Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Ники274 - специалист
Johny какво има общо коефицента на едновременност в случая.Мисълта ми е ако имаш отпусната мощност 10 киловата,колкото и да ти се иска да имаш консуматор 20 киловата и да сложиш 100А АП за главен предпазител,няма как да ти свърши работа.

mirk някога вързвал ли си електромерно табло или поне да си виждал как се прави.По новите изисквания мази,гаражи и т.н. се вързват към електромера на абоната след главния предпазител.И тези връзки в 90% от случаите се правят в електромерното табло.Според зависи от допълнителните помещения има отделна дин шина за предпазители за мази,гаражи освен апартаментите.Винаги се оставят резервни места за допълнителни предпазители и предполагам вече ти става по ясно как съм пуснал допълнителните контакти в мазето ; )
За останалото ми говориш за неща,които съм споменал по горе как се смятат,ама си държиш на твоето.

Пп mirk и за да не спамиш,кажи си мнението по въпросната темата.
mirk - майстор
Табла съм виждал и виждал съм мизериите които се получават при връзване на мазето към предпазителя на електромера. Един разклонител с кабел 3х2.5 се беше запалил и изгорял до такава степен на разтояние 50см че се виждаха оголени трите жила на кабела в черна стопилка. Ефекта се е получил докато сработи въпросния предпазител 63А на електромера щото мазата била там вързана за по лесно. Ако ти ги вързваш на допълнителен отделен предпазител е добре.
Но не мога да се съглася че сечението се смята по пад на напрежение. Сечението се смята по допустимо нагряване (натоварване) и се прави проверка за пад на напрежение и то само за най дългите линии.
Коефицента на едновременос има много общо но за избор на главното захранване на сградата, нали не мислиш че ти смятат кабела на кооперацията по инсталирана мощност.
fikata - майстор
Хей,пак от мухата направихте слон.И всеки вдига ръка и вика:"Моля, госпожо, нека аз да кажа!"
За едно мазе от 10 кв.м се стигна да му се смята захранването и по икономическа плътност на тока....
За контакта е ясно - може да се изведе /законно-незаконно, но практически се прави/Предстои ти дооборудване/рафтове,стелажи../Така,че контакт е необходим...
За осветлението.Аз предпочитам две тела противовлажни ПКОМ с лампи малка мощност 40-60W. Две тела, защото ако е едно винаги има неприятна изненада.Влизаш в мазето и се оказва,че лампата не свети-свършил й живота или гръмва пред тебе.Смяна на лампа в тъмното мазе не е много приятно..
Последна промяна от fikata на вт дек 28, 2010 6:26 pm, променено общо 1 път.
PCL82 - майстор
Че е забранено да се свързва контакт към лампен излаз съм съгласен. Но никъде не съм видял да е забранено да се свързва контакт към кръг захранващ осветление. Разбира се трябва да се проверят сеченията, дължините и предпазителите.
darken_nz - специалист
При проектиране на ел. инсталация кабелите се избират по допустим ток, по съответствие със тока на защитата и се съгласуват и с тази табличка
http://www.napravisam.bg/forum/files/69_555.jpg
Разбира се взима предвид вида на средата, начина на полагане, има ли хармоници или не, вида на проводника, брой на жилата или проводниците и т.н.
Да се избира по пад на напрежение за щяло и нещяло е глупаво и това също си го пишат хората, както и това по-горе, ама карай да върви.
А коефициента на едновременност има значение и то голямо както и върховия изчислителен товар.
Например дават ти 10 квт., но ти можеш да имаш и 50 контакта.
У вас всички уреди ли работят наведнъж, всички лампи, машини (ако имате такива), ако е така свалям Ви шапка.
Контакти и лампи си слагате колкото и където Ви трябват и толкова.
Който има нужда от повече товар прави пазарлъци с енергото, друга алтернатива няма.
Johny - майстор
Ебах ти мазето, ебах ти чудото! Що мастило се изписа за един пиклив контакт! Белетристи колкото щеш, даже са в повече. За да се спре /силно се надявам/ с некомпетентните писания си позволих да сканирам част от учебник издаден 2004г. http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=30172
Приятно четене!
Ники274 - специалист
Ей Johny оправи си малко езика а.Ходи се нерви някъде другаде.
Например почни с новата тема,която си отворил за проектиране на жилищни сгради.Погледнах отгоре отгоре.До колкото виждам това е учебник за гимназия.Както и да е.Обаче единствените формули и сметки,които виждам в този учебник са за пада на напрежение и всички получени резултати следят този %.Та не виждам за какво спориш с мен.

darken_nz има си изискване колко връзки,излази и т.н. са допустими на отделен кръг.Това,което го твърдиш е просто несериозно.Например можеш да обясниш кое му е много важното на коефицента на едновременност,освен икономическата изгода и този върхов товар не ми е ясен нещо.
Johny - майстор
Хич не се нервирам. Просто не искам да се правя на ощипама мома, а и ми писна от умници и всезнайковци. :-D Всеки път едно и също. От един контакт в мазето - гледай к`ва тема стана.:shock: :shock: :shock:
А за новата тема - това са неща най-близко до практиката и за битови цели /апартаменти ,къщи, мазета.../, няма нужда от много формули - там си го пише. Академичните /понякога със съмнително качество/ знания нека си ги оставим за друго място.
Ники274 - специалист
Така е,повечето неща са рутинни и стандартни.Съответно при проектиране на жилищни сгради нещата са така да се каже унифицирани и изчисляването е сведено до минимум.За това и споделих,че в проектирането на жилищни сгради се изчислява основно пада на напрежение.Не казвам ,че съм някакъв супер гений или разбирко по темата.Просто съм си говорил по този въпрос с човек,който членува в камарата на проектантите и работи като строителен надзор.С две думи като не разбирам нещо питам ,който знае :lol:
shotik - майстор
Ама наистина тази тема стана дълга,е и какво като ги знаете синусите,косинусите ,активни и неактивни товари и други подобни?
Питаше се дали може и трябваше с най-прости обяснения да се отговори,а тук даже се заформиха и караници .
И защо?
Всяко време си има своите особености ,така ,че за да се стигне до днес е трябвало да се мине през изминалите години,когато изискванията са били други.
По младите дали знаят ,че докъм 1958 - 1960 г напрежението беше 150 волта ?
Нека спре този спор,всеки знае по нещо повече от другите и това ,че знае да помогне,а не да се превръща форума в кавгаджийски.
След два дни ще се посрещне друга година,ще има поздравления и пожелания,аз ще съм на работа и искам от сега да да пожелая да бъдем приятели и да си помагаме.
Благодарен съм на всички които са ми помогнали по някакъв начин,надявам се и на тези които съм помогнал, да са доволни от мен ! :prost:

Тема "Осветление и контакт в мазе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: