Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mobilis - специалист
styb написа:
Да има голяма вероятност да е станала някоя беля
Дано човека се е оправил. Извинявайте, че ползвам темата но и аз имам едно въпросче относно трипроводна инсталация с ДТЗ в ново строителство. Днес монтирах малко контакти - на част розетките са изведени цветни проводници: жълт - защитна нула, син - нула и черен - активен, т.е. няма проблем с монтирането. Но на две гнезда явно матрЯла не е стигнал и са изведени бели проводници. Помислих си за теста с пробната лампа, но тогава разполагах само с фазомер. Оставих за утре, но да питам ще мога ли да налучкам като включа някакъв консуматор - например зарядно за телефон? Или задължително с пробна лампа, т.е. ще трябва да си направя :lol: . Чел съм това онова за ДТЗ но не съм се задълбавал.
vvventsi - специалист
ами като на другите контакти се вижда цветовете ,както бях писал по горе намираш един веригопроверител ,да кажем най обикновения една плоска батерийка и една лампичка,започваш да звъниш кабелите, закачаш единия кабел на веригопроверителя на жълтозеления на някой контакт, а с другия почваш да звъниш кабелите на тези контакти дето са с бели проводници, дето даде верига там ти е защитния ,но преди това трябва да си изключиш дефекнотоковите защити всичките и предпазителите задължително,като намериш на кои са защитните проводници отбелязваш си ги някак си а с фазомера и пробната лампа пък като искаш ползвай зарядното си намираш кое е фаза и кое е нула,то като намериш фазата с фазомера ,а защитния с веригопроверителя ,логично е че третия ти е нула ,но все пак допри някой консуматор да видиш дали ще заработи,като внимаваш да не те удари тока !
mobilis - специалист
vvventsi написа:
ами като на другите контакти се вижда цветовете ,както бях писал по горе намираш един веригопроверител ,да кажем най обикновения една плоска батерийка и една лампичка,започваш да звъниш кабелите, закачаш единия кабел на веригопроверителя на жълтозеления на някой контакт, а с другия почваш да звъниш кабелите на тези контакти дето са с бели проводници, дето даде верига там ти е защитния ,но преди това трябва да си изключиш дефекнотоковите защити всичките и предпазителите задължително,като намериш на кои са защитните проводници отбелязваш си ги някак си а с фазомера и пробната лампа пък като искаш ползвай зарядното си намираш кое е фаза и кое е нула,то като намериш фазата с фазомера ,а защитния с веригопроверителя ,логично е че третия ти е нула ,но все пак допри някой консуматор да видиш дали ще заработи,като внимаваш да не те удари тока !
Благодаря! То явно само с фазомер няма как да налучкам. Фазовите проводници съм ги отбелязал и защитил с изолирбанд (да не пипне някоя ръчичка докато ме няма). Благодаря за съвета да се пазя, не съм толкова бос в токовете... ама тия модерните инсталации плашат човек, който не се занимава професионално. Идеята е да не се изключват всички кръгове, ама щом трябва. Имам си самоделен веригопроверител 2 х1.5 V батерии и светодиод. :)
valat111 - специалист
mobilis написа:
vvventsi написа:
Благодаря! То явно само с фазомер няма как да налучкам. Фазовите проводници съм ги отбелязал и защитил с изолирбанд (да не пипне някоя ръчичка докато ме няма). Благодаря за съвета да се пазя, не съм толкова бос в токовете... ама тия модерните инсталации плашат човек, който не се занимава професионално. Идеята е да не се изключват всички кръгове, ама щом трябва. Имам си самоделен веригопроверител 2 х1.5 V батерии и светодиод. :)
Не барай нищо, щото е опасно, обади се на разбиращ приятел или на фирма [-X
mobilis - специалист
valat111 написа:
Не барай нищо, щото е опасно, обади се на разбиращ приятел или на фирма [-X
Оправих се с взета на заем пробна лампа. Контактът работи и не съм стопил нищо. Благодаря Ви напътствията!

Тема "Монтиране на контакт , ключ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: