Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
barekov1 - специалист
преди време когато бях ученик бях си направил с потенциометър но вече доста работи съм забравил :sad: Има начин с потенциометър и с резистор 1 ом. но непомня как се сврзваха :?
pana - напреднал
Мисля че може да пробваш с паралелен тример или потенциометър и да избираш от пълното до част от напрежението върху резистора за токовата защита.Стойноста 47ом
bisoft - специалист
barekov1 написа:
преди време когато бях ученик бях си направил с потенциометър но вече доста работи съм забравил :sad: Има начин с потенциометър и с резистор 1 ом. но непомня как се сврзваха :?
barekov1,
За да използваш резистор R7(2W) = 1 Ом ще получиш ток на защита около 0,6А-0,7А, зависи от базо-емитерния преход на транзистора за защита.
При използването на потенциометър 47 Ом, в най-горната си точка (пълни 47 Ом) той коригира едва 2% от стойността на тока (0,09798), а почти в края -> 0 Ом взима мощността на R7 и трябва да е в областта 2W, тъй като през него ще преминава основният ток. Освен това трябва да предвидиш гасящ резистор, вързан последователно след потенциометъра, за да не се 0-ра потенциометъра в края при настройка и защитата ти не дейстава, пък и можеш да изгориш така мощният транзистор VT2 ?! ...
Можеш да направиш и друго : ср.край на потенциометъра да го подадеш на базата на управляващият защитата транзистор кр.10 (mA723). Тогава потенциометъра може да е и по-голяма стойност, така обаче ще имаш много големи загуби поради големия пад на R7 > 1V което изисква първо по-мощен резистор за големия ток (4А) и после по-мощен траф на входа ...

Тема "Питане за стабилизатор 723" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: