Нещо не можем да се разберем за действието на ДТЗ.Ще ви предложа следния пример:допускам, че знаете как се определят началата и краищата на трифазен двигател /...и всепак:на една двойка изводи се връзва контролна лампа или мултицет, два от изводите на другите две намотки-накъсо и между останалите два края-променливо напрежение; ако двете намотки сме ги уцелили да ги вържем начало-край, в третата ще се индуктира напрежение, ако сме ги вързали противопосочно-няма да има индукция с ЕДН/. Може да разгледаме ДТЗ като трансформатор или още по-добре като реле с две противопосочно навити бобини.През едната-преминава тока на фазата, през другата-на нулата.При равни токове двете магнитни полета се унищожават, при разлика обаче от над 0,02А се появява магнитно поле достатъчно да задейства котвата на релето/ДТЗ/.Всичко това-веднага в мига, в който ток над 0,02А изтече на някъде-изобщо няма време да ги срещаме токовете на бойлера и на печката.До колкото разбирам имате впредвид, че при пробив корпусите могат да останат под напрежение без да протича ток между тях.Дори и така да е, и човек да затвори въпросната верига, ДТЗ поне на единия токов кръг ще изключи мигновено. Проблем наистина има, когато на една ДТЗ има повече от един контакт/уред/.Но не е невъзможно всеки уред да си има индикация поне или направо вградена защита да се самоизключва при пробив към корпус.Вярно, че и икономически, и технически не сме на такъв етап, но въпроса за необходимостта от зануляване беше принципен/поне аз така го разбрах/.

За останалото също си прав:
alsted написа:... Проблем наистина има, когато на една ДТЗ има повече от един контакт/уред/.Но не е невъзможно всеки уред да си има индикация поне или направо вградена защита да се самоизключва при пробив към корпус.Вярно, че и икономически, и технически не сме на такъв етап, но въпроса за необходимостта от зануляване беше принципен/поне аз така го разбрах/.Принципно за това се прави заземяването на нулата в трафопоста (а вече и във всяко електромерно табло) - икономически е по-изгодно

А остава въпроса колко сигурно ще сработи ДТЗ - аз не бих чакал да ме друса 10 мА ток та евентуално след това да изключи защитата