Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Как няма да плати :lol: виж само кви са официалните държавни цени
http://www.dker.bg/prices_el.htm
5. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи:
а) с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч.
б) с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч.
Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.
или с ДДС 0.9876 лв/кВтч :lol: ще плати и ще си ги вземе от нас.

Ще строим комунизъм, всяка колиба с хай-тек уредба на припек :lol:
world_explorer - специалист
8180 написа:
world_explorer написа:
Но и това е лъжа щото първо ти махат твоята консумирана енергия и остатъка ти го плащат. Сиреч трябва да имаш много такива панели че да си на печалба.
Сигурен ли си в това.
Аз горе споделих обратното уж от компетентен източник, но не настоявам, въпреки че има някаква логика поне в това, ако в "глобалната цел" има поне малко истина.
Пък и на Енергото му е все тая - то плаща с наши пари, отделно рушвета.
Да така е. Няма логика ти да вземаш ток по 20 ст. а да го купуват от тебе по 80 ст. Става нещо като перпето мобиле. Едно байпасче и може да се окаже че печелиш 300 процента само от това че имаш няколко панела. И те не са будали де от енергото (имайте го като обобщено название на фирмите за електропренасяне) :-D
torbalan - Дървен философ
:lol:

повярвайте ми - много по-сложно е, отколкото ви изглежда :)

току - така енергоразпределиелите няма да се вържат да ви плащат... :)

това със зелената енергия си е хранилка за депутати... не е за простосмъртни :)
mirk написа:
Как няма да плати :lol: виж само кви са официалните държавни цени
http://www.dker.bg/prices_el.htm
5. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи:
а) с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч.
б) с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч.
Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.
или с ДДС 0.9876 лв/кВтч :lol: ще плати и ще си ги вземе от нас.

Ще строим комунизъм, всяка колиба с хай-тек уредба на припек :lol:
Фирмите го плащат (или поне тези които са оп ДДС). Във фактурите за ел. енергия имат и графа за зелена енергия която струва много повече.
Мисля, че скоро приеха закон (или ще приемат), че вече не може да се строят такива паркове навсякъде. Земята трябва да е с категоря 4 и по висока. На хубава земя от 1,2 и 3 категория вече не може да се строи. Освен това има и нови ограничения (които не са в полза на произвеждащият зелена енергия естествено) но не съм запознат с тях. :? :x
Последна промяна от world_explorer на нед авг 15, 2010 12:01 am, променено общо 1 път.
майкомила!

преди време бях консултант по един такъв проект - за фотоволтаичен парк....

човека беше убеден, че ще го закачат за енерго системата и ще почне да произвежда "зелена енергия" :)

е да ама не.... немаше си гръб човека и си остана само с проектите :)

world_explorer, това че плащаш за зелена енергия, не значи че на теб ще дадат пари, ако тръгнеш да я произвеждаш :)
torbalan написа:
world_explorer, това че плащаш за зелена енергия, не значи че на теб ще дадат пари, ако тръгнеш да я произвеждаш :)
Така е за това не споря. Но въпреки това ако можеш по някъкав начин да си намалиш задълженията (и харченето на енергия) към държавата ще е от полза.
Примерно енерго спестяващи лампи, солар за топла вода, а и вече ако са закупени тези панели наистина може да се използват но не и за готвене. Просто инвертора на напрежение за тази мощност ще излезе малко съпичък. В Бургас има готови инвертори но за по- малки мощности. Утре ще проверя на магазина и ще пиша конкретно какви са цените и мощностите. Те ще са достатъчни поне за лампите, телевизора и компа, а защо не и за хладилника.
Пералнята и за нея може да се измисли нещо. Има модели с два входа за топла и студена вода. Поне на капака на моята има и отвор на който пише hot но естествено няма магнит вентил. Ако се смята скоро да се сменя пералната защо да не се потърси такава - топла вода от солара а всичко останало от инвертора. Е може и да греша де нека някой който знае повече за това да пише щото и мене ме интересува специално за пералнята.
енергоспестяващи лампи ползвам отдавна - за еергосистемата може да има файда, ама за мен - файда нема...защото горят често, а за много скъпи за сега....

колектор за топла вода не смятам да слагам, защото имам идея да грея водата с термопомпа...

с фотоволтаиците ситуацията към днешна дата е "кауза пердута"

изобщо, ако имаш желание да си намалиш сметките, най-добре се огледай в изолацията на жилището си, в дограмата и вентилацията...
ако смяташ, че там няма какво да се подобри - тогава е ред на следващите неща, за които говорим....
фотоволтаиците са последното, от което имаш нужда :) живота им към днешна дата е такъв, че умират (спират да правят ток) горе долу в момента, в който се изплатят...
Торбалане не си прав за лампите. Аз съм много доволен от тях. Взех ги на промоция от куфара (карефула) в Бургас при откриването му. Мисля че бяха по 1.25 лв. Оттогава нито една не е изгоряла.
За термопомпата добре но ако си в блок не можеш я направи. Затова и направих солар като използвах, че съм на последният етаж (и аз да съм на далавера един път от последният етаж).
Относно изолацията на дома си прав. Ето и една статия за енергийната ефективност на дома:
http://www.imotdnes.com/%D0%95%D0%BD%D0 ... -1348.html

А ето и малко инфо за готвене на слънце. Вижда се че пак трябва да имаш място където да го направиш и най- вече свободно време да готвиш през деня (не да си на работа).
http://solarcooking.org/plans/

А относно фотоволтаниците писах, че ако си ги купил. Но не си ли наистина няма смисъл от тях за домашни нужди- незаслужена инвестиция. :sad:
fbr - майстор
world_explorer написа:

А ето и малко инфо за готвене на слънце.
Стига глупости, за да си стоплиш кафе, трябва да има слънце, трябва да има време. В днешния забързан живот кой обръща внимание къде е слънцето, за да знае след колко време ще стане кафето . А ако точно, като ти се е допило кафе, облак застане на слънцето, сядаме и чакаме. По-добре е да си набереш малко съчки и да си ги запалиш, най-малкото, по-сигурно е. Всички тези измишльотини на манияци, е с цел, облагодетелстване на определен кръг от хора. А ако знаете, тези инвертори на фотоволтаици, колко хармоници вкарват в енергосистемата, с което влошават качеството на потребяваната енергия, ще разберете, че с право енергото не иска да има много вземане-даване с такава техника. А да не говорим че големите пикови натоварвния са в моментите, когато няма слънце, а управлението на натоварването на турбините на една ТЕЦ, ни най-малко не прилича на управлението на оборотите на една прахосмукачка да речем, с оглед на това че трябва да вкараме още една променлива с мноого големи граници в планирането на горивния режим на ТЕЦ-овете.
fbr написа:
world_explorer написа:

А ето и малко инфо за готвене на слънце.
Стига глупости, за да си стоплиш кафе, трябва да има слънце, трябва да има време. В днешния забързан живот кой обръща внимание къде е слънцето, за да знае след колко време ще стане кафето . А ако точно, като ти се е допило кафе, облак застане на слънцето, сядаме и чакаме. По-добре е да си набереш малко съчки и да си ги запалиш, най-малкото, по-сигурно е. Всички тези измишльотини на манияци, е с цел, облагодетелстване на определен кръг от хора. А ако знаете, тези инвертори на фотоволтаици, колко хармоници вкарват в енергосистемата, с което влошават качеството на потребяваната енергия, ще разберете, че с право енергото не иска да има много вземане-даване с такава техника. А да не говорим че големите пикови натоварвния са в моментите, когато няма слънце, а управлението на натоварването на турбините на една ТЕЦ, ни най-малко не прилича на управлението на оборотите на една прахосмукачка да речем, с оглед на това че трябва да вкараме още една променлива с мноого големи граници в планирането на горивния режим на ТЕЦ-овете.
Ако вниматено прочетеш поста ми ще видиш, че съм писал за хора без работа. И втор това го давам само като пример е не като препоръка.

Относно инверторите при тази малка мощност не става дума за продаване- това са глупости. Става дума за собствено ползване където не натоварваш мрежата на енергото с хармоници. По твоята логика и UPS на компа не трябва да имаш щото има много ама наистина много хармоници. Но съм сигурен, че имаш и не се замисляш за хармониците.
Освен това има инвертори за по малки мощности които могат да задоволят собственото потребление без да се притесняваш какво ще каже енергото:
http://www.panda-bg.com/newproducts.php ... 25&lang=en

Тема "Фотоволтаична система за битови нужди- Анализ възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: