Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
bdz43r написа:
Не виждам какво пречи на термостата също да залепне. Няма да е първия.
Котакторът е с два паралелни контакта по 20 А, термостата е с един контакт 16 А.
И кога ще залепне този терморегулатор, когото комутира 100-150 мА, колкото е работният ток на контактора. Твърдението ти е меко казано несъстоятелно и технически необосновано.
Аз мисля, че е време да спрете да си чешете езиците. На кой какво му е удобно си е негова работа. Всеки си пише каквото му падне, Ако залепне контактора, терморегулатора, термозащитата, ключа - нещо да пропуснах? А ако падне керемида върху нечия тъпа глава...
Всичко е възможно, но вероятността да се случи зависи от много допълнителни условия, а вероятността те да възникнат се доказва емпирично - статистически и теоритично - според теорията на вероятностите.
Схемата е вярна и правилна. Във всички електрически устройства разните датчици, регулатори и други комутационни елементи са обединени в така наречената ОПЕРАТИВНА ВЕРИГА /ако не сте чували за нея/, чрез която се управлява силовият елемент /контактора/, който от своя страна командва изпълнителното устройство /нагревателя/.
Един прост пример: да сте виждали кола, чиито фарове се управляват директно от ключа в купето?
fox_vt - майстор
Ххаха майтапчия голф 2 например мойто толедо също и още безброй други :lol:
bdz43r - специалист
Johny написа:
И кога ще залепне този терморегулатор, когото комутира 100-150 мА, колкото е работният ток на контактора. Твърдението ти е меко казано несъстоятелно и технически необосновано.
Аз съм свой! Моя терморегулатор комутира 15 mA. Не очаквам да залепне.
baretata_7_62 - специалист
Интересно въпросче. Един бойлер 3 kW се включва и изкличва от контактор 18А със замостени 3те пласни. Нещеш ли хората решили да модефицират бойлера със още един 3kW нагревател, който би се управлявал чрез термурегулатора но посредсвом друг контактор(реле) който от своя страна черпи ток от първия основен контактор 18А. Въпроса е какъв ток ще комутира основния контактор. Ясно е че тока ще е 27А но би ли имало някакво отклонение при условие, че има забаяне на щракването на 2рото реле?
Mike - специалист
Johny написа:
bdz43r написа:
Не виждам какво пречи на термостата също да залепне. Няма да е първия.
Котакторът е с два паралелни контакта по 20 А, термостата е с един контакт 16 А.
Аз мисля, че е време да спрете да си чешете езиците. На кой какво му е удобно си е негова работа. Всеки си пише каквото му падне, Ако залепне контактора, терморегулатора, термозащитата, ключа - нещо да пропуснах? А ако падне керемида върху нечия тъпа глава...
Всичко е възможно, но вероятността да се случи зависи от много допълнителни условия, а вероятността те да възникнат се доказва емпирично - статистически и теоритично - според теорията на вероятностите.
Схемата е вярна и правилна. Във всички електрически устройства разните датчици, регулатори и други комутационни елементи са обединени в така наречената ОПЕРАТИВНА ВЕРИГА /ако не сте чували за нея/, чрез която се управлява силовият елемент /контактора/, който от своя страна командва изпълнителното устройство /нагревателя/.
Един прост пример: да сте виждали кола, чиито фарове се управляват директно от ключа в купето?
Оперативната верига си е опертивна. Баретата разглежда следната постановка. Хубаво късо и залепнали контакти, на контактора. Предпазителя - пирон в патрона. Тогава оперативната ти верига не играе, оставаш само на термозащитата и предпазния клапан. Да не говорим как хубаво се храни късото. Затова и предлага ключ в силовата верига. Конткатор се слагаше навремето масово не заради комутацията на големи токове, а за циклите включване - изключване. Тогавашните термостати бяха адски калпави. А цената им беше число. Сега аз лично не виждам смисъл от контактор, но щом човека желае защо не.
А що се отнася до примери, защо ли има разеденители и прекъсвачи. :wink:
fox_vt - майстор
baretata_7_62 написа:
Интересно въпросче. Един бойлер 3 kW се включва и изкличва от контактор 18А със замостени 3те пласни. Нещеш ли хората решили да модефицират бойлера със още един 3kW нагревател, който би се управлявал чрез термурегулатора но посредсвом друг контактор(реле) който от своя страна черпи ток от първия основен контактор 18А. Въпроса е какъв ток ще комутира основния контактор. Ясно е че тока ще е 27А но би ли имало някакво отклонение при условие, че има забаяне на щракването на 2рото реле?
Доколкото разбрах втория контактор включва чак след първия за какво отклонение говориш.И защо втория контактор ще взема силовата верига от първия,то не че не може но трябва да се вземе от входа на първия контактор,няма защо да прекарваш целия ток от двата нагревателя през първия контактор.Надявам се че си ме разбрал.
Johny - майстор
Mike написа:
Оперативната верига си е опертивна. Баретата разглежда следната постановка. Хубаво късо и залепнали контакти, на контактора. Предпазителя - пирон в патрона /А случайно да си забелязал, че Енергото са поставили навсякъде своя защита/. Тогава оперативната ти верига не играе, оставаш само на термозащитата и предпазния клапан. Да не говорим как хубаво се храни късото. Затова и предлага ключ в силовата верига. Конткатор се слагаше навремето масово не заради комутацията на големи токове, а за циклите включване - изключване. Тогавашните термостати бяха адски калпави. А цената им беше число. Сега аз лично не виждам смисъл от контактор, но щом човека желае защо не.
А що се отнася до примери, защо ли има разеденители и прекъсвачи. :wink:
Как не ви омръзва да се занивате с глупости. Вече питах веднаж, но да те питам и тебе - виждал ли си през живота си залепнал контактора и знаеш ли при какви условия може да се случи това?
Много филми гледаш. И от къде знаеш какво е искал да каже?
fikata - майстор
Johny Оф топик
Нека аз да кажа.През живота съм виждал залепнал контактор.Не само един.
Може би щото съм живял по дълго. Е, разбира се не бяха контактори управляващи бойлери :-D
И не е тук мястото да изясняваме електромеханиката на контактора като апарат и не може ли той да блокира механически - да залепне.
Последна промяна от fikata на съб яну 21, 2012 4:21 pm, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
И аз да кажа нещо,човека като е решил да си слага контактор да си слага,но за мен това са глупости и у дома стария ни бойлер имаше контактор но новия сега на елдом инвест Варна, няма и няма да му се слага,аз знам едно нещо и то е :”не поправяй нещо което е здраво”!!!
VLADO66 - майстор
Точно с консрукторитe нa тaзи фирмa съм спорил зaщото бяхa сложили комбистaт нa бойлeр и 3х4 kW минaвaхa прeз кaбeлни обувки.Рeзултaт-лош контaкт,зaгрявaнe,зaпaлвaнe нa кaпaкa нa бойлeрa ,зaпaлвaнe нa изолaциятa,пожaрнa.

Тема "схема на бойлер с контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: