Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hristaka299 - специалист
Мисля да сложа един стопяем предпазител но незнам как да си го сметна колкото максималния ми ток ли е?
Ако споделите ще знам още нещо в тази неизчерпаема от въпроси наука :-D :)
ecotronic - специалист
hristaka299 написа:
Мисля да сложа един стопяем предпазител но незнам как да си го сметна колкото максималния ми ток ли е?
Ако споделите ще знам още нещо в тази неизчерпаема от въпроси наука :-D :)

Стопяем предпазител за да предпазва светодиодите?
Та те самите ще се стопят доста преди предпазителя.
Щом ще ползваш светодиодите за да правиш тази шарения по PC- то защо не вземеш захранване за тях от захранването на самия компютър?
hristaka299 - специалист
Вързани са паралелно и един ще окъси в този случай и предпазителя ми върши работа и захранване от пц то немога да взема заради релето с 2 вериги :)
hristaka299 - специалист
Също някой може ли да ми разясни как точно работи ценеров диод знам че стабилизира напрежението според модела му а в този случай можеше ли вместо траф да си взема 1 такъв диод при стабилизация на 12волта а пак да му се подава 220волта и да е повече ватове да кажем :-D :-D :)
ecotronic - специалист
Трансформаторът преобразува входното напрежение в някакво изходно напрежение с минимални загуби.
С други думи казано ако няма загуби, при преобразуването на напрежението енергия не се губи.

Ценеровия диод стабилизира напрежение като се отпушва (намалява рязко вътрешното си съпротивление) при достигане на напрежението на стабилизация и така пропуска през себе си токът който се обуславя от напрежения равни или по-висаки от това на стабилизация.

С други думи казано, ценеровия диод стабилизира напрежението като "изхвърля" енергията, която се обуславя от по-високото напрежение.
Както сам разбираш този способ на стабилизация не е много ефективен от енергийна гледна точка. Поради тази причина ценерови диоди се ползват като стабилизатори на напрежения в маломощни вериги.
hristaka299 - специалист
Значи дефакто ако искам да го направя така ще ми дръпни много мощност от 220 на 12 и трябва да му смятам пак ватове както при резистора така ли ?
hristaka299 - специалист
Също да попитам и за изправителен диод в началото на всяка верига за въпросното връщане на тока или шанс от късо ако може и това да ми разясните. :) За изправителния знам че пропуска ток само в едната посока и се ползва като токо изправител също ама незнам точно каква му е функ. в всяка схема в началото за това връщане на тока :) .Колеги ако има някви линкове с обяснения пратете ми ги да си ги чета да не ве занимавам,защото ми стана мн интересно тука от няколко дни. :-D :)
sstefanov - майстор
Вместо да пускаш 100 въпроса прочети темата, която вече ти посочиха.
Там има всички отговори. Опитай се да ги разбереш.
Намери си и книга по основи на електрониката.
С питане във форума няма да се научиш!
hristaka299 - специалист
Това го осъзнавам но просто имам голям мерак и гледам по бързия начин да се науча. :) :-D :-D

Тема "Малко помощ :(" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: