Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gattaka - специалист
mirk написа:
Това също е решение но връзките трябва да са задължително с изолацията защото от слънцето кабела омеква и голата тел ще се впива в него. За няколко години ще се пререже външната обвивка и късото е готово. Обикновено тия гадости стават в най гадното време - дъжд, сняг или силна мъгла :wink:
Интересно как за 3-4 години в моя случай не се е получило или при колегата на който троса му е на 20 години? :lol:
crez - майстор
Предложението с ламаринени ленти е най удачно. Поразгледай стари окачени кабели на телефони по опъната тел. Елементарно и доста функционолно е закачен кабела. Лента от подцинкована ламарина е обвита по кабела и единият край се захваща за телта от ляво, другия отдясно(кръстосват се). Аз използвам алуминиев чембер 10х2 мм.
mirk - майстор
gattaka написа:
mirk написа:
Това също е решение но връзките трябва да са задължително с изолацията защото от слънцето кабела омеква и голата тел ще се впива в него. За няколко години ще се пререже външната обвивка и късото е готово. Обикновено тия гадости стават в най гадното време - дъжд, сняг или силна мъгла :wink:
Интересно как за 3-4 години в моя случай не се е получило или при колегата на който троса му е на 20 години? :lol:

При мен се получи :lol: кабела беше превързан за телта с жица 1кв за около 5 години (не съм ги броил точно колко са :lol: ) кабела беше за смяна - нацепена изолация и едно хубаво късо съединение по средата. Нацепването беше на няколко места точно под жицата с която е вързан.
PCL82 - майстор
Наистина закрепването с ламаринени ленти както при телефонните кабели е най-удачно, защото дори и някъде да се сцепи изолацията, кабелът не контактува с телта по цялата си дължина и може да не я офази. Даже при силови кабели често слагат изолатори в краищата на телта, за да не се предаде евнтуално офазяване към опорите.

За гараж на дали има нужда от изолатори, макар да не са вредни. Важно е кабелът да не е притиснат, а свободно захванат към телта. Закрепванията да са с достатъчна площ, без остри краища, за да не се врязват с течение на времето в изолацията.

Тема "Бърз въпрос за електрифициране на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: