Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivok - специалист
Така де, а някой път дори слагат грешните цветове за фаза и нула или пък пускат през стените СВТ, щото такова парче са имали. :-D
emiood - напреднал
Здравейте, ето и една схема от практиката, която съм срещал по обектите. Възможно е да изпълнено и по нея.
Според това, което му се случило на mangas82, следва че въпросната ел. инсталация не е пробвана под напрежение според мен. :shock:
Изображение
mitko_rupite - специалист
Схемата от - emiood - е ГРЕШНА
----------
Ето и Верната

Изображение

.
bgtok - специалист
И двете схеми са една и съща ..
Само че чертани по различен начин.
Девятора се помни много лесно:
"Крайните са си крайни-тоест от единия ключ до другия
без други връзки а средните на първия ключ-фоза,
на втория- нула през лампа.

Ето и схема с кръстат:

Прикачен файл

deviatora_3_ob_212.jpg
deviatora_3_ob_212.jpg (168.8 KиБ) Видяна 5921 пъти
bgtok - специалист
Въпреки че кой ти слага вече кръстати ключове при наличието на
импулсни релета .
GalinBelos - специалист
Аз лично не виждам никакво предимстово на импулсните релета пред кръстатите ключове . Да вземем например дълъг коридор който трябва да се светва от 5 места , и в двата случая ще трябва да се нонтират 5 конзоли и 5 ключа . При схемата с кръстати ключове ще трябват 2 девиатора и 3 кръстати ключа .При схемата с импулсно реле ще трябват 5 бутона плюс импулсно реле .Да не говорим , че трябва да се търси и място за монтаж на импулсното реле.
Недостатък на импулсното реле е и , че в него има електроника и вероятността да се повреди е по-голяма от вероятността да се повреди един ключ , като същевременно замяната му е по-скъпа .
Недостатък на схемата с кръстати ключове е ,че не се намират във всички цветове и модели ( поне в България ).
yazka - помощник
импулсното реле няма електроника а едно зъбно колело с различна височина на зъбите. тоест задейства различни контакти.при късо съединение в девиаторен ключ проблемът е че както каза колегата се комутира фаза и нула което евъзможно.
zz_stefanov - майстор
GalinBelos написа:
Аз лично не виждам никакво предимстово на импулсните релета пред кръстатите ключове . Да вземем например дълъг коридор който трябва да се светва от 5 места , и в двата случая ще трябва да се нонтират 5 конзоли и 5 ключа . При схемата с кръстати ключове ще трябват 2 девиатора и 3 кръстати ключа .При схемата с импулсно реле ще трябват 5 бутона плюс импулсно реле .Да не говорим , че трябва да се търси и място за монтаж на импулсното реле.
Недостатък на импулсното реле е и , че в него има електроника и вероятността да се повреди е по-голяма от вероятността да се повреди един ключ , като същевременно замяната му е по-скъпа .
Недостатък на схемата с кръстати ключове е ,че не се намират във всички цветове и модели ( поне в България ).
Само че до всяка конзола трябва да закараш 4 проводника, а не 2 както при ИР, а и от кръстатите няма асортимент по магазините. ИР си се слага на таблото с предпазителите. :)
fikata - майстор
yazka написа:
.при късо съединение в девиаторен ключ проблемът е че както каза колегата се комутира фаза и нула което евъзможно.
Я пак,че нещо не вдявам. Как в девиаторен ключ се комутира и фаза и нула? И какво значи к.с./късо съединение/ в ключ.
Благодаря!
:)

Тема "проблем с осветлението в коридора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: