Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentin114 - специалист
Мисля, че няма да спамя тук, ако споделя съвсем пресен пример от практика. Преди два дни с колегите трябваше да включим трансформатор 220-12 V /вторичното изправено/ в едно от ел. таблата на новия АГ комплект в Русе. С тия 12 волта трябваше да комутираме електромагнитите на 4 врати за аварийни изходи от пожароизвестителна централа. Замерих консумацията им-малко по-малко от 2 А. Включихме нула за първичната на трафа в една от клемите, т. е. в определен токов кръг. Падна една от ДТЗ. И "помъдряхме"...включихме нулата към общата нулева шина...а корпуса на трафа беше включен към жълто-зеления проводник /заземителния/.
Ники274 - специалист
vvventsi написа:
Какви са тези глупости за 32А предпазител 6mm2 кабел, 4mm2 издържа на 38А
Глупостите идват от теб.
Предполагам никога не си изпълнявал ел.инсталация по проект и у вас всички предпазители са 63А. ;)
vvventsi - специалист
Кога ще се научи да чете този народ!?

Прикачен файл

Picture.jpg
Ники274 - специалист
Кога ще поумнее тоя народ.....
.......няма да питам дали някога си изчислявал ел,инсталация,то е очевидно ;)

Прикачен файл

Таблица.jpg
vvventsi - специалист
Не знам от къде го изрови това ,но моята таблица е от Наредба № 3
За устройството на електрическите уредби и електропроводните линии,която е задължителна а не препоръчителна!!!

ПП.Като гледам в твоята таблица има 2mm2 кабел,до колкото помня във България няма такъв стандарт на сечение,някога може и да имало но сега няма!Така че тази таблица направо я забрави!
ArturDent - Почти Безобиден
bdz43r написа:
Не може да има работеща ДТЗ преди това табло от снимката. Тя щеше да пада винаги, защото част от нулевия ток ще обикаля през земния проводник.
:supz: :idea:
vvventsi - специалист
Ники като гледам за да си сложа 63А главен предпазител според твоята таблица трябва да си пусна 16mm2 кабел а?
Ники274 - специалист
Не знам как да ти го обяснявам вече....
Жокер 1 - виж си последната колонка на таблицата и я сравни с таблицата,която сложих аз.
Жокер 2 - за захранването гледай колонката от таблицата ,където пише три едножилни и мисли що нея трябва да гледаш.
Виж добре снимката на таблото ,която е направил човека и пак си огледай таблицата....
Надявам се да стоплиш бързо вече.
vvventsi - специалист
Ники274 написа:
.
Жокер 2 - за захранването гледай колонката от таблицата ,където пише три едножилни и мисли що нея трябва да гледаш.
.
Ники, ти бъзикаш ли се, аз говоря за монофазен ток не за трифазен, да инсталацията е трипроводна,но само по двата проводника ще тече ток,по защитния трети няма ток!!!
А за твоя жокер1. Във жилищна инсталация най масовия проводник е мостовия ,другия е ПВА1 положен във шлауха и двата типа проводника се разглеждат като два едножилни положени в тръба,(за монофазен ток)

ПП.Ники явно доста неща от електротехниката ти липсват,по добре не давай съвети за неща който не разбираш, ще подведеш доста хора който четат във този форум,аз ще ти дам един жокер:
Раздел III
Допустими продължителни токове за проводници, шнурове и кабели с каучукова или пластмасова изолация...Чл. 57. (1) При определяне на броя на полаганите проводници в една тръба неутралният проводник в четирипроводните системи за трифазен ток и защитните и заземяващите проводници не се отчитат!!!
Ники274 - специалист
Разбирам ,че никога не си виждал ел.проект за бита.Вземи един и виж за какво иде реч.Стига се излага.
Повече няма какво да пиша по темата.Спами си на воля :)

Тема "Нула и земя накъсо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: