Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvk79 - специалист
Колега не е задължително да ти е трипроводна инсталацията става и с двупроводна, само че дефектнотоковата ще ти задейства само когато докоснеш фазата и към земя а не към нулата. Което също ще те спаси.
Ако пускаш трипроводна а до главното табло е двупроводна нямаш никакъв проблем просто третия проводник трябва да го вържеш за нулата преди дефектнотоковата защита и си готов а ако искаш може и да си направиш едно локално земно и си вържи и нулата там и третия проводник.
Ники274 - специалист
vvk79 няма значение какво е изпълнението,ДТЗ сработва само по един начин-разлика в токовете между фаза и нула : )
vvk79 - специалист
Май не сте ме разбрали защитата ще задейства ако докоснеш фазата и премине тока през теб към земята. защото ако си хванал фазата и нулата при двупроводно изпълнение няма да задейства,а ако си при трипроводно и си вързал третия преди дефектотокавата ще сработи това е!
Ники274 - специалист
vvk79 написа:
Май не сте ме разбрали защитата ще задейства ако докоснеш фазата и премине тока през теб към земята. защото ако си хванал фазата и нулата при двупроводно изпълнение няма да задейства,а ако си при трипроводно и си вързал третия преди дефектотокавата ще сработи това е!
Може би аз не обяснявам добре.
Ако си хванал фазата и нулата при трипроводно изпълнение и нямаш съпротивление към земята или заземяването ,пак няма да сработи ДТЗ,защото тока който влиза ще е равен на тока който излиза през ДТЗ.
Същото е и при двупроводна инсталация.Само ако има разлика в токовете (т.е. има утечка) ще сработи ДТЗ.
rdx - специалист
Имам ДТЗ както си му е реда с трижилна инсталация,няколко кръга с ДТ предпазители,но накрая в ел.таблото на улицата,където е електромера нулата и земятя са заедно,т.е. свързани.И така е във всички ел.табла по цялата улица.Не се ли обезсмисля всичко с ДТЗ?
Ники274 - специалист
Така изравняват потенциалите между нула и земя преди да влязат в таблото.Важното е след ДТЗ да не са свързани.
rdx - специалист
Ники274 написа:
Така изравняват потенциалите между нула и земя преди да влязат в таблото.Важното е след ДТЗ да не са свързани.
Значи няма проблеми,така ли?Защото ми се струваше безсмислено да прекарвам 5 жилен кабел в края на който двете жила са вързани на късо. :?
mirk - майстор
rdx написа:
Имам ДТЗ както си му е реда с трижилна инсталация,няколко кръга с ДТ предпазители,но накрая в ел.таблото на улицата,където е електромера нулата и земятя са заедно,т.е. свързани.И така е във всички ел.табла по цялата улица.Не се ли обезсмисля всичко с ДТЗ?

Не само на вашата улица е така :lol: в 99.9% от случаите в България е така.
rdx написа:
Значи няма проблеми,така ли?Защото ми се струваше безсмислено да прекарвам 5 жилен кабел в края на който двете жила са вързани на късо.
Няма проблем даже е по сигурно защото проводника който ти е свързан с корпусите (защитен ) не се товари от работния ток през нулата и връзките му не се нагряват и опасноста да се окаже с по голямо съпротивление точно когато ти трябва при късо съединение е минимална. Най добрия случай е ако това външно табло където влизат захранващите кабели е заземено.
Важното е от това табло ти да използваш само разделени нули и защитни проводници и всичко е точно.

Тема "Монтиране на ДТЗ и дали си заслужава?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: