Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Не знам, но вероятно иска да разклони тоя 10 мм² на два по 6 мм².Вероятно иска да захрани два етажа отделно или къща и пристройка(работилничка)
или нещо такова.
:partyman:
kam34 - специалист
:? Аз го разбрах че иска да ги удължи :?
pandov. - специалист
Да hidrazin ме е разбрал точно. Значи от таблото с електромера на улицата до под стрехата на къщата си идва хубав кабел 2x10 кв ,аз сменям участъка от подстрехата на къщата до таблото с предпазителите (това е проблемния участък ,защото е снаждан 3 пъти и то с 4 кв кабел ) Та като закарам тоя 10кв рекордоман в таблото с предпазителите трябва да го разклоня - един да вържа за главния предпазител а другия да продължи към една лятна кухня която е до къщата
ето нарисувах го за по разбираемо ( за нулата ще е по същия начин ) Тия дни съм до късно на работа и още не съм го свързал така че ако имате други идеи ще се радвам да споделите

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (27.03 KиБ) Видяна 3064 пъти
hidrazin - майстор
Разбрах те, защото и при мен е нещо подобно само дето електромера ми не е на улицата и ме чака разправия с енергото.
:partyman:
kam34 - специалист
Връзката с болта и шайбите които си нарисувал в таблото на къщата е излишна. Разклонението към лятната кухня го правиш в вхидящата клема на автоматичния предпазител. Нулата разклоняваш с нулева шинка като всеки кабел на отделен отвор с винтче.
pandov. - специалист
kam34 написа:
Връзката с болта и шайбите които си нарисувал в таблото на къщата е излишна. Разклонението към лятната кухня го правиш в вхидящата клема на автоматичния предпазител. Нулата разклоняваш с нулева шинка като всеки кабел на отделен отвор с винтче.
и на мен това ми доиде първо на ум , но таблото на къщата е старо в смисъл пак са автоматични предпазителите но са с винтове като обикновенни бушони . отзад свързването на кабелите е с болчета ( трябва да се направи ухо на проводника и да се стегне с болчето) надявам се да е станало ясно. Та искам да кажа , че няма как тия 10кв и 2x6 кв да ги стегна с това болченце на бушона . Затова я правя цялата тая гимнастика , за да може на болчето на предпазителя да отива само един кабел ,за да се стегне както трябва . А за нулата имам такава нулева шина и сигурно ще го направя както казваш ти
kam34 - специалист
Ясно, няма да е лошо да ги подмениш, може и постепенно. Сега на първо време може да смениш само главния и да направиш връзката в него.
pandov. - специалист
kam34 написа:
Ясно, няма да е лошо да ги подмениш, може и постепенно. Сега на първо време може да смениш само главния и да направиш връзката в него.
само главния съм съгласен да го подменя с цел да мога да направя връзката както казваш в него , но за другите не виждам смисъл да давам около 40 лв за нови, а от там и къртене на старото и закупуване на ново табло при положение че сегашните също са автоматични и с нищо не са по лоши от новите . Имам известни съмнения дали ще стане добра връзка като напъхам тия три проводника с различна квадратура на едно място
kam34 - специалист
По тънките ги подвиваш на две. Ама с три проводника си е съмнително.

Защо три проводника единия е 10кв от елмера другия е 6кв към лятната кухня, кой е третия.
vk - специалист
Въпроса съм го решавал със ето тези клеми когато разклоняваш 1 кабел на три или два към други два. (вместо да пъхаш 2-3 проводника в клемата на предпазител, което създава потенциална нестабилност, особено ако са с различни сечения)
Две клеми от тези на картинката - една до друга и замостени с 2 моста - показани в дясно. Така имате 4 извода, а могат и 6 извода да се направят. Клемите си пасват на DIN шината, но си е малко бутикова работа. Няма ги по всяка железария.

Прикачен файл

topjobs.jpg wago topjob S

Тема "въпрос за полагане и свързване на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: