Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
filmatoplo - майстор
Фидел Кастро отдавна забрани в Куба обикновените крушки с реотанна жичка :lol:
Spokoiniq - майстор
filmatoplo написа:
Фидел Кастро отдавна забрани в Куба обикновените крушки с реотанна жичка :lol:
Бъзикаш се, меен :shock: Там , в беднотията?
mita6kiii - специалист
А някой знаели дали някаде се продават енергоспестяващи крушки с този цокал дето е за хладилници?
John - специалист
Има и с Е14 и Е27,първият е за миньонки.
hygro - майстор
Онзи ден попаднах на прашасалия си светломер. С помощта на дърводелския метър направих импровизирана измервателна установка и измерих ето този "първокласен" продукт, закупен от Метро:

http://www.vitoone.com/bg/urun_detay.asp?ID=10

(Хм, даже сайта им престана да се отваря вече... Дано е временно.)

Абстрахирам се от това, че още при покупката бях "минат" - всички лампи бяха с невероятно дразнещата светлина с 6400°K, а това не бе означено никъде нито но опаковката, нито на цокъла. Студено бялата светлина се възприема субективно за по-силна, поради ограничената толерантност на окото към синия цвят, затова ни заливат със осветителни тела с уж дневна светлина. Резултатът е че мижим от дразнещия спектър, в огледалото изглеждаме като призраци, а за да се вгледаме в някоя дреболия, светлината пак не стига...

При заявени 400 lm, дори ако излъчването бе равномерно във всички пространствени посоки, на 1 m би трябвало теоретично да измеря 31,8 lx. Поради формата на тръбата и заради цокъла, разпределението на основното излъчване е радиално на тръбите и в тази посока би трябвало да се очаква най-малко двойна на този стойност или поне около 60 lx.

Резултатът е потресаващ - 23 lx. Това означава около трикратна измама.

Другата "приятна" изненада - при заявен среден живот от 8000h, три от закупените 4 лампи се сбогуваха в срок от два месеца от покупката, без да са навъртели и 30 часа светене. Една работи (или по-скоро мъждука) вече повече от година, та успях сега да я измеря обективно.

Капак на всичко е още една дреболийка - заявената консумирана мощност е 9W, а със сертифициран измервателен прибор измерих консумация от 12W. Не е кой знае какво, само +33%, ама като сумираме всичко се получава едно огромно мошеничество...

Къде е сметката от "икономичното" осветление?
mitcd - специалист
Никой не каза за фаровете на автомобилите.И те ще са забранени.Ще караме на ксенон.За мене това е голяма глупост.По добре да има от всички видове и човек сам да си решава.За LED лампите не мисля че скоро ще светят като хората.А тия луминисцентните(уж енерго спестяващи).Са с гадни цокли.Ще се наложи да се сменя и полилеите и плафоните,заради размерите им.Не мисля че са енерго спестяващи ,щото при гръм или токов удар гърмят като пушки.Струват колкото кашон обикновенни крушки.Има и по евтини ,но те пък не могат да изкарат и колкото една нажежаема лампа.Всичко е пазар!За пари става въпрос!Помислете какъв оборот ще направят някой фирми.Като искат в европа богатите да си сменет и жените,кат имат пари.На нас всеки ни го начуква по един или друг начин.За каква енергиина ефективност (че почвам да се дразня).Виждали ли сте как са направили от ноща ден на запад(погледнете земята нощем с Google Earth),a ние сме се ограничили от всякъде с тоя ток.Колко е съотношението на сметките ви за ток и месечната ви заплата.Ааа.. то тва е друга тема нали ???
Spokoiniq - майстор
За колите ше почакат да забранят, щото не могат да сложат на всички лещи , и умиватели, което вече е задължителна европейска норма.Трябва да забранят строшеняците да слагат ксенони на обикновените си фарове, че ми писна пернишки тунинговани дъргели да ме заслепяват(Ванката и свестните пернишки съфорумци да не се засягат :) )
moimoimoi - майстор
идеята е да се пести електроенергия /220 волта от мрежата/
автомобилните мисля че не ги засяга това
то по тая логика трябва да забранят печките с обикновен нагревател и да останат само климатици
или боилеритеи да карат хората да си купуват соларни системи :?

по груби сметки от една енергоспестяваща крушка започва да се печели след около 600 часа работа-след тези часове цената на крушката/10-12 лева/ плюс цената на изразходваната енергия ще е по малка отколкото цената на една обикновенна крушка/0.40лв/ и изразходваната енергия от нея/100вата крушка/
mitcd - специалист
Нищо няма да чакат просто ще ги забранят.Една от причините да се копуват нови коли.Само че КОЙ ИСКА ДА ИМА СТАРА КОЛА?Караме боклуци само от зор не от кеф.По добре да се изчисли едно средно домакинство от западна европа с енерго спестяващи 100 - крушки и едно средно българско семейство с 5 нажежаеми крушки .Кой колко ток харчи на месец.Има само една дума - Цинизъм от някой страни на Европа.
Spokoiniq - майстор
90% от крушките ми са енергоспестяващи, качествени(Осрам с установен произход :) ), но файда в сметката ми за ток не виждам.Само дебела инвестиция дотука, една вече умря и ми я смениха, че била с гаранция 5 години, другите се държат прилично.

Тема "Луничките след 2010" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: