Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
Нещо не можем да се разберем за действието на ДТЗ.Ще ви предложа следния пример:допускам, че знаете как се определят началата и краищата на трифазен двигател /...и всепак:на една двойка изводи се връзва контролна лампа или мултицет, два от изводите на другите две намотки-накъсо и между останалите два края-променливо напрежение; ако двете намотки сме ги уцелили да ги вържем начало-край, в третата ще се индуктира напрежение, ако сме ги вързали противопосочно-няма да има индукция с ЕДН/. Може да разгледаме ДТЗ като трансформатор или още по-добре като реле с две противопосочно навити бобини.През едната-преминава тока на фазата, през другата-на нулата.При равни токове двете магнитни полета се унищожават, при разлика обаче от над 0,02А се появява магнитно поле достатъчно да задейства котвата на релето/ДТЗ/.Всичко това-веднага в мига, в който ток над 0,02А изтече на някъде-изобщо няма време да ги срещаме токовете на бойлера и на печката.До колкото разбирам имате впредвид, че при пробив корпусите могат да останат под напрежение без да протича ток между тях.Дори и така да е, и човек да затвори въпросната верига, ДТЗ поне на единия токов кръг ще изключи мигновено. Проблем наистина има, когато на една ДТЗ има повече от един контакт/уред/.Но не е невъзможно всеки уред да си има индикация поне или направо вградена защита да се самоизключва при пробив към корпус.Вярно, че и икономически, и технически не сме на такъв етап, но въпроса за необходимостта от зануляване беше принципен/поне аз така го разбрах/.
2v6 - майстор
Действието на ДТЗ е точно така, както го описваш. Не се ли съгласих вече с това :?:

За останалото също си прав:
alsted написа:
... Проблем наистина има, когато на една ДТЗ има повече от един контакт/уред/.Но не е невъзможно всеки уред да си има индикация поне или направо вградена защита да се самоизключва при пробив към корпус.Вярно, че и икономически, и технически не сме на такъв етап, но въпроса за необходимостта от зануляване беше принципен/поне аз така го разбрах/.
Принципно за това се прави заземяването на нулата в трафопоста (а вече и във всяко електромерно табло) - икономически е по-изгодно :idea:

А остава въпроса колко сигурно ще сработи ДТЗ - аз не бих чакал да ме друса 10 мА ток та евентуално след това да изключи защитата :wink:
lenko71 - специалист
2v6 написа:
За да работи дефектнотоковата защита нулата откъм трафопоста трябва да е заземена :!: При развързан звезден център няма да "хваща" пробивите в изолацията
Това ти е едната грешка - за ДТЗ няма значение има ли заземление или не
А това другата:
2v6 написа:
аз не бих чакал да ме друса 10 мА ток та евентуално след това да изключи защитата
ДТЗ-то няма да чака да се хванеш за корпуса за да сработи. Разбира се при положение че инсталацията е изпълнена както трябва, т. е. ВСИЧКИ корпуси да са свързани към третия проводник.
Освен това няма значение дали ДТЗ е една или са няколко. Неудобството при една ДТЗ (централна, обща) е че при проблем спира захранването навсякъде и после трябва предпазителите да се вдигат един по един за да се локализира проблема.
alsted - майстор
2v6, почти стигнахме до консенсус.10-те милиампера няма да ги усетиш/все пак не препоръчвам експериментиране!/ Относно надежността, то когато ще става беля все ще се намери някоя хлабава или окислена връзка на зануляването, някой неимоверно усилен предпазител/та да изгори жицата на зануляването вместо той самия или намеса на "специалист", който е установил, че като прекъснал въпросното зануляване и спрял да гори бушона-значи причината е вързаната на късо с корпуса нула :shock: вярвай ми и на това съм попадал.Да не говорим колко надежден е контакта между пластините на "шокото"...Икономическата изгода също е под въпрос или със сигурност ще бъде в недалечно бъдеще.
Последна промяна от alsted на нед сеп 13, 2009 11:46 am, променено общо 1 път.
alsted - майстор
Ленко71, противоречиш си: хем казваш, че работа на ДТЗ-то не зависи от зануляването, хем пак говориш за третия проводник.Той си е и земя, и нула/както и да го кръщаваш и разглеждаш той еквипотенциален със звездния център на Тр НН/. Факт е, че ДТЗ-то ще сработи мигновено при заземяване, когато е налично.Но в тази тема обсъждаме "лаишкия" въпрос има ли то алтернатива .С ДТЗ-тата все пак не съм сигурен, че си съвсем наясно, след като твърдиш, че няма значение колко са :wink:
lenko71 - специалист
Веригата на ДТЗ се затваря през третия проводник към нула преди ДТЗ, а дали таблото е зазевмено или не има значение в случай че отпадне само нулата която идва към таблото, което е малко вероятно. Ако говорим за вероятности не е гаранция че след време заземяването на таблото няма да си влоши параметрите
zz_stefanov - майстор
alsted написа:
....10-те милиампера няма да ги усетиш/все пак не препоръчвам експериментиране!/ ...
ДТЗ за хора са на 30 мА, а има хора примерно със сърдечни проблеми дето на 10 мА ще си заминат. 10 милиампера ще се усетят от всеки.
ДТЗ си сработва от разликата на тока между двата проводника които минават през нея. Тя ще сработи и без PE проводник, но през нея минава и се прекъсва и нулата. Ако самата ДТЗ е повредена или зле свързана, прекъсването на нулата без да има PE проводник ще е опасно за потребителя.
Милен - майстор
30mA са си достатъчни да тръшнат човек при определени условия. Един руски учен беше публикувал някакви изследвания колко му трябва на човек. Цитата го давам вече няколко пъти:
Пороrовые неотпускающие токи различны также у мужчин, жен
щин и детей. Приближенные средние значения их составляют: для му-
жчин 16 мА при 50 rц и 80 мА при постоянном токе, для женщин
соответственно 11 и 50 мА, для детей 8 и 40 мА.
.

http://publ.lib.ru/ARCHIVES/D/DOLIN_Pet ... P._A..html
2v6 - майстор
lenko71 написа:
2v6 написа:
За да работи дефектнотоковата защита нулата откъм трафопоста трябва да е заземена :!: При развързан звезден център няма да "хваща" пробивите в изолацията
Това ти е едната грешка - за ДТЗ няма значение има ли заземление или не
Добре обясни дали ще сработи токовата защита при пробил нагревател в бойлера, ако захранването не е заземено :?:
lenko71 написа:
...
А това другата:
2v6 написа:
аз не бих чакал да ме друса 10 мА ток та евентуално след това да изключи защитата
ДТЗ-то няма да чака да се хванеш за корпуса за да сработи. Разбира се при положение че инсталацията е изпълнена както трябва, т. е. ВСИЧКИ корпуси да са свързани към третия проводник.
Освен това няма значение дали ДТЗ е една или са няколко. Неудобството при една ДТЗ (централна, обща) е че при проблем спира захранването навсякъде и после трябва предпазителите да се вдигат един по един за да се локализира проблема.
Човече, описал съм точно определена ситуация, която няма нищо общо с "инсталацията е изпълнена както трябва" :idea: Къде видя грешка?!?

Имаш ли представа колко от битовите инсталации в България са трипроводни :?:
lenko71 - специалист
Май говорим на различни езици. Тия дето са измислили ДТЗ не са имали предвид да сработва при утечка през човешко тяло, така че ако говорим за двупроводна инсталация спора за ДТЗ е безсмислен. А при положение че на двупроводна инсталация нямаш и защитно зануляване (в твоя пример с котлона и бойлера) какво очакваш?

Тема "Лаишки въпрос за заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: