Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alexiva - специалист
[quote="moimoimoi"
т.е. трябва да се търси нов подход за нова инсталация
какво и е на старата инсталация-кабелите са 4 квадрата до контактите
както се спомна по горе с окачен таван ще излезе 2-3 пъти по евтино от всички други варианти,пък и вата може да се сложи, все пак топлината отива винаги към тавана[/quote]

Добре, хубаво са по 4 квадрата,но кръговете са само 4ри. Доколко надежден е варианта да не се пускат нови кръгове, а да се изпозват сегашните като контактите станат на разпределнилни кутии и от тях се изведат нови и повече контакти? А и самото извеждане от тях как да стане? Къде да се скрие новия кабел излизащ от стария контакт? Какво ще стане с предпазителите ако останат само 4ри кръга, по-голям ампераж? Доколкото разбрах ДТЗ с две жила е безмислена:(
alexiva - специалист
alexpet написа:
Съвсем скоро приключих ремонт на една панелка, та ми е пресно. По принцип разводката на кабелите за контактите е в пода. Да се копаят стените из целия апартамент - може, но е много трудоемко, дори и с фреза за канали. По-добре измисли компромисен вариант - напр. ако искаш да местиш контакти - използвай сегашните изводи, като там където сега е панелния контакт - те са влез-излез, може да се вкопае разкл. кутия откъдето да се вземе за контактите. Това е само пример. Успех
Каква би била разликата в цената между компромисния и варианта с вкопаване? Притеснява ме дали вкопаването няма да наруши конструктивно сградата? Беше споменато,че армировката на панела е много плитко.
alexiva - специалист
mirk написа:
Защо не си я пусне по ъглите на стаите в някакъв кабелен канал оформен като перваз например. Няма къртене бързо и лесно.
Мислих си това, но колкото и смешно да звучи, не е ли опасно кабелите да са в пода или по ъглите? Дано не се случва,но какво става ако има наводнение? Не вярвам кабелите да нямат поне няколко снаждания в пода. Ама и тиа проектанти съвсем не са наред. Осветлението ми в пода на съседа отгоре. Сякаш е правено за вечни времена и не са помислили за евентуална смяна.
mirk - майстор
Чакай малко какви снадки по пода, кави 5 лева, в каналите се се оставят снадки, правиш ги в конзолката за контакта или в допълнителна разклонителна кутия. Не е опасно, кабелите си имат изолация и като се има предвид че ти говоря за канали за тях е подходящ кабел тип СВТ който си е доста по надежден от мостов проводник.

А това осветлението да минава по пода на съседа е най голямата комунистическа глупост сътворена от някой болен "мозък". Я си помисли че има възможност съседа ти да открие жицата и да си върже печка лъч към нея зимата, да не говорим че ако вземе да кове или дупчи нещо како ще стане.
PCL82 - майстор
Инсталацията има живот повече от 50 години от момента на полагане. Ако не е имало системно претоварване нищо и няма. Трябва само да се профилактират клемите и таблото. В таблото може да се окаже че са свързани по няколко кръга на бушон и да излезе че може да се разделят на повече от 4. Едно ново табло и готово.

Продават се и бели панелни контакти, които са малко по-приемливи. Може да направиш и твои комбинации със системи за кабелни канали.

Аз не бих копал в бетона, само за кухнята да речем може.

За осветлението в горния етаж е простотия, но не е имало друг начин при готови панели. В някои по-нови панели имало и тръби в панела.
Проблемът с краденето не е съвсем удобен, защото осветлението е защитено със 6 или 10А и ток ще има само когато е включен ключа.

Няма смисъл когато нещо е годно да се подменя непрекъснато- освен ако неискаш да си навлечеш проклятието цял живот да правиш ремонти за да си в крак със новото.
alexiva - специалист
Благодаря на всички за съветите! Ако наистина инсталацията може да изкара поне още 15 години, може би ще се спра на варианта да остане старата като пусна примерно още два нови кръга за кухнята/поне за фурната и плота/. Всъщност където сега са старите панелни контакти ,може би, може да се прокопаят каналчета от пода до контакта и с бор корона да се изреже за нови кутии и да си поставя нормални контакти:) Трудна е борбата с бетона за съжаление!
blv - специалист
PCL82 написа:
Няма смисъл когато нещо е годно да се подменя непрекъснато- освен ако неискаш да си навлечеш проклятието цял живот да правиш ремонти за да си в крак със новото.
И аз мислех така като бях на 22г. после доиде сватба и дете за което трябва да мислиш, ремонта го почнах от как разбрах че ще ставам татко и не съжалявам че го направих. Имах случай дъщеря ми да бърка в контакта, ако не беше ДТЗ ............. не ми се коментира какво можеше да стане.
nikibi - специалист
Ако ще живееш в тая панелка, подменяш цялата инсталация за да ти е мирна главата. За София , при 80м/кв. за жилишна площ, обикновенно излиза около 2500 лв. за труд и материали. При трипроводна инсталация изпьлнена на 18-20 крьга. Част от кабелажа се вкопава, друга част се изтегля в зависимост от това какьв тип е панела.Арматурата на панела не се реже, кабелажьт минава под или над нея.Това с боркорони и прорязване на канали в панела, са глупости. Изпьлнява се с кьртач и лопатка на него.Единственото условие е комшиите да са сьс здрави нерви.Ако представлява интерес мога да кача малко снимки, как го правим и какьв е резултатьт.
mladkal - майстор
blv написа:
Имах случай дъщеря ми да бърка в контакта, ако не беше ДТЗ ............. не ми се коментира какво можеше да стане.
Моето жилище е сравнително ново, но когато го завършвах като реорганизация и всичко останало още не се говореше тъй много за ДТЗ, а и не познавах форума.
В ред на мисли: Нямам ДТЗ, но за сметка на това имам капачки на всички контакти. А достъпа на хлапето до електроуредите с метален корпус (печка, пералня, съдомиялна) се ограничава до максималният минимум.
Една капачка струва четвърт лев и на истина предпазва доста от нелепи инциденти.
PCL82 - майстор
Когато бях малък баща ми се беше наплашил доста от разказите на доктора, който е отгледал много от членовете на семейството.

Беше сложил капачки на всички контакти,надградил парапетите на балконите и поставил дървена решетка на прозореца на детстката стая, през който се проветряваше. Стъклата на холната врата и тези на балконските бяха защитени с пластмаса, защото се удрахме в тях. На малки деца не даваха да включват уреди, защото още се ширеше убеждението, че може да те хване ток, при включване, останало от времето на плитките контакти. На мен ми позволиха да включвам уреди едва на 7 години.

Също ми беше обяснил какво може да ми се случи ако пипам по контактите и аз слушах и не пипах.
Защото все пак ми бяха интересни ми даде да си играя със свалени контакти и ел. материали, което много повлия на интересите ми...

Тема "Подмяна Ел. в панелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: