Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
Най-добре Лазаре е бойлера да е с изолирани връзки към водопровода. Ако вържеш кабел, колко дебел трябва да е той за да носи потреблението на всичките ти комшии през твоята нула? А няма ли да направи тогава проблем кабела от таблото до бойлера, а там е много по лошо, че трябва да се кърти? Ако ти подаваш нула на целия вход, кога ще се юрнат другите съседи да оправят нулата на блока, след като при тях вече няма проблем?
PCL82 - майстор
Според мен отговорът е зависи от конкретната ситуация.

За да сложиш изолиращи тръби трябва да си абсолютно сигурен, че си направил профилактика на всички връзки по нулата от апартаментното табло до бойлера. Нормално трябва да е един цял кабел с една връзка при нулевата шина на таблото и една в бойлерното табло. Всичо друго е опасно. По възможност да се провери връзката на нулата в етажната кутия или табло. Едва тогава нулата може да те пази. Иначе при лоша нула няма кой да те спаси.

При лоша нула едно изравняване на потенциалите между бойлера и тръбите може да те спаси. За целта да се направи връзка с кабел и специални скоби от неръждавейка за изравняване на потенциалите. Представлява лента от неръждавейка, обтегач и клема, има ги в практикер.

Ако бойлерът се изолира от водопровода то трябва да е на такова разстояние от най-близките кранове и батерии, че да не може едновременно да се пипнат. В правилниците се казва, че в едно помещение е абсолютно забранено да има едновременно само занулени и само заземени части (водопровода-заземен, бойлерът занулен.)

От бойлерното табло до бойлера трябва да има трипроводен кабел тип СВТ, а не мостов.

Най правилно е връзката за изравняване на потенциалите да е между главното табло и водопровода в мазето-т.нар. система за изравняване на потенциалите.
mirk - майстор
То много неща пише по правилниците ама си остават само написани :lol: първото и най елементарно което не се спазва е за отделен защитен проводник, какво остава за другите мероприятия.

Аз са себе си съм подходил по следния начин - заварено положение 2 проводна инсталация, в помещението преди банята с бойлера поставих едно табло ТАП8 в което съм сложил една ДТЗ 40А/30мА и 25А предпазител за бойлера и 16А за пералнята. Бойлера се включва от ключ с прекъсване на работната фаза и нула, а защитния проводник е без прекъсване преди ДТЗ. Кабела за бойлера е гъвкав ШВПС 3х2.5 кв пуснат от таблото открито до бойлера и до контакта за пералнята. Това си е времено положение докато почна тотален ремонт на цялата инсталация. Бойлера е свързан с тръби с алуминиева вложка а цялата баня е захранена от вън с дълга 30м полиетиленова тръба, така че няма как да разчитам на заземления от тръбите.
vvk79 - специалист
Виждам че темата е много дискутирана, ами само да допълня че бойлера ми е на степени и съм го включил на 3 при което получавам 9 А и затова нямам никакъв проблем с щепсела. Дори го прекарвам през механичен часовник и така си регулирам времето за включване и изключване.
От вчера ми се върти една мисъл че преди няколко дни много духаше и комшията каза че по стълбовете е давало на късо от проводниците и данеби тогава да е протекъл някакъв ток към земята през моята нула.
Защото при работа на моя бойлер и на двамата комшии през връзката не протича никакъв ток. Предполагам че аз не черпя нула защото при консумация от моите уреди ток през водопровода не протича. Което означава че нулата си е добре.
Лошо е само че, подобни ситуации може да доведат до повреда в нулата ми.
milanovs - специалист
Написаното по горе е вярно.Но има и друг вариант за този проблем.Ако боилера е по стар,възможно е да е пробил нагревателя.Боилера грее но тегли нула през водата и през меките връзки на боилера както описвате.Проверете с някакъв зумер,към нагреватела и корпуса на боилера да няма късо. :idea:
todortv - майстор
PCL82 написа:
При лоша нула едно изравняване на потенциалите между бойлера и тръбите може да те спаси. За целта да се направи връзка с кабел и специални скоби от неръждавейка за изравняване на потенциалите. Представлява лента от неръждавейка, обтегач и клема, има ги в практикер.

Ако бойлерът се изолира от водопровода то трябва да е на такова разстояние от най-близките кранове и батерии, че да не може едновременно да се пипнат. В правилниците се казва, че в едно помещение е абсолютно забранено да има едновременно само занулени и само заземени части (водопровода-заземен, бойлерът занулен.)
Това е отговора.Иначе се случва това:http://www.econ.bg/news/article145935.html
vvk79 - специалист
В правилниците се казва, че в едно помещение е абсолютно забранено да има едновременно само занулени и само заземени части (водопровода-заземен, бойлерът занулен.)
Че при мен нали е така или нещо си объркал.
fikata - майстор
Че при мен нали е така или нещо си объркал.
Как е при тебе ти си знаеш, само не оспорвай това:
В правилниците се казва, че в едно помещение е абсолютно забранено да има едновременно само занулени и само заземени части

Тема "искрене при откачане на нулата на бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: