Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
blv - специалист
Боян написа:
Разбира се,че всеки майстор разбиращ от работата си го знае това,че метална конструкция се заземява.Но лично аз не съм го виждал камоли пък правил това с конструкцията на гипсокартона .... Дори и да искаш да го направиш някаде всеки ще ти каже искам евтино да стане, писнало ми е да обяснявам какъв е риска от 220в ток.Много хора просто искат с трици ,маймуни да хванат.. Жалко е но е факт такава си ни е глупова нацията ...............
Без коментар :oops:
PCL82 - майстор
Направо ми се плаче като сравня родната картинка с немския начин на работа.

В Германия за всяко едно СМР си има стандарт и като искаш нещо е ясно как трябва да е изпълнено. Няма хлабаво и на милимунда. Отделно за всичко си има договори.

Всеки майстор, за да има право да работи има квалификация (професионално образование, положил е майсторски изпит и е стажувал при други майстори) и членува в майсторска гилдия. Общината/държавата се явява надзор и защитава интереса на клиента. Ако нещо не е както трябва общината/държавата си го съди докато оправи нещата. Ако не се справи му отнема правото да работи тази работа.

И в България сме го имали това системата чирак, калфа майстор и еснафите ама...
blv - специалист
Докато управниците не си премерят пишлетата така ще е. Ъпсурдистан. Рибата мирише от към главата. Ще ми се да направя нещо, но съм някъде преди опашката, и главата(на рибока) не ме чува хич. Карам магистратура, и като ги слушам и преподавателите не са доволни. Има много противоречия и качеството спрямо предишни наредби е паднало много-Това е мнението на доценти и професори от Ъпсурдистан.
dobcho_vn - специалист
Ще споделя нещо от моя скромен опит - досега съм издал един обект където кабелите са положени на кабелни скари.Идва комисия да го издавам и един на пенсионна възраст от комисията ме пита:Какъв е този жълто-зелен кабел и откъде - накъде отива.И аз му обяснявам както си му реда и онзи ми - Абе момче какви са тез излишни разходи нямаше нужда нали всичко е с СВТ.Ти за рационализации не си ли чувал...
Е какво да коментирам...
valmet - специалист
evil написа:
Ники274 в края ги закрепям към стената тия с ватата си нанизват кабела през нея и така,в крайна сметка и по двата начина става но на мен по ми допада без да го вадят
Добре ще е монтажниците на ГК да са кадърни и отговорни хора,но това не се знае.Лично аз когато монтирам картона се изяснявам с ел.техниците всеки кабел за какво ще е и преди монтирането на листа изрязвам с бор-короната отвора за "луничка",кутия или каквото и да е.Защото после наистина ще е трудно да се фиксира центъра на короната и правилното изрязване,ако има малък отвор само за кабела.
По-добре да се извадят кабелите дори и в малка дупка,от колкото да разчиташ на това че знаеш всеки кабел къде се намира и дали не е изместен или е маркирано на ГК,но не точното място.
Когато окабелявате,пускайте краищата на кабелите по-дълги за да е удобно на монтажниците да ги изкарат на точното място.
Имайте предвид и че има доста капризни собственици на жилища,които искат минимално отнемане от жилищното пространство при монтаж на вата и картон,а това става трудно когато има и гофре.Това също трябва да се предвиди.
Ники274 - специалист
valmet така е.Където и да съм бил до сега си комуникирам със всички майстори свързани с моите задачки на обекта.Щом зависим един от друг ,просто няма начин,трябва да си стиковаме работния процес.
Например бил съм на къща където всичко беше измазано с "венецианска" мазилка(или както там и казват)-която си е цифра и предния ел. техник зарязал по някаква причина обекта.Собственика искаше да подкарам инсталацията.След огледа му казах да събере тези и тези майстори и да го обсъдим всички.Понеже не всичко работеше,се наложи да се кърти,дупчи окабелява и т.н.Но това стана след като се събрахме всички:собственик,гипсокартонаджии,бояджии и т.н.Всеки си даде мнение и решение по възникналите проблеми и накрая обекта се завърши съвсем културно и в кратък срок.
Имам още много такива примери,но най-грозното е да се карат различните бригади за глупости,и не на последно място да не зачитат труда на другия.Това е най-често срещаната простотия за мен.Повечето гледат да мине деня,да вземе надника и не му пука за труда на другите хора.Примери много,предполагам всеки има доста да разкаже по темата : )
valmet - специалист
Всичко става много по-лесно и бързо,когато има комуникация-в това спор няма.А за хората които не им пука за останалите бригади,мога да кажа че не са профисионалисти.
Нищо не пречи на един монтажник на ГК да завърти бор-короната и да улесни ел.техниците.Най-ме е яд (като на сегашния обект) когато ел.бригадата е пуснала по 1 м кабел в повече на стените за контакти,интернет и цифрова,а те не са с ГК,а за таваните с картон,дори не можеш да покажеш кабела през отвора за осветление-аз ли да удължавам кабелите.И това се е случвало,но когато не е системно.
drakonazvqr - помощник
време е да влезем в европа :wink:
lubomirlz - специалист
drakonazvqr написа:
време е да влезем в европа :wink:
И какъв беше смисъла да повдигнеш тема, която от близо година е забравена. Поне да беше написал нещо смислено или да дадеш някакъв съвет :axe:

Тема "Електрическа инсталация - питане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: