Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rettere - специалист
За това ли става въпрос?
http://www.flamina-bg.com/sub/multi1.html
Симеоне ако е този тип - там си пише квадратите -официално.Ако не го изпълниш така, си отговаряш ти. :)
Последна промяна от rettere на ср сеп 30, 2009 9:54 pm, променено общо 1 път.
Това за 2ра степен дето може с 4кв. кабел го разбрах впоследствие, след като бях взел вече бойлера ,груба грешка е но сега какво да се прави просто нямам представа от тези неща. Грешката е вече налице , неможе да се поправи за друг път вече ще знам. А иначе банята е на 6-7 метра от таблото в апартамента. Аз съм на 8мия етаж иначе, който е последен. По въпроса за печката, 10мин докато се къпем няма точно тогава да е пусната печката.
Милен - майстор
Няма какво да питаме, първо той трябваше да пита: имам еди си каква инсталация с такова и такова сечение, възможно ли е да си монтирам този бойлер с такава мощност. А не сега да търси вода от девет планини да стане на неговото въпреки всички отговори и въпреки указанията към бойлера. То къщата и живота си е негов и да си прави каквото си е наумил.

Тоя филм го дават всяка седмица в форума :lol: винаги има някой с подобни въпроси.
Милен - майстор
Симеон_ написа:
Това за 2ра степен дето може с 4кв. кабел го разбрах впоследствие, след като бях взел вече бойлера ,груба грешка е но сега какво да се прави просто нямам представа от тези неща. Грешката е вече налице , неможе да се поправи за друг път вече ще знам. А иначе банята е на 6-7 метра от таблото в апартамента. Аз съм на 8мия етаж иначе, който е последен. По въпроса за печката, 10мин докато се къпем няма точно тогава да е пусната печката.
А какво ще стане ако някой след време реши да го пусне на макс. Проблема ти е поправин като си вържеш бойлера според инструкцията му с 6кв. кабел, като може да помислиш по въпроса от къде и в какво да го прекараш че да не се вижда.

Ако решиш да го ползваш със съществуващия кабел от 4кв. поне си сложи автоматичен предпазител 32А поне да пази кабела от претоварване.
Последна промяна от Милен на ср сеп 30, 2009 10:04 pm, променено общо 1 път.
Стените и тавана в коридора до банята са с гипскартон , освен вътре да се вкопае друга алтернатива невиждам.
И предлагам да спираме с тая тема вече, че стана досадно.
Transporterr - специалист
ако си подпалиш колибката ще е още по досадно вервай.
Един бял кабел СВТ 2х6 кв. или > в канал до таблото ще е в пъти по естетически угоден пред пламнала инсталация..
Последна промяна от Transporterr на чет окт 01, 2009 2:24 am, променено общо 1 път.
zmeios написа:
сега хората си слагат проточни бойлери по 21 киловата - значи, сто ампера само на тая верига.
за такива апокалиптични мощности не вярвам да има монофазни бойлери аз съм виждал 12 кВ максимум което ако е свързано директно към главния бушон (със подобаващо дебел кабел ) 63А си е добре само дето ако си включи климатика едновременно ще му изключва ама то нали за това са форумите човек да се информира и да си попълни пропуските от 8 -9 клас по електротехника :)
Някъде из форума преди време се подмятаха таблици за изчисляване на кабела според натоварването това което аз съм запомнил е че 1кв/1kW е повече от нужното със добър запас
Милен - майстор
Нищо не си запомнил :lol: 1кв/1kW е първоначално грешен подход.
:lol: ок, да кажаме че е неверен а не грешен

ето какво съм си записал

при инсталация 220в
консумация 10 А /кв.мм
тоест при кабел 6 кв.мм може да пуснеш 60 ампера или 13,2кВ което мисля че съвпада с това че над 12 киловата се правят на трифизно

П.С. с горното не искам да кажа че нещата са толкова прости колкото изглеждат.И най добре когато човек сам си прави такива работи да се посъветва с специалист "на живо" а не от форумите ,те са за обща култура и чесане ..кой където го сърби :cool:

-----------------------------
Как выбрать провод для электропроводки
Если Вам необходимо выполнить электрическую
проводку в квартире на даче или в гараже, а это
имущество не застраховано от пожара или Вы
просто практичный человек, то приводимые в
данной статье сведения помогут уберечься от всяких
неожиданностей, связанных с электрической сетью.
Для правильного выбора сечения провода необходимо учитывать величину максимально потребляемого нагрузкой тока. Значения токов легко определить, зная паспортную мощность потребителей по формулам 1=Р/220 (например, для электрообогревателя мощностью 2000 Вт ток составит 9 А, для 60 Вт лампочки — 0,3 А). Зная суммарный ток всех потребителей и учитывая соотношения допустимой для провода токовой нагрузки (открытой проводки) на сечение провода:
- для медного провода 10 ампер на миллиметр квадратный,
- для алюминиевого 8 ампер на миллиметр квадратный, можно определить, подойдет ли имеющийся у вас провод или же необходимо покупать другой. При выборе типа провода нужно также учитывать допустимое напряжение пробоя изоляции (нельзя для электрической проводки на сетевое напряжение 220 В использовать провода от телефонной линии).
При выполнении скрытой проводки (в трубке или же в стене) приведенные значения уменьшаются умножением на поправочный коэффициент 0,8. Следует отметить, что открытая проводка обычно выполняется проводом с сечением не менее 4 кв. мм из расчета достаточной механической прочности.
Приведенные выше соотношения легко запоминаются и обеспечивают достаточную точность для бытового использования проводов. Если требуется с большей точностью знать длительно допустимую токовую нагрузку для медных проводов и кабелей, то можно воспользоваться нижеприведенной таблицей.
Сечение, мм2 1,5 2.5 4 6 10 16 25 35 50
Ток, А 17 25 35 42 60 80 100 125 170
Милен - майстор
Само ще ти кажа че зависимоста е нелинейна ако това може да се приеме за 4кВт то за 40 и 400 не става, а за алуминиеви проводници да не говорим. А как отчита това "правило" начина на полагане, околната температура, броя кабели, типа на кабелите и още един куп други подробности.

Тема "Проточен бойлер 9kw" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: