• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lz1wvm - специалист
логика има...
Логиката е почти нулева.Същото както да включиш бойлера си(с един нагревател 1 киловат и 80 литра обем) на напрежение около 140 волта и да почакаш да се изкъпеш с топла вода.
Johny - майстор
Анодният протектор предпазва от корозия. Той е от химически по-активен материал и не позволява да кородира матала. Корозията е електрохимичен процес. Бойлерите с водосъдържател от неръждавееща стомана нямат аноден протектор, тъй като няма какво да ръждясва.
Отлагането на варовик няма нищо общо с анодния протектор. Това са разтворени във водата соли /обикновено калциев карбонат/, чието натрупване се ускорява при по-висока температура. Има разни устройства http://www.tolenergy.com/ за предпазване от и разрушаване на котления камък, в чиято ефективност лично аз се съмнявам.

Последователно свързване на нагревателя на бойлер не се прилага. Това се прави при котлоните - петтактов ключ. При бойлерите ключовете бяха с четири позиции 1, 2, 1+2 kW и 0. Сега нагревателите са от един елемент и не се регулира мощността а температурата. Може да има изключения - не съм се интересувал.
Trifun - специалист
Johny написа:
... Бойлерите с водосъдържател от неръждавееща стомана нямат аноден протектор, тъй като няма какво да ръждясва.
Моят бойлер е от неръждаема стомана и ИМА аноден протектор ! Фабрично монтиран, не съм го слагал аз !
Johny написа:
... Последователно свързване на нагревателя на бойлер не се прилага. Това се прави при котлоните - петтактов ключ. При бойлерите ключовете бяха с четири позиции ...
Абе ... баш петтактови си бяха ключовете на старите бойлери - тия, с 8-те болта и кръглите фланци. И се връзваше точно по схемата на котлоните ... И може би точно заради по-бавното загряване се натрупва по-малко варовик - това съм го чувал от доста места.
Antonii - майстор
При неръждаемите водосъдържатели единствено може да се получи проблем, ако нагревателя е с медно покритие. Тогава действително се получава електрохимична корозия и може да се пробие дори водосъдържателя.
Анодният протектор е за защита от корозия(не е за предпазване от котлен камък) на казани от черна стомана и в случая няма да ти свърши работа.
Евентуално може да предпази корпуса на нагревателния елемент, но ти неказваш дали е пробил или просто прекъснал.
Другите варианти са водата да е силно варовита и от накипа по нагревателя да го скапва, или бойлера да нагрява до над 90градуса, което също скапва нагревателя бързо.
alsted - майстор
От около 30-тина години ползваме първия си бойлер от неръждавейка/поръчка-ръчна изработка/.Нагревателя е сменянян само веднъж някога :!: Втория го ползвам 12 години-не съм сменявал нагревател :!: Неръждавейка се пука по шевовете не от "тока", а от недобре бомбирани дъна :!:
Johny - майстор
Trifun написа:
Johny написа:
... Бойлерите с водосъдържател от неръждавееща стомана нямат аноден протектор, тъй като няма какво да ръждясва.
Моят бойлер е от неръждаема стомана и ИМА аноден протектор ! Фабрично монтиран, не съм го слагал аз !
Аз съм виждал с очите си японски транзисторен радиоприемник със 7 транзистора, когато това имаше значение за имиджа на тази техника, от който само 5 участваха в схемата, а двата бяха с изолирани петички на платката и явно служеха само, за да пише на кутията - 7 транзистора. Така че не виждам ползата от протектора, освен да направи бойлера по-скъп. Моят е от неръждавейка без протектор и го ползвам вече 6 години.
Duke_BG - специалист
всички се отнесохте към електро корозията но никой не попита автора на темата как изгарят нагревателите ?
та нека той ни каже дали само прекъсват или прекъсват с пробив на тръбата им ??
а аз ще задам и още няколко въпроса :
има ли мостче между корпуса на фланеца и на водосъдържателя ?
с какви тръби е вързан бойлера към водопроводната мрежа ?
занулен ли е качествено бойлера ??
Virtuozo - специалист
Заглавието на темата е мит или факт е следния проблем.И после се споменава,че на неръждаем балон му горят много нагреватели.
Затова аз отговарям,че това е мит ама пълен мит!
Имаме бойлер от най-дъртите/които разбира се са и най-хубавите ако си ги направиш както си трябва/ Въпросния бойлер е от споменатите по-горе бойлери,чиито балони не са заляти с пяна и подлежат на смяна а ключа за степените е 5/пет/ степенен 1-ва два нагревателя последователно/нощно време работи на тази степен и после държи водата топла до 18:00 следобед -тъй че си спестете коментарите а слушайте ако искате да имате хубав бойлер какъвто имам аз.
Та въпросния бойлер е монтиран в баня която е с размери 2 на 1 метър и е страшно гъзурене да се сваля и подменя водосъдържателя на 2 години/максимум/.Точно това се налагаше да правим преди около 12-13 години докато бойлера беше с обикновен балон-мине се немине пробие,мине се немине пробие :evil: и все гъкан с котлен камък оранжев тогава си купихме неръждавейка,за пари през онези години незнам как е била валутата в онези смутни времена обаче струваше малко по-малко от два чисто нови бойлера значи около 300 лева на днешни пари.От тогава до ден днешен никакви грижи с този бойлер,с изключение на това,че минахме на меки връзки и често се пробиваха,та откакто ги шунтирахме от корпуса до поцинкованата тръба и това заспа вече 5 години има сигурно.
Интересното е че сме го отваряли,защото както казах събираше и бая котлен камък и чудна работа! Откакто е с неръждавейка и котлен камък почти няма а същото нещо казва и мой колега,който се оказа че ползва същия бойлер и той минал по нашия път на несгоди преди да се роди.
Иначе между водосъдържателя и кожуха на бойлера пространството сме го напълнили с перлит и е станал същински термос-бързо загрява,бавно изстива само да ти не е работа да вадиш перлита и пак да го пълниш като сменяш водосъдържателя,но както казах това вече много години не ни се е налагало.
dundurma - специалист
ако той лъже и аз ви лъжа.........
след петият ремонт на дипломат с електронен блок за 1 година, майстора от оторезирания сервиз за бургас каза,че частите са чайнатаун,ама от най-НАДЕЖНИТЕ
joe007 - специалист
Най-евтиният начин за оправяне на проблема е от вътрешната страна на фланеца да се завари 20-25см. парче от обикновен черен винкел.
Най-добрият вариант е да си сложиш "сух" неръждаем нагревател.
П.С. Електро-химична корозия има,особено ако нагревателя е меден си заминава посмъртно за няколко месеца.
П.С.Анодния протектор е да пази от тази корозия за сметка на свойто си здраве :-D .Изработен е от магнезий.Винкела в неръждаем бойлер има същото действие.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "МИТ ли е или факт следният проблем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: