Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
В. Петров - специалист
evil написа:
Щом едно нещо се е доказало с годините няма смисъл да се вслушваме във фантазийте на този и онзи
Неотдавна виждах резултата от майсторлъка на някой самонадеян "техник" като теб - овъглен мостов кабел под мазилката. А съвсем скоро видях как друг такъв електротехник, със разряд и дългогодишен стаж разкопава външната осветителна инсталация на обществена сграда и прави "профилактика". Кабелът беше снаждан с "усукване и изолирбанд" под земята, а опитният електротехник направи връзките наново, омота ги с PVC лента и ги зарови пак.
Българската електротехника е ако не световен, то европейски феномен.
Последна промяна от В. Петров на съб сеп 05, 2009 12:22 am, променено общо 1 път.
Милен - майстор
evil написа:
Не съм дърводелец а електротехник с практика която е показала че това е най-добриия начин :lol: Между другото и в момента това е най-мосовия начин за полагане на мостов.Щом едно нещо се е доказало с годините няма смисъл да се вслушваме във фантазийте на този и онзи

По далече от такива които си карат както си знаят от времето на баба им и са скарани с новостите.
В. Петров - специалист
Милен написа:
По далече от такива които си карат както си знаят от времето на баба им и са скарани с новостите.
Не бих се учудил ако още има майстори, които правят инсталациите с "РД-300". Стара технология, доказана с времето.
evil - специалист
При наковаване на мостовия не се нарушава цялоста на двата слоя изолация.Той за това е излят по този начин за да може втория слой да остане затворен около жилото и всъщност това е единстваната му разлика със СВТ :lol: Щом знаете по ефективен начин за неговото полагане може да споделите.
Милен - майстор
Видял българина плоския кабел с разтояние между жилата и айде с пироните. :lol: За нормалните начини на полагане на мостови кабели ще се ограмотиш сам. А колкото до самия мостов проводник е с плоска конструкция за да ляга плътно на плоската си страна по стени. А разликите с СВТ са доста значителни прецени сам кави са напреженията на единия и другия:

ПВВ-МБ1 - http://www.omexkom.bg/cable.php?cat=ikip&file=pvvmb1

СВТ - http://www.omexkom.bg/cable.php?cat=skznn&file=cbt

600/1000V за единия срещу 220V380V за другия. Разликата в изпитвателните напрежения е още по значителна 2kV срещу 4 и 12kV.
Затова и СВТ то се използва за промишлени инсталации където няма и да видиш мостови смешки. :lol:
evil - специалист
Извинявай но по твоята логика утре ще ни кажеш че си виждал блъснати автомобили и че най-важното при употребана на автомобили е те да не бъдат карани а пренасяни защото се изтъняват гумите и това е опасно като те са пройзведени с цел да се карат :lol: Питам не просто за начин а за ефективен такъв ...а точно такъв не откривам ти щом си открил сподели го
Милен - майстор
Ефективно и мързеливо в случая не значи качествено и надеждно.
Еклектик - специалист
След тази дискусия ми се струва , че на Теодор ще му пресекне желанието да прави ел инсталация. Това в кръга на майтапа. Но понеже ще му се наложи да го поставя в тръби и да прави чупки искам да изясним един термин, който и аз не го знам, а вероятно е множо важен. Става въпрос за еднократното огъване примерно 10D спрямо външния диаметър на кабела.
Милен - майстор
10Д ще рече външния диаметър на кабела умножен по десет или толкова е допустимия радиус на огъване на кабела.

Ако човека толкова бъзо ще се откаже, значи нещата никак не му са ясни и по-добре да не се захваща, щото последиците могат да бъдат трагични.
Еклектик - специалист
Нека човека си направи инсталацията, но вместо само да търси отговори от форума и да се ентусиазира, да си потърси и някой добър електротехник, който да му помогне практически на място. Кой от всички е видял състоянието на къщата?

Тема "Инсталация на стара кирпичена къща и нова пристроика към нея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: