Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
voice - помощник
Оспамихте ми темата ;) Та сложих аз кабелите , запълних дупките шпакловах , сега ако ми кажете и как да свържа връзките в разпределителните кутии сте идеални ;)))
mladkal - майстор
WAGO клемите са готини и иновационни, но при цена около 50 ст на свръзка са си цифра.
За свръзване на кабелите в кутията ползвам стар \тъп за някои колеги\ метод -оголване, усукване на кабелите поне 7-8 витки, прегъване на "плитката" на две и после ПВЦ лента за изолиране. Обзалагам се, че този стар метод е първо по-евтин и второ не ти се налага да търсиш скъпи клеми и трето ще надживее доста по-екстремни натоварвания на снадката отколокото WAGO клема.
Въпрос на избор и на цена!

ПП. WAGO клема бих ползвал за малки консуматори като осветително тяло, ключове и то на обект, който гоня срок, бро точки и кинти...У дома съмси ги усукал, на тъщата, на приятел къщата и всякъде, където искам да е вечно пердаша с клещите и усукване.
blv - специалист
На 99,9% връзките ги правя на спаики 4см. и на клиентите им давам 10години гаранция за тях. Важното е спаиката да не се сгъва на две, намалява се контактната повърхност и става мини печка
mladkal - майстор
BLV, интересно ми стана сега! А на мен винаги са ми казвали да я прегъвам на две, щото незнам си какво ....
Нека някой спец по жиците да разнищи казуса, моля!?
mirk - майстор
Човека питак как да си направи връзките :) следователно не е специалист и не знае. В такъв случай не е добре да го съветвате да усуква кабели и тепърва да се учи как става, а като няма и кой да му покаже на място нещата стават опасни.

Най лесния начин е със стандартни клеми които не се влияят от субективни фактори, а за една стая няма да му трябват кой знае колко бройки.
blv - специалист
Ще се радвам ако спора за спаиките се пренесе в нова тема, а може би дори важна! Въпрос на физика или по-скоро Ом ще търсим.
mladkal - майстор
м да...така е...бройки няма да му трябват, ама ги продават на пакети...ени по десет броя...други по 500.

ако колегата иска утре мога да му иниацирам една примерна разпределителна кутия и да му снимам всичко как става стъпка по стъпка...
mirk - майстор
blv написа:
Ще се радвам ако спора за спаиките се пренесе в нова тема, а може би дори важна! Въпрос на физика или по-скоро Ом ще търсим.

Шът, тема си има :lol: и то каква тема :lol: към десетина страници, поне година седеше отгоре но я свалиха.
mladkal написа:
м да...така е...бройки няма да му трябват, ама ги продават на пакети...ени по десет броя...други по 500.

ако колегата иска утре мога да му иниацирам една примерна разпределителна кутия и да му снимам всичко как става стъпка по стъпка...
То само с гледане ако ставаше...
mladkal - майстор
Ами като колегата не възприема от гледане, в което се съмнявам, нека да заложи още от сега във фризера огнена вода, а утре палим колата и отиваме право у тех да му показваме и обучаваме на место!

Пич, тва е форум! Тук хората обменят впечатления, знания, умения и т.н. Верно с гледане не става, ама нали от некъде требва да се почне!

Тема "Въпрос полагане на кабели за ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: