Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvk79 - специалист
Мен също ме навява мисълта, че потенциометъра за светлина не е настроен правилно, трябва така да е настроен че когато е светло да не се задейства от сензора за движение, а само когато е тъмно. Ако има упътване хубаво го прочетете и осмислете може нещо да пропускате!
Разкажете нещо повече за схемата само датчика и лампата ли участват или и нещо друго?
gecata82 - специалист
dimitar2s написа:
Имам. От опит.
Осветяването пряко на датчика го бърка с настройките му за осветеност на околната среда.
съгласен съм с колегата, и аз съм имал същият проблем, но след като завъртях крушката да не свети директно в датчика всичко си дойде на място.
gecata82 - специалист
Ники274 написа:
Като за начало да се реши проблема пробвайте сензорите в магазина.Тръгват ли там,как работят и как ги вързват най0вече.Другия вариант е да си направите нещо като опитна постановка и да се опитате да ги подкарате.В някои случаи има значение на кой извод се вързва фазата и на кой лампата.А има и фото клетки,които имат трети извод и изискват работна нула.Ако можете да направите снимки от двете страни на въпросните датчици за да добием поне представа откъде да започнем с решенията :)
От моят опит с датчиците за движение( било то за 180 или 360 градуса) съм останал с впечатлението че на всичките схемата за връзване е еднаква, всички датчици които съм вързал са били с три жички( в повечето случай КАФЯВА, СИНЯ И ЧЕРВЕНА) и винаги е имало значение къде ще вържеш фазата и лампата, ако ги объркаш в повечето случай датчика изгаря, но пак казвам това е от моя опит.
Ники274 - специалист
Значи колега има датчици и с две жички,слагат се на мястото на ключа за осветлението. За захранване на устройството се използва пада на напрежение върху самия симистор,Захранващия кръг се затваря през самата крушка.За това задължително трябва да е с нажежаема жичка.Датчиците с три извода изискват отделно захранване(в случая трябва да има нула за да го подкараш).При тях е задължително да се спази схемата на свързване.При другите не за всички е задължително да се спазва вход изход.Зависи от това как са изпълнени.
gecata82 - специалист
Ники274 написа:
Значи колега има датчици и с две жички,слагат се на мястото на ключа за осветлението. За захранване на устройството се използва пада на напрежение върху самия симистор,Захранващия кръг се затваря през самата крушка.За това задължително трябва да е с нажежаема жичка.Датчиците с три извода изискват отделно захранване(в случая трябва да има нула за да го подкараш).При тях е задължително да се спази схемата на свързване.При другите не за всички е задължително да се спазва вход изход.Зависи от това как са изпълнени.
Благодаря просто не съм монтирал до сега такива и за това не го знаех, но относно темата мисля че някъде бе опоменато че датчикът е монтиран на стената и за това казвам че е фатално ако не се върже както трябва
evil - специалист
Ники274 написа:
За тези с два извода е ясно,аз имах предвид тези с три
Йорданка - помощник
Да, датчикът е монтиран на стената, под лампата. След няколкочасово настройване , проблема си остава все същия.
Дали ще има смисъл, да монтирам датчиците на тавана или да ги "Скрия" от лампата.
evil - специалист
Не можеш ли да качиш някоя снимка на тези датчици,по-специално клемата на свързване и къде стоят
Ники274 - специалист
Замислете се малко преди да говорите наизуст,как ще се предлага датчик за стая, коридор или друго закрито помещение със фотореле и ще се влияе когато светне крушката...... :?:
Датчиците не им "пука" дали крушката светва като задействат или не.Щом имат фотореле,значи при сработване се шунтира въпросното реле.Който не е монтирал такъв датчик да не дава мнение,защото обърква питащия,а и евентуално някой друг,който иска да научи нещо по темата.

Тема "Сензор за стълбищно осветление-помощ!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: