Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
boqn_zara - специалист
Ето един 3 фазен електромер от 1955.

Прикачен файл

DSCN2160.JPG

Прикачен файл

DSCN2159.JPG

Прикачен файл

DSCN2158.JPG
Светлинис - специалист
Ключът на teon е със самопочистващи се от нагар контакти :yawinkle: и вероятно е правен, като много неща от онова време - издържливи. Изолацията е бакелит/?/ А дали е произведен в БГ?
За електромера от boqn_zara - вижда се името на вече несъществуваща държава - Чехословакия.
Благодаря за допълненията към галерията.
PCL82 - майстор
Ключът е произведен в Русе през 58г, в завода Найден Киров. Вижда се логото с Петолъчка, което са носили много от заводите на електотехническата промишленост тогава. После логото става Нещо нато буквите Ki, със вълнички, приличащо на кораб сред вълни, в последното лого вълничките липсват.

Същите ключове, но произведени в чужбина със логото на VDE имаше в една къща строена 33г. Преди това съм виждал изцяло порецеланови ключове със стъклен панел и порецеланова врътка от 26г.
hidrazin - майстор
Имам два такива ключа в къщата на село - за мазето и за тавана. Никога не се е налагало да ги отварям за да видя къде и кога са произведени. Разликата е че при мен бакелита е черен.
:partyman:
lz1wvm - специалист
И аз ползвам на някой места такива ключове.Хубавото при тях е че са универсални.Чрез разместване на пластините стават единични,двойни,девиаторни или кръстати. :)
piron45 - майстор
Нямам налични снимки, но ако някой иска да види на живо електрически уреди - ключове, контакти, печки и ВЕЦ /всичко на Сименс/ работещи и сега, а пуснати в експлоатация 1912г да се разходи до Боровец. Всичко се намира в резиденцията на царя - Бистрица. Когато ги няма собствениците е разрешено да се разглежда без жилищната част.
PCL82 - майстор
Това е високоволтов механичен токоизправител.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... ichter.jpg
lz1wvm - специалист
PCL82 написа:
Това е високоволтов механичен токоизправител.

:prayer:
Tакова е,но обикновенно е било за 150 волта. :)
И тъй като въпроса е История на електротехниката,това е в самото начало.Или около и след 1900 година.Демек това е прадядото на силициевия диод.
До колкото съм чел в самото начало на електрифицирането,потреблението е било на постоянно напрежение 150 волта,с локални източници.След това се въвежда стандарта променливо напрежение,който съществува и до днес.Не знам какви уреди са имали навремето за да слагат такива изправители,но все пак са ги ползвали известно време.В това число влиза и вибропреобразувателя,за по малки мощности.На който основния елемент е вибратора(но сега вече това е мръсна дума),така че сега трябва да му търсим друго име......
:partyman:

ПС. PCL82 незнам защо швабите са написали,че това е механичен изправител(демек диод).Като повече прилича на тиристор,ако се съди по направата на механиката.
PCL82 - майстор
Този механичен изправител го видях случайно преди две седмици, разглеждайки статията и днес гледам снимките на lz1wvm и се сещам колко си приличат.

Единствените постояннотокови консуматори, за които се сещам са постояннотокови двигатели (не знам дали царят е имал асансьор в тази резиденция). В двореца на жълтите павета има такъв със долна машина и барабан, на който се намотава въжето. Друго приложение е радио приемо-предавателна техника и телеграфи. Друго приложение може би е за възбуждане на постояннотоковите генератори на ВЕЦ-а, но те би трябвало да могат от остатъчният магнетизъм сами да се възбудят, а после помощните генератори им подават възбудителен ток.

Мен би беше интересно от къде е тръгнало това напрежение 150В и почнах да ровя в нета. Нямаше много информация, но намерих една интересна статия в един швейцарски сайт.
http://www.eeh.ee.ethz.ch/uploads/tx_et ... hichte.pdf
В нея се разказваше за историята на електрификацията на Швейцария от края на 19-ти век. Пишеше, че първите лампи с нажежаема жичка не са били за високи напрежения-обичайно около 65В, като максимумът тогава е бил тези 150В. Т.е това е била последната дума на техниката тогава. Едисон в америка работи с постоянен ток, като прави мрежите си трипроводни със средна точка 2х110В. За да захранва осветлението на 110В и постояннотокови двигатели на 220В.
Прави и електрификацията на някои европейски старани, например Белгия. Там мрежите също са трипроводни-три фази в триъгълник, без нула. Не е далече от ума, че това са били едисонови мрежи преобърнати за променлив ток. В началото са били за 3х150В, както и тези мрежи в стара София (правени от белгийци и французи). После белгийците само вдигат напрежението на 220В като запазват формата на мрежата си. В България е имало и трипроводни и четрипроводни мрежи. В централните части на София електрифицирани първи е било 3х150В без нула, а в покрайнините 220/380В с нула. После в средата на 50-те е прието напрежението 150В да се замени с 220/380В, което приключва средата на 60-те и мрежите се сменят с четирипроводни навсякъде.

Тема "История на електротехниката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: