Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lz1wvm - специалист
Единствено, се засягат интересите на производителите на енергия, но те не отчитат енергията
Защо мислиш,че на производителите енергията не се отчита.
Напротив,отчита се но тя е на друга цена,която не я пише в разбивката.
crez - майстор
Моят на село е също дигитален с вграден часовник. Показва реално време,но установих че превключва в 12 ч.нощната до 20 ч. знам си и ползвам през това време здравата, електрожена,флекса, бойлера и другите машинарии, не смятам да се жалвам така ме устройва. Проблема е на енергото, те да му мислят. :lol:
alsted - майстор
fbr е абсолютно прав :!:
lz1wvm - специалист
alsted написа:
fbr е абсолютно прав :!:
За кое е прав.
Нощна,дневна и върхова,са тарифи останали от соц.време.Те са с различни цени според натовареността на електропроводите,и съответно загубите в тях.А сега ги начисляват като различна цена на ел.енергията.Което мисля,че е неправилно :? .
alsted - майстор
lz1wvm, за битови нужди тарифите у нас винаги са си били две. Проблема изобщо не е в загуби от натоварване на далекопроводите. ТЕЦ-овете и АЕЦ са много инерционни. Когато през нощта падне консумацията на електроенергия на тях не могат да им намалят мощността и на другата сутрин пак да я вдигнат. Така напрактика много енергия остава нереализирана. Малко помагат ПАВЕЦ, но то си е нищо...
Та затова принципно се стимулира консумацията на нощна енергия. Отчисленията, които си правят ЕРД-тата за транспортирана енергия са без оглед на денонощието, тъй като за тях това няма значение /то затова и намалиха разликата между двете тарифи/. И аз не мисля, че е редно да е така, ама то у нас какво ли е наред та точно някакви си стотинки...

Прикачен файл

сметка ток.JPG
сметка ток.JPG (64.76 KиБ) Видяна 3410 пъти
lz1wvm - специалист
alsted нереализирана енергия от производител....няма.Има загуби по жиците.За да не влизаме в излишни подробности,ще спомена,че има топъл и студен резерв на електроцентралите.Студения се включва в моменти на голяма консумация,и той не е от ден да пладне.Топлия резерв е регулиране на мощността на работещите електрогенератори(точно за моментни натоварвания),които произвеждат мощността която се потреблява от консуматорите плюс загубите в затопляне на жиците,трафовете и др.Нито ват повече.
А това във фактурата "топли" единствено ЕРП-то но не и производителите на ел.енергия.
Поздрави
shotik - майстор
В разговор по темата на тока ,чух изказване от човек разбиращ електротехника и електроника,че при изменяне величината на честотата/херц/се получавало по-голямо енергопотребление за една и съща работа.
Не съм ги учил тези неща ,незнам дали е така,който знае да пише.
:?
lz1wvm - специалист
Ако визирате мен....нямам в предвид повишаване на честотата. :)
lubomirlz - специалист
shotik написа:
В разговор по темата на тока ,чух изказване от човек разбиращ електротехника и електроника,че при изменяне величината на честотата/херц/се получавало по-голямо енергопотребление за една и съща работа.
Не съм ги учил тези неща ,незнам дали е така,който знае да пише.
:?
Ако визираш промяна на честотата в електропреносната мрежа, това е меко казано абсурд. Честотата се подържа на 50Hz + - 1 стотна
Ето тук може да видите в какви граници се подържа http://www.tso.bg/default.aspx/chestoti/bg

А това дали за една и съща работа ще е нужно различно количество енергия в зависимост от честотата е направо смешно.
alsted - майстор
lz1wvm, съжалявам, но си в някаква заблуда. Това за студения резерв не знам от къде го вадиш. С такава функция са ВЕЦ-овете - те се включват в мрежата централно /дистанционно/ от енергодиспечери... Изобщо има много за четене по темата /който го интересува/. Конкретно по темата: нощната тарифа е поощрение, а не - дневната санкция! /струва ми се, че в това ни се разминават разбиранията/

Това с другата честота /60Hz/, до колкото знам е за безопасност, предвид сърдечния ритъм на човека, а и обикновено при променлив ток се визират т.н. ефективни стойности, които са пряко свързани и с честотата, но и това е много голяма тема.

Ако случайно някой ви е казал, че този, който произвежда енергията може да печели от промяна на честотата е съвсем нелепо. Поддържането й в критични моменти е "на живот и смърт" :!:

Тема "Най-новата измама на енергото" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: