Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sstefanov - майстор
4 квадрата ще си работят без проблем! Няма нужда да ги сменяш.
Само си оправи връзките (аз предпочитам кабелите да са усукани плътно и да са запоени).
zmeios - специалист
Колеги, ама защо давате такива пожароопасни акъли на непрофесионалист! При 40 ампера не бива да се правят НИКАКВИ експерименти!

А иначе, истината я е написал Милен:
Милен написа:
Купуваш си кабелни обувки и ги запояваш качествено за гъвкавия после правиш кръгли уши на твърдия и стягаш здраво с болтчета М6 с ключета а не с клещи и отверка например
...абе не стягай _чак_ толкова много, че ще създадеш механично напрежение в едножилния, което е кофти.

Непременно фиксирай мястото на връзката и после осигури на 2-3 сантиметра по-надолу т.нар. strain relief. Това се прави с цел като мърда кабела, недай си боже да не се разхлаби връзката. Да, знам че на теория тоя кабел не би трябвало да мърда, ама следващия път жена ти като те накара да мръднеш печката за да мие отдолу ;) може и да си я забравил тая 'теория'.

Ако се чудиш какво е strain relief и как се прави, отвори една прилична (или пък стара социалистическа) ютия и виж кабела как е закачен. Ама това ще ти е трудно да го направиш в домашни условия. По-лесно е с една мъничка планка да боднеш гъвкавия кабел към стената на няколко сантима под (над, встрани и т.н.) от твърдата връзка. Целта е в тая точка кабела да не е яко притиснат, а да има мъничко свобода за мърдане.
zmeios - специалист
sstefanov написа:
4 квадрата ще си работят без проблем! Няма нужда да ги сменяш.
Само си оправи връзките (аз предпочитам кабелите да са усукани плътно и да са запоени).
Г-н Стефанов, съжалявам че трябва да Ви обидя, обаче тия акъли си ги прилагайте в областта на нискочестотните усилватели.

4 квадрата НЯМА да си работят без проблем при тия обстоятелства, а ще греят, особено при неперфектни връзки. Безопасният пиков максимум е примерно 7 (айде 8 да са!) ампера на мм2 при такъв тип окабеляване, положен в евтино гофре, м/у стена и предстенна обшивка.

Що се отнася до запоените и усукани многожилен с едножилен проводник: за Бога, стойте си при усилвателите и НЕ ПРАВЕТЕ такива неща в силовите инсталации на хората! Това е хем неправилно, хем незаконно, хем опасно, хем подвеждащо.
sstefanov - майстор
Та това е само една домашна готварска печка!

Съветите ми са продиктувани от наблюдението, че никога не работят всички нагреватели едновременно. В документацията е посочена максималната мощност!

Виждал съм доста домашни печки и всички са били включени с обикновен щепсел шуко (16А) в обикновен контакт и така работят с години. Според вас колко процента от новите инсталации са с повече от 4 квадрата за кухнята?

Не отричам, че при постоянна консумация от 40А ще има проблеми. Давам мнението си за конкретния случай.
sasooooooooo - "специалист"
Правил съм връзка А1 с А2 като двата ги заголвам по 3см, усуквам на спирала А2 около А1 от основата, до към средата. После прегъвам на 180 градуса останалата част от А1 и притискам с клещи.
Честно казано не съм се замислял колко е стабилно или правилно :?
Милен - майстор
За лампа ще стане, обаче за 9.5kW (43А ток) трябва нещо по сигурно.
zmeios - специалист
Впрочем молбата ми да не се вършат глупости е породена от още един фактор: да се научи човека как СЕ прави правилно (т.е. както Милен е описал)

Утре, примерно, ще реши да подвързва бързонагряващ бойлер 12 киловата (да не говорим че има и по 20!), я на монофазна, я на трифазна връзка към инсталацията. Там пък, ако го направи 'приблизително', пожара му е просто готов - гарантиран!

А ако сега се научи да го прави 'правилно' с готварската си печка, ще намалим риска за издънка в бъдеще ;)
sstefanov - майстор
За да избегне всякакви рискове трябва да изпълни това, което е писано в инструкцията, а именно: Свързването да се извърши от правоспособен електротехник.
stefan_gb - специалист
А аз бих изпълнил връзката по следния начин: на печката наи вероятно е сложен ШКПЛ 3Х4мм2, на неговите проводници бих кербовал кабелни накраиници 4мм2 и посредством клема 6мм2 ще свържа кабела на печката с със съответния излаз. И пак ще кажа аз лично бих сменил проводниците с 6 ммм2.
wizli - специалист
За да избегне всякакви рискове трябва да изпълни това, което е писано в инструкцията, а именно: Свързването да се извърши от правоспособен електротехник
правоспособен електротехник ми посъветва да не използвам клеми, а да вържа директно усукани кабели.

засега само смених многожилния с мостов 3x4mm2,
към печката е вързан по схема - заголени кабели притегнати с болтчета,
към инсталацията - усукани плътно кабели 4-5 см /мостов към мостов/
кат се заселим ще видя дали не мога да писна кабел 6мм2 от таблото.

Тема "4 mm2 кабел < 9,5 кВт печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: