• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Това последното ми звучи като едни джаджи дето преди време бяха нашумели че спестявали енергия като правели някякви гимнастики с реактивната :lol: Който си ги купи сигурно е разбрал че такова чудо като безплатна енергия няма и икономията ако я има такава е за сметка на нещо друго.

С реактивна няма да се стоплиш, виж ако е някаква радиоактивна или слънчева или няква си друга модерна последно време енергия може и да стане нещо. :lol:

А не вземеш ли впредвид реактивния ток при изчисляване на товара например на н.н. трафопост и си работиш само с активна енергия ще има неприятни изненади - претоварен трансформатор и кабели, изключващи прекъсвачи и все такива хубави нещица.
lz1wvm - специалист
че не я отчита електромера

Не съм много сигурен но цифровите електромери,може и да я отчитат.
bobykafe - специалист
rettere написа:
Питам как реактивния ток участва в загряването на проводниците,след като е реактивен?
Такова животно като реактивен ТОК няма. Има реактивна мощност :wink: Реактивната мощност е нежелана, понеже не се консумира от абоната, а се взима и връща, като при това взимане и връщане протичащия ток загрява жицата.
lz1wvm - специалист
http://www.e-meter.net/show_table_eng.p ... 1&&tt=firm

От тези електромери,има доста наслагани.До колкото знам мерят пълна мощност.[/url]
stefan_gb - специалист
И не само тези , всички съвременни електромери измерват реактривната ., за монофазните не съм сигорен все пак.....
bobykafe - специалист
Идеята да мерят пълна мощност е в простия факт, че измерената реактивна мощност ще се измери и в комшията ти, който консумира СЪЩАТА енергия. Или в подстанцията ще се компенсира с другия тип реактивен консуматор и ПАК ще се продаде на теб. Демек- 1 ток- два пъти го плащаме. Оправдание- натоварвал мрежата. Оправдано ли е? Донякъде, но не и напълно. Честно ли е? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Милен - майстор
Що се занимавате с глупости. Битовите абонати по закон плащат само консумираната от тях активна енергия и съответните електромери мерят само активна. Реактивната се мери при по-големи промишлени обекти.
rettere - специалист
bobykafe написа:
rettere написа:
Питам как реактивния ток участва в загряването на проводниците,след като е реактивен?
Такова животно като реактивен ТОК няма. Има реактивна мощност :wink: Реактивната мощност е нежелана, понеже не се консумира от абоната, а се взима и връща, като при това взимане и връщане протичащия ток загрява жицата.
=D> Ти май си в 10-та глуха
:?: Проводниците захранващи кондензаторни батерии също се изчисляват по допустимо загряване/ток/.Защо?Защото капацитивния /реактивен/ток ги загрява.Е,сигурно те топлят с "реактивна" температура :idea:
rettere - специалист
lz1wvm написа:
че не я отчита електромера

Не съм много сигурен но цифровите електромери,може и да я отчитат.
...като вземат да искат пари и за реактивна от частни абонати няма да ми се въртят такива работи...
П.С.Я,станал съм помощник???Това пък откъде?
bobykafe - специалист
rettere написа:
=D> Ти май си в 10-та глуха
:?: Проводниците захранващи кондензаторни батерии също се изчисляват по допустимо загряване/ток/.Защо?Защото капацитивния /реактивен/ток ги загрява.Е,сигурно те топлят с "реактивна" температура :idea:
А ти прочете ли внимателно какво съм написал? Помисли ли върху него?
Каква е разликата между активна и реактивна мощност? cos φ
Някъде във формулата да се споменава РЕАКТИВЕН ТОК?
"Капацитивния" ток, след като загрява проводниците, дали е "реактивен" :?:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Реактивна мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: