Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
ivanvasilev1970 написа:
Здравейте,
започнах проверката. ИСках да сае уверя, че всички диодчета за здрави. Затова както ме посъветвахте взех една батерия от 1,2 V (презареждаща се) свързах две кабелчета и нито един от диодите не светна :cry:
Помислих се че може би 1,2 V и затова добавих още една батерийка от 1,5 V Пак същия резултат #-o
Означава ли че всички диоди са изгорели?
или може би те са по особени и не могат да се захранят с 2,7 V?
Тези светодиоди имат със сигурност 3V спад на напрежение,затова вземаш една плоска батерия 4,5V и един резистор около 180 oma и почваш да пробваш един по един всички светодиоди! ако не светят обръщаш полярността и порваш пак!
ivanvasilev1970 - специалист
galin56 написа:
Значи там където е свързан кабела, който идва от контакта ти е променливо 220В. След диодите, тоест на електролитния кондензатор ти е постоянно изправено, ако всичко е както трябва, трябва да е около 310 право напрежение. Не виждам намаляваща бобина, а само резистори, може би захранването си е 300В а го ограничават по ток със сините резистори и другия по-малък. Странно е, но по всичко личи че е така. Премери както ти казах накрая на червения и черния кабел, които отиват към светодиодите, включи мултимера на постоянно напрежение. Ако имаш напрежение там значи захранването си е ОК. Ако не назад по веригата и ще видиш къде ти се губи.

Едит: Видях от първия ти пост че си далече от елементите и ти пояснявам. Четирите елементи които са запоени 2 наляво с белега и 2 на дясно са диоди. Те служат да направят 220В променливо в 310В изправено напрежение. Над тях има голям черен кондензатор с бяла лента за минуса. Той е електролитен и служи за изглаждане на постоянното/право напрежение 310В. Сините елементи са резистори и служат за ограничаване на тока, за да не греят светодиодите.
Резисторите се мерят при изключено захранване на Омове. Диодите и електролитния черен кондензатор ги мериш при включена платка в захранването и слагаш на постоянно и мериш на двете крачета на кондензатора. Ако има 310В значи са читави.
Галин,
Благодаря за разяснението. Та значи:
Захранването си работи-измерих напрежението между червения и черния проводник-показа 306 волта.
От всичките 42 диода намерих 3 изгорели.
Сега трабва да ги разпоя и да ги сменя. Може би хилав въпрос-посъветвайте ме откъде да си купя читави диодчета.
Има ли различни видове та да не объркам нещо? Какви параметри на диодите да гледам при закупуването им.

Иван
galin56 - специалист
Иване, ако имаш поялник и не ти се занимава много много, просто със него запой на дефектиралите диоди крачетата на късо. Понеже всички са свързани последователно като резултат ще имаш 39 светещи и 3 несветещи. Но внимавай да не запоиш и нещо друго само мостче между крачетата на изгорелите светодиоди, та да може тока да се "превърти през тях" и да стигне до здравите и те да светнат. Ако ти се занимава разпоиваш един от тях, отиваш до най-близкия магазин, където продават светодиоди, избираш 3 най-близки до твоя, купуваш, прибираш се и ги запоиваш. Само внимавай за поляритета на новите диоди да са запоени както старите. Ако си ги запоил както трябва ще ти светнат всичките 42 и си готов. Мисля, че с това темата се изчерпа и ти помогнахме достатъчно. Сега остава да действаш приятелю! :yawinkle:
Искам да си изясня още нещо-при последователно свързване на тези 42 диода напрежението се разпределя пропорционално на съпротивленеито на всеки един елемент.
Ако измеренота напрежение е 300 волта-това означава, че за всеки диод се пада около 300:42=7,14 волта.
Ако направя байпас на трите изгорели диода ще имаме 300:39=7,69 волта
Ако ми бяха изгорели половината диода и дам на късо крачетата щях да имам 300:24=12,5 волта.

Надявам се горните ми мисли да са правилни. Ако това е така искам да попитам има ли някаква граница на напрежението, което се пада на всеки диод при което той ще изгори? Колко е това напрежение?
galin56 - специалист
ivanvasilev1970 написа:
Искам да си изясня още нещо-при последователно свързване на тези 42 диода напрежението се разпределя пропорционално на съпротивленеито на всеки един елемент.
Ако измеренота напрежение е 300 волта-това означава, че за всеки диод се пада около 300:42=7,14 волта.
Ако направя байпас на трите изгорели диода ще имаме 300:39=7,69 волта
Ако ми бяха изгорели половината диода и дам на късо крачетата щях да имам 300:24=12,5 волта.

Надявам се горните ми мисли да са правилни. Ако това е така искам да попитам има ли някаква граница на напрежението, което се пада на всеки диод при което той ще изгори? Колко е това напрежение?
Виж сега, прав си. Ако нямаше резистори опасенията ти щяха да са напълно основателни. Но понеже и захранването на енергото е "блуждаещо' а и да предпазят светодиодите от греене се слагат резистори, които да предпазят светодиодите от голям ток. Значи тока е изчислен за 42 диода, с 3 по-малко другите ще светят съвсем незначително малко по-силно. Ако това ти е притеснението въобще не се притеснявай. Не е проблем 3 по-малко. Може да изгорят ако сложиш евентуално както ти каза 20 или 30, но при 39 вместо 42 не е никакъв проблем, гарантирам ти.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
ivanvasilev1970 написа:
Искам да си изясня още нещо-при последователно свързване на тези 42 диода напрежението се разпределя пропорционално на съпротивленеито на всеки един елемент. – Да и тока е един и същ.
Ако измеренота напрежение е 300 волта-това означава, че за всеки диод се пада около 300:42=7,14 волта. – Не (ти си го мерил на празен ход). Когато протече ток се получава пад на напрежение върху токоограничаващият резистор който не го смяташ. Втория вариант е още променливият ток да се ограничи с оня кафявия кондензатор (аз така съм го направил), но като няма ток и напрежението се вдига до 310V и повече.
Ако направя байпас на трите изгорели диода ще имаме 300:39=7,69 волта. – Не.
Ако ми бяха изгорели половината диода и дам на късо крачетата щях да имам 300:24=12,5 волта. – Не.

Надявам се горните ми мисли да са правилни. Ако това е така искам да попитам има ли някаква граница на напрежението, което се пада на всеки диод при което той ще изгори? – Има граница на тока който е допустим – най-често 20mA. Колкото се увеличава този ток се увеличава вероятността да изгори.
Колко е това напрежение? – При бели светодиоди най-често е 3,2V при ток 20mA. (цветът на светодиода има значение за това напрежение).
Здравейте отново,
Искам да ви кажа, че лампата работи!. Днес купих 2 нови диода, запоих ги - всичко е ток и жица :wink:
Само че малко скъпичко ми излязоха тези два диода... по 50 стотинки всеки един.
Ако предположим, че първоначалните диодите са менте и един по един ще изгорят малко соленичко ще ми излезе 42х0,5=21 лева за диоди.
Това ли е е реалната цена на един диод?
Някои може ли да ми препоръча читав магазин където тези диоди струват по-малко?
galin56 - специалист
Защо само 2, нали 3 ти бяха изгорели, или 3-я го даде на късо? А за цена не знам. Почват от 20-25ст. и стигат до 50 из нета. Търси из нета или магазини за електроника. Ако си от София (аз не съм) не може да не ги намериш някъде и по-евтини. Но за няколко стотинки едва ли си заслужава труда да обикаляш толкова. Е освен ако не си решил да си купиш повечко (15-20) и да чакаш да горят и веднага смяна, но според мен не си заслужава. Купи си 2-3 да имаш като резерва,едва ли ще горят често, то тая лампа ако ги гори всеки ден за какво ти е тогава? Всъщност ако ги гори често и ти се занимава можеш да запоиш допълнитен резистор, който да ти реши проблема.
moimoimoi - майстор
я по добре вземи премери колко ток харчи тази лампа
инъче аз съм купувал бели диоди от http://www.tpetrov.com/search.php?prod= ... B+25000MCD
100 бройки по 0.18 стотинки

Тема "LED Лампа спря да работи-нужда от помощ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: