• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Установяването на наличие на напрежение няма нищо общо с установяването на повреда като прекъснат нагревател или намотка на двигател и на теб това навярно ти е ясно, нека не заблуждаваме любителите електротехници, а въпросния уред по горе струва от 70 д0 120 лева според модела, а това е една от скъпите марки на пазара.
Johny - майстор
Johny написа:
Така че един фазоуказател и една пробна лампа са напълно достатъчни за ремонта на 90% от битова електрическа техника.
Чети внимателно. Няма лошо-купи си го.
Имам Текtronix 100MHz, мултицет, амперклещи, попадал съм под 380V напрежение, но пак твърдя, че фазоуказател и пробна лампа са достатъчни в болшинството от случаите.
alsted - майстор
Какво ли обяснение бихте дали на мое място в далечната `87 на енергетика: " абе защо си го помъкнал тоя мултицет на крана", а повода е, че бях го изпуснал и беше станала голяма патардия и то не толкова, че е скъп, а че беше паднал пред една работничка :shock:
:lol: :lol: :lol:
Милен - майстор
Какво ще си играите с лампи или други разни по сложни уреди, направо един гъвкав проводник 2.5кв между фазата и нулата лекичко се допира за момент :-D няма ли напрежение добре, има ли ще го видите.

Така проверяваше един стар самоук електричар в предишната ми работа. :lol: Същия търсише късото по таблата като завиваше болт вместо патрон - късото го намираше само, без да го търси :lol:
torbalan - Дървен философ
пробна лампа нямам спомени да съм ползвал, но мисля че чак опасно нещо не е...

ток може да те удари през нея - спор няма, но хора които не знаят, че това може да се случи - изобщо нямат работа при тока :)

когато се налага според случая ползвам фазомер или китайски мултицет за пет лева :)

но електротехниката дори не ми е хоби... пипам само, когато е наложително :))
alsted - майстор
Става, само имайте предвид, че жичката, отделена от многожилния, трябва да е по-дълга иначе плазмата при изгарянето се явява проводник към другите жила и повярвайте бях свидетел на ефекта ... изключи касата в КРУ-то :megaeek:
lubomirlz - специалист
Джони чета внимателно съгласен съм с теб, но темата вече я развихме в малко по-професионална насоченост, предполагам форума се следи и от млади начинаещи електротехници, нека не им натрапваме практики от близкото минало. Ако навремето тук уредите са били така разпространени както в западните страни тая тема сега нямаше да я има.
А за начинаещите които ги влече електротехниката ще им препоръчам да пропуснат 2 дискотеки и да си купят подобен уред отколкото да работят с пробна лампа.
sasooooooooo - "специалист"
Милене, не можах да намеря аркашката в нета, утре ще постна снимка.
alsted - майстор
Кажи просто-крушка и батерия, иначие е мисля, че е русизъм...
1115 - специалист
Милен написа:
Какво ще си играите с лампи или други разни по сложни уреди, направо един гъвкав проводник 2.5кв между фазата и нулата лекичко се допира за момент :-D няма ли напрежение добре, има ли ще го видите.

Така проверяваше един стар самоук електричар в предишната ми работа. :lol: ...:lol:
На това му викахме клеветник - малоумна работа...като си спомня.

Това с пробната лампа е отживелица, криеща по-горе изброените рискове. Който я ползва често може да отдели пари за приличен уред, а ако се ползва редко си е опасно - Може да дефектира крушка и да стане голяма беля.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Уреди за измерване на напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: