Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
paralesa, paralesa, - защо не ти се кърти и какъв ремонт ще правиш без дори да разкопаеш за кабелен канал. Странно, а и нередно е кабелите да излизат , да отидат до тавана и да се пуснат обратно в стаите (макар и в тръби). СЪвета ми е първо да си планирате ремонтите, да си начертаете стаите на лист, къде какво предполагате да има, да видите къде колко контакта и т.н. и тогава задължително да се разкопае, после ще си боядисате стаите. Ел.инсталация не може без къртене за кабелни канали.
mit2markov - специалист
много багодаря за всички отговори,а най-вече на заядливите специалисти.последното което най-много ми хареса беше за начертаване на схемата;какви снимки ми говорите да разкопая всички улеи да ти направя снимки ли;давай нататък начертавам схема от таблото и главния захранваш кабел на ел.компанията какво правя после,прекъсвам ли ги бушоните които имам,защото в момента кабелите са с гумена изолация-изгнила,а отгоре с платнена обшивка.Сменям кабела с 4кв. или 6кв. към втория етаж от там има разклонителна кутия,която разпределя кабели към стаите,които са в тръби-изолационни,шпакловката на стените е нова,не желая да си отварям работа.елементарно,но не за всеки
valentin114 - специалист
infomar написа:
Извинявай за дилетантският въпрос, но това "+ ДТЗ." как да се разбира от не специалист - намира се в ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в кутията на главният електромер правена от енергото, или сам трябва да си го правя? http://www.elektromarket.eu/media/files ... _JEL_2.pdf
Сам си отговорих на въпросите.
-------------------------------------------------------------
Изображение
http://www.mikimak.com/?function=detail&id=3323
ДТЗ:
Дефектнотоковата защита (ДТЗ) (прекъсвач за остатъчен ток) е електрически апарат, който се поставя в електрическите табла на апартаментите и сградите. Основното ѝ предназначение е да намали риска от токов удар (протичане на ток през тялото на човек или на разговорен език: "тя предпазва да не те удари тока"). Целта ѝ е да изключи веригата за време, по-малко от необходимото за нанасяне на сериозни поражения върху човека. Освен това тя намалява и опасността от пожар. Дефектнотоковата защита се ползва, когато инсталацията е със защитно заземяване (а не защитно зануляване).
Тя може да се използва само при инсталации, които са с отделени нулев и заземителен проводник, т. е. ако например във вашия апартамент всички проводници са с две жила (или четири за трифазни консуматори), ДТЗ е неефективна. За да е ефективно използването на ДТЗ, до всеки защитаван от нея консуматор трябва да отиват по три жила при еднофазен (монофазен) ток и пет жила при трифазен ток (1 земя; 1 нула; 1 или 3 фази).
ДТЗ вече е задължителна за новите сгради – всички контакти, предназначени за захранване на преносими електроуреди, трябва да бъдат захранени през ДТЗ.
В сгради с двупроводна инсталация са приложими локални ДТЗ, като например контактен излаз с вградена ДТЗ.
Това ти достатъчни да знаеш, ако научиш поече-ставай преподавател...а тая ДТЗ на снимката е неработеща...както и други неща, сочещи надолу :roll:
paralesa - специалист
vk написа:
paralesa, paralesa, - защо не ти се кърти и какъв ремонт ще правиш без дори да разкопаеш за кабелен канал. Странно, а и нередно е кабелите да излизат , да отидат до тавана и да се пуснат обратно в стаите (макар и в тръби). СЪвета ми е първо да си планирате ремонтите, да си начертаете стаите на лист, къде какво предполагате да има, да видите къде колко контакта и т.н. и тогава задължително да се разкопае, после ще си боядисате стаите. Ел.инсталация не може без къртене за кабелни канали.
Да обяснявам ли,че където можеше да се изкърти,когато трябваше? В старата постройка,която ще правим сега ,както и основните кабели към новата вървят ПО ТАВАНА! Той не е с плоча,а с гредоред...къде да шибнеш на гредореда кабели? И трябва ли да сядам да ти обяснявам,че всичко се прави почти без пари? Да искаме да го направим,но няма средства,това значи ли,че трябва да стои със старите кабели на 1 бушон всичко??? Не мисля.Затова ще го правим така,без да се кърти. Просто се пускат нови кабели,до така вече направените(преди 20 години) по тавана стари. И кое му нередното,айде кажи ми? Къде го пише,че е нередно кабела да не е вкопа,а външен? Че то по тая логика,90 % от промишлените предприятия ел инсталацията им е "нередна". По-редно ли е,бойлер,печка,хладилник,фризер,осветление,телевизори,компютър и ред други да са на един бушон??? И то 25 амперов!
И пак казвам,става въпрос САМО за главните кабели,вторичите вече са подменени,когато се прави ремонт на стените...Главните за да се подменят,трябваше да вкараме от 500лв в ремонта,а той и така излезе скъпо и се протака цяло лято заради липса на пари. Все пак пари наготово няма,всичко му отиде за покупката на къщата,финансира се от заплата на заплата,а нали трябва и да се изхранват трима души. Няма докато трае ремонта да ядат вар и пясък я :)
А в старата част,така или иначе стените ще се правят с гипскартон,кабелите ще вървят под картона.
mit2markov - специалист
crez написа:
infomar написа:
Тази тема и мен ще ме вълнува и ще я следя с интерес.
Има ли нещо вярно в твърдението, че медните кабели произвеждани/поставяни 1950-1970 години са с по-добро качество и могат да "носят" повече товар от произвежданите последните 10-20 години?
Кабелите ти са 1 квадрат с гумено-платнена изолация. Смени тях най-напред с ПВВ-МБ1, след това таблото по точно предпазителите, така ще можеш да ги разделиш в няколко кръга. Например осветлението, и контактите, ако ма етажи и етажите раздели.[/quoteблагодаря за отговора,какво да сменя,как да пусна нови бушони,няма ли кой да ми обясни кой кабел с какво да свържа,ако може благодаря
blv - специалист
Хайде у Наредба №3 НУЕУЕЛ пише всичко и е задължително!!! Прост пример: аз нямам право да ти кажа да сложиш 2-проводна линия защото, Наредба №3 НУЕУЕЛ го забранява. Ако искате да се палите Ваша е отговорността, или на ел. техника които я изгражда- 5 години се търси отговорност от ел. техника. Успех.
paralesa - специалист
blv написа:
Хайде у Наредба №3 НУЕУЕЛ пише всичко и е задължително!!! Прост пример: аз нямам право да ти кажа да сложиш 2-проводна линия защото, Наредба №3 НУЕУЕЛ го забранява. Ако искате да се палите Ваша е отговорността, или на ел. техника които я изгражда- 5 години се търси отговорност от ел. техника. Успех.
Боли ме какво пише в наредба номер 3,че и 33 :) Значи сега щом са сменили наредбата 2/3 от българите жиеем в жилища с незаконна 2-проводна инсталация ?
valentino76bs - майстор
paralesa написа:
blv написа:
Боли ме какво пише в наредба номер 3,че и 33 :) Значи сега щом са сменили наредбата 2/3 от българите жиеем в жилища с незаконна 2-проводна инсталация ?
Боли те не болите тва е положението ти ако искаш и с един кабел си я пусни,ей за тва щото не та боли цялата държава е на тоя хал.
paralesa - специалист
Даммм,точно за това,че инсталацията ми е двупроводна е тоя хал ахахахахаххахахаха
Някой да ми каже,какво правим със завареното положение на двупроводна инсталация?
Тези наредби са за новото строителство ...поне аз така си го обяснявам.Все пак ако тръгна да подменям един кабел вкъщи трябва ли да пускам тройка,при все,че до кутията ми идва двойка и третия е безмислен? Ако пускам "магистрално" трасе,т.е. основен кабел от таблото е ясно,че ще сложа тройка,после вече има смисъл и вторичните кабели да са тройни,но иначе е безмислено.
valentino76bs - майстор
mit2markov написа:
много багодаря за всички отговори,а най-вече на заядливите специалисти.последното което най-много ми хареса беше за начертаване на схемата;какви снимки ми говорите да разкопая всички улеи да ти направя снимки ли;давай нататък начертавам схема от таблото и главния захранваш кабел на ел.компанията какво правя после,прекъсвам ли ги бушоните които имам,защото в момента кабелите са с гумена изолация-изгнила,а отгоре с платнена обшивка.Сменям кабела с 4кв. или 6кв. към втория етаж от там има разклонителна кутия,която разпределя кабели към стаите,които са в тръби-изолационни,шпакловката на стените е нова,не желая да си отварям работа.елементарно,но не за всеки
Ами двайсет човека да сме двайсет акъла различни ще ти дадем,добър вариант е да извикаш някой кадърен еладжия/приятел ако искаш/ на място,да се огледа цялата работа и тогава да се реши най доброто за тебе.

Тема "как да подменя ел.табло и добавя нови бушони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: