Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
John - специалист
Не е само селективноста.От голямо значение е и времето на сработване,тука милисекундите са от голямо значение.Защото предпазител 63А ще изключи вместо "главен" 50А заради някаква пренебрежима разлика "уж"Във времето на сработване.
Милен - майстор
Точно времето на сработване е селективноста, я разгледай графиката нагоре е време в секунди.
John - специалист
Извинявай,вината е моя.Имах в предвид,предпазиетлите,да са от една и съща фирма.Иначе,това което си го написал е без забележки.
Един пример:главен63А във фалтовото табло на shnaider.При елктромера 50А Simens/гръцки/.Познайте кой е по-бърз.
Милен - майстор
Да и аз това казвам по нагоре
Милен написа:
Ако използваш някакви други или комбинация от такива на ралични производители правилото е че има селективност ако номиналните им токовете се различават с две степени.
Идеята ми е че няма нужда от главен в таблото, той няма да изключи по-бързо от този при елмера. Дори и да сложи ще го използва само за ключ.
По добре за главен ключ да използва ДТЗ с 300мА или само прекъсвач без защитите му вътре (тия са по евтини)

А иначе ако в електромерното има например Сименс е хубаво и в апартаментното табло да сложи Сименс. Е ако са му сложили там някакъв китайски боклук не значи че и човека трябва да си слага боклуци в таблото.
sandio2007 - напреднал
Здравейте !Не се допуска намаляване сечнието на проводниците в отделен токов крвг!Всичко е еднакво/ако е 2,5mm2-16A предпазител -свответно фаза нула и защитен проводник с еднакво сечение/.Всеки отделен токов крвг вврви свс собствена фаза,нула и защитен до таблото!Защитен проводник се пуска включително до лампите и ключовете за осветление!!
sandio2007 - напреднал
Здравейте !Не свм свгласен с идеие за predpaziteli-25-32-40a.Как така щедро си раздавате амперите?!!!!Стойноста на предпазителя е функция на товароносимоста на провдниците!Има си стандарт!!!Като не стига-котлоните и фурната се зхранват с отделни токови крвгове!Освен това има и коефициент на едновременно включване!!!При монофазна инсталаия 4mm2-se4enie и 20А предпазител е предостатв4но!За trifazna-3x16A и 2.5мм2 сечение!Толкова за печки и фурни!! Кой ще включи едновременно всички котлони и фурната?Предпазителите се слагат за да пазят инсталацията от претоварване и пожар ,а не за удоволствие!!
Милен - майстор
Това за коефицента на едновременост го кажи на жена си. Ако има как ще го докара и до повече от единица. Колко му е да се пуснат фурните и котлоните заедно. Общата им мощност е 7кВт което в ток е 31.8А :-D Може и на два кръга плот и фурна с 20А предпазители не е проблем иначе колкото и да не ти харесва 32А си е малко трябва си 40А. и кабели 6кв.мм. :lol:
sandio2007 - напреднал
Уважавам жените ,които готвят едновременно на 4 котлона и фурна!!А 6мм2 са 25А.Колко ще сложиш за 32А?Стандарта се спазва ,а не се заобикаля!Да не говорим за щепселчето и контакта!
Милен - майстор
sandio2007 написа:
Уважавам жените ,които готвят едновременно на 4 котлона и фурна!!А 6мм2 са 25А.Колко ще сложиш за 32А?Стандарта се спазва ,а не се заобикаля!Да не говорим за щепселчето и контакта!

:lol: 6мм2 са 25А Това не е вярно и за алуминиев кабел, камо ли за меден. Виж в наредба №3 таблица 1.
http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi ... 1708-I.htm

На открито за 6кв. 50А, в тръба два 1-жилни 46А толкова разрешава стандарта който усилено спазваш. Да не говорим че във фирмените каталози на производители на кабели при определени условия дават и по голям ток. Но това от наредбата е стандартния минимум, който ти връзва гащите.

А, шуко щепселчетата са за 16А и затова такива мощни товари се свързват на твърда връзка или с някакъв промишлен щепсел. Има ги и до 160А :lol:
В. Петров - специалист
sandio2007 написа:
Освен това има и коефициент на едновременно включване!!!При монофазна инсталаия 4mm2-se4enie и 20А предпазител е предостатв4но!За trifazna-3x16A и 2.5мм2 сечение!Толкова за печки и фурни!
По такъв повод мъдрите хора казват:
"Икономията е майка на мизерията."
Като пиша "мизерия", ако искате разбирайте "липса на удоволствие". :lol:

Цената на съсипаните хранителни продукти от само едно изключване на предпазителя понякога могат да надхвърлят спестеното от намаляване сечението на захранващите проводници.
sandio2007 написа:
Кой ще включи едновременно всички котлони и фурната?Предпазителите се слагат за да пазят инсталацията от претоварване и пожар ,а не за удоволствие!!
Аз наскоро правих такъв експеримент, за да проверя качеството на електрическите връзки едновременно с въвеждането в експлоатация на новата готварска печка на майка ми. Друго си е с кабелни накрайници. :wink: Ако бях приложил вместо тях наученото в час по "Труд и творчество", експериментът вероятно нямаше да е успешен. :?

В стандарта
IEC 60364-5-52
са описани допустими натоварвания на кабели и проводници в зависимост от материалите и начина на полагане.

Тема "Разделяне на токови кръгове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: