• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rulom - модератор
Малииииии, обещавам като пия до късно, да не пиша....не що съм пил, а щото ме напъват едни коментари.... :-D
Ма, едно трезвено кътче в мозъка ми пусна тоя линк ===>>> http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 9%E8%F2%E0
fikata - майстор
[quote="Милен"]Преди електромера е за безопасност при работа по самия електромер да може да се изключи напрежението само на съответния абонат, а и за защита на самият електромер.

Колега,уважавам Ви за всичко написано от Вас.
Моля да обясните на лаиците като мене, как предпазителят преди електромера осъществява неговата защита. Приемам, че условните понятия "преди" и "след" са по посока на доставката на ел.енергията...
Тани - модератор
Ами слага се ПРЕДИ електромера , както за всеки друг консуматор , който защитаваме - замисли се!
fikata - майстор
Тани написа:
Ами слага се ПРЕДИ електромера , както за всеки друг консуматор , който защитаваме - замисли се!
Замислих се....Предпазителят е изкуствено създадено тънко място във веригата,което трябва да се скъса, когато след него по някаква причина възникнат предпоставки за многократно превишаване допустимите /номинални/ стойности на тока -най вече от късо съединение или претоварване. Т.е в този участък от веригата/инсталацията/,консуматора е настъпила повреда и най-близкия предпазител трябва да прекъсне протичането на тока от източника към повредата. Чувал съм, че при избор на предпазители по веригата се прилага селективност. Предпазители, по-близо до консуматора са с номинална стоиност,а тези по близо до източника са с по-висока стойност при един и същ изчислен товар...Т.е да изключи този предпазител,който е най близо до повредата..Да се локализира изключването по близо до повредата.По тази логика най добре е всеки консуматор със собствен предпазител.
К.съединения,претоварвания в консуматора,линията стават след предпазителя.Какво защищава той тогава? Дали неговото предназначение не е да предотврати разпространението на пораженията от повредата към източника...Т.е той пази веригата преди него..Или с други думи предпазителя не защитава консуматора от веригата, а защитава веригата от консуматора...

:?
2v6 - майстор
Милен написа:
Преди електромера е за безопасност при работа по самия електромер да може да се изключи напрежението само на съответния абонат, а и за защита на самият електромер. Обикновено са по 50А или 63А. Тези след електромера са за ограничаване на мощноста консумирана от потребителя когато тя е по-малка от тази пропускана през предпазителя преди елмера. Например 3фази преди елмера 63А след него 25А тогава разполагаемата мощност (тази за която си платил) е около 17kW.
...
На кои табла има автоматични предпазители преди електромера :?:
На мойто няма. На новите табла преди електромера слагат само прекъсвачи за съответния ток. Не са автоматични и не предпазват нищо, освен ако не бъдат ръчно изключени. Използват се главно за изключване на тока при неплатена сметка...

Автоматичните предпазители се слагат за защита на кабелите, а на изхода на електромера за ограничаване на тока. Няма начин с автоматичен предпазител да се защити консуматор :!: Може да му се ограничи тока, но не и да го предпази :idea:
Милен - майстор
Бързо стигнахте до истината че предпазителите (автоматичните прекъсвачи ) пазят кабелите :)

А иначе на моето табло има автоматични предпазители преди електромера. И не са само прекъсвачи (правилното наименование е разеденител) а нормални автоматични прекъсвачи с магнитен и биметален изключвател тип Е61+ и Е63+ С50А на Merlin Jerin. Дали ще има преди или след зависи от проектанта и изискванията на съответното енерго дружество за което работи. Виждал съм различни случаи, но като цяло има преди елмера предпазители.
Тани - модератор
Абсолютно сте прави - неправилно съм се изразил . Предпазва се кабела преди предпазителя от претоварване ! Просто съм го написал набързо ! Като се зачетох в постовете ви се сетих за една моя любима тема!

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=7505
Милен - майстор
Направо ги разбихме тогава опонентите. Накрая на някои не им издържаха нервите и забравиха за добрите обноски. :lol:
engineer - специалист
стува ми се че въпросът на автора беше съвсем друг....
2v6 - майстор
engineer написа:
стува ми се че въпросът на автора беше съвсем друг....
Автора попита "защо напрежението в битовата мрежа е 220V".

При мен преди 5 години беше 160-200.
Сега е 230V, междуфазно 400V.
Ако автора уточни с какво е мерил, къде е мерил, колко консуматора е включил, колко дебели са му кабелите, на какво разстояние от трафопоста е, в кой град се намира, кой е кмета ... може би ще получи по-точен отговор :wink:

Принципно за избора в България го дадоха по-горе.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "220 V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: