Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
Баща ми беше като се връща от работа и се къпе към 20:00ч един път и аз ще се къпя днес но след него,а това което исках да кажа че ми се струва доста ток ,при положение че един човек се къпал на ден!
moimoimoi - майстор
Точна формула за изчисляване на изразходената електроенергия от бойлера едва ли има,понеже има много променливи величини
вида на бойлера
състояние на бойлера
режим на използване
честота на използване
за това измерването което прави колегата може да се каже че е индивидуално за неговия бойлер
Mapek - специалист
Дори и да е изразходвал на 100% загрятята вода, 11кW е твърде голям преразход, твърде далеч от изчислено допуснатия /както имах подозрения :wink: ... комай 100% :? :shock: /
Тани - модератор
Тани написа:
Само за целите на темата ще дадем един пример: бойлер с обем 80 литра акумулира около 6 kWh енергия, когато се загрява водата до 75 градуса.
vvventsi написа:
бойлерът изхаби от 04.07.17:00ч до днес 06.07 17:08ч 11.06kWh електроенергия като тези два дена се е къпал само един човек!
vvventsi написа:
Баща ми беше като се връща от работа и се къпе към 20:00ч един път и аз ще се къпя днес но след него,а това което исках да кажа че ми се струва доста ток ,при положение че един човек се къпал на ден!

Два дни по 6 kW = 12 kW ако го е източвал докрай. Явно не е !

Mapek написа:
Дори и да е изразходвал на 100% загрятята вода, 11кW е твърде голям преразход, твърде далеч от изчислено допуснатия /както имах подозрения :wink: ... комай 100% :? :shock: /

Кое точно му е голямото на преразхода и как разбра колко е той? Аз не разбрах! Както още преди няколко поста ти намекнахме , подозренията ти по-скоро са предразсъдъци , а не някакви наблюдения или изчисления! Единствения разумен тест е никой да не се къпе няколко дни и да се засече колко ще е разхода на енергия за поддържане на определена температура. Колкото е по-ниска настроената температура от терморегулатора , толкова разхода за поддържане ще е по-малък. Ето още една идея за пестене на енергия!
vvventsi - специалист
Тани, ти как го разбра че бойлер 80л който се загрява до 75гр трябва да черпи 6kWh,ако се загрява водата от 15гр до 75гр прави точно 5.55kWh,но се пита във задачата кой човек ще се къпе докато водата стане на 15гр,според мен човек се къпе до 30 най много после почва да му става студено,и на мен ми се струва че е голям разхода,затова го правя този тест за да разбера разликата от изразходваната енергия между двата варианта да работи денонощно включен и да се включва преди къпане ,после се спира като се загрее водата и чак на другия ден пак се включва!
Тани - модератор
Всъщност какъв точно ти е бойлера? С колко изолация? Ако е с 3 см. и им се вярва на рекламите , то "плануваните" загуби са 2,2kWh .

11.06kWh - 2,2kWh = 8.86 /2 = 4.43 kWh на къпане , което е съвсем нормално! Хубаво смяташ че ще се изразходват 5,5kWh за да се източи водата до 15°C , но не си сметнал че ако се къпеш 30 минути ( не е задължително през цялото време да тече водата) то вече ще си изразходвал около 1,5kWh

Казах го , но пак ще повторя
ДА, ЩЕ ИМА ИКОНОМИЯ ако си включваш бойлера непосредствено преди къпане. Въпроса който всеки трябва да си зададе е ЗАСЛУУЖАВА ЛИ СИ НЕУДОБСТВОТО? За мен отговора на втория въпрос е НЕ! Но всеки сам си преценява! Ако предположим , че не са излъгали производителите , то на ден ще губиш около 18 стотинки. Ако се къпете двама човека , това прави по 9 стотинки на човек. В къщи къпанията са 3 , а се мият и съдове , което се равнява на 4- 5 стотинки на къпане/ миене! Ами не ми се чака по 2- 3 часа заради 5 стотинки!

Сметнато по друг начин :

В моя случай изолацията е 5 см , но нямам данни колко са загубите , затова ще направя компромис и ще я приравня на 4 см. Тогава загубите ще са около 0.85kWh x 30= 25kWh на месец
Месечно потребление за бойлера около 400kWh
Значи загубите ми са около 6% , които е напълно възможно да се компенсират от загряването на нощна тарифа , когато твоя бойлер ще е спрян! Така, че може би (по-вероятно е даже) и да се набутвам ако го спирам!!!
marian1 - майстор
=D> Поздравявам участниците - темата стана много хубава, разгорещена, и най вече технически обоснована....Продължавам да чета с интерес!
vvventsi - специалист
потърсих книжката на бойлера но не можах да я намеря ,по горе бях писал че е 80л, хром никелов е водосъдържателя ,нагревателя е сменян заради котления камък новия му дават че е 3kW на 240V,но е 2.6kW на 240V то у дома е почти винаги все толкова даже в момента е 239V ,терморегулатора е външен може да се регулира и е нагласен на около 65 гр стрелката на термометъра е малко след 60те градуса,модела му е 72268,поне този е за ограден на табелката на бойлера,нямам представа за изолацията колко милиметра е .
Тани - модератор
http://eldominvest.com/bg/1/id/16/page/ ... -view.html

Топлинни загуби [kWh/24h] 1.18

Може би е трябвало да си направиш сметките за пестене ПРЕДИ да купиш бойлера!
vvventsi - специалист
Тани, то хубаво ги пише какви са топлините загуби но не пише при каква околна температура са измерени,обърна ли внимание на това :) ,има голяма вероятност да са много по големи от тези дето ги дават,a и както ти беше писал само докато се къпе човек бойлера изгаря 1-1.5kWh,според мен дори да се оставя да работи денонощно бойлера трябва да се изключва когато човек се къпе,тогава разхода ще намалее най малко 30kWh на месец,ако се къпе един човек ,ами ако са двама или трима :)

Тема "консумация на Бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: