Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
По-горе съм дал линк и за по-евтинки релета от това на ГТТ.
За тия 42 лева ще си спретна три броя като в цената включвам и кутията за DIN шина.
Ако използвам друга кутия бройката отива към 4-5.
:partyman:
kam34 - специалист
Наистина що се потиш толкова. Остави това за китайките. Виж какво са сътворили за почти без пари. http://vikiwat.com/releta-za-vreme/?objects_per_page=50 това устройвали те http://vikiwat.com/rele-za-vreme-ah3-2d-ac220v.html има ги и във варианти 12 и 24VDC ако ти е по удобно. Има и циклични релета за 22 пари.

Ако си фен на самоделките виж и това http://hobby.neomontana-bg.com/timers.htm
NeoBoss - специалист
според мен не е много за направи си сам , щом търси ключ за тези двет схеми. За пояснение схмемите действат по следния начин. като им се пусне ток релето се включва след което броят 3 часа и изключват релето. За да се включи на ново трябва само да се ресетне захранването им, демек ключето за лампи го слагаш на кабела на захранването на платката , като го натиснеш да прекъсва веригата. И готово.
shadow__01 - майстор
Знам, че има готови решения, но няма доверие на покупки през интернет. Обиколих повечето магазини в града и нямат нищо което да свърши работа.
Ще помоля за пояснение на схемата с 4060. Мисля, че е лесна и ще я направя бързо. Но не съм работил с подобен вид чипове и ми е малко трудно да изчисля елементите за времезадръжката. Мисля да използвам тази
Прикачен файл:
timer.GIF
timer.GIF (10.9 KиБ) Видяна 3613 пъти
от тук http://www.coolcircuit.com/circuit/time ... index.html
До бутона старт не трябвали контакта да е нормално отворен? Релето трябва да е с две контактни системи нали? Бутона стоп трябва ли да го има. Той какъв е нормално отворен или затворен? Предполагам затворен, но не съм сигурен.
hidrazin - майстор
Момченце, ти не си работил не само с този ами и с никои друг тип схеми.
И не се сърди защото то си личи. Схемата е пределно елементарна и всичко
е написано. Ако не знаеш английски в чичо гугъл има преводачка.
Освен това всички бутони по схемата и контактът на релето са нормално отворени.
Ако бутонът STOP ти е нормално затворен тая схема нивга няма да тръгне.
И не виждам какво ще изчисляваш - при това положение на S3 максималното време е
360 минути като може да го намаляваш с R2.
Айде чао и успех, щото на батко ще му се стопли водката.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Освен това всички бутони по схемата и контактът на релето са нормално отворени.
Айде чао и успех, щото на батко ще му се стопли водката.
Гледам, че пише "NC" (normal close) и се учудих.
И да, схеми с чипове избягвам да правя, защото трудно запоявам пиновете на цикъла за чипа и почти винаги сливам два съседни, но с повече старание се справям. Не съм завършил електроника и е нормално да питам някой неща, за които някой би ми се смял. Учил съм електротехника. Знам за самозадържката на релета и контактори и затова се учудих.
П.П. Каква е водката? Пий и една от мен задето ме подсети.
hidrazin - майстор
Ха - колега. И аз съм завършил електротехника а не електроника. :roll:
Ама пиновете трудно се запояват за цикъла за чипа с дебела, изядена човка и
дебел тинол.
shadow__01 - майстор
Благодаря много на всички които помогнаха. Схемата заработи перфектно въпреки разликата в стойността на потенциометъра. Не намерих 250K и вместо него сложих 220K последователно на 3x10K (такива ми бяха най под ръка).
Резултатите от тестовете са: Минимално време:около 20-21 минути.
Максимално време: около 2 часа и 42 минути.
hidrazin - майстор
Смени тия 3x10K с някой над 50к или добави на кондензатора един от 1 микрофарад паралелно и ще стигнеш 3-те часа.
Успех!
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Смени тия 3x10K с някой над 50к или добави на кондензатора един от 1 микрофарад паралелно и ще стигнеш 3-те часа.
Успех!
Смених ги с един 51K (такъв намерих) и резултатите от новите тестове са:
Минимално време: около 34 минути.
Максимално време: около 2 часа и 52 минути.
Изцяло ме устройва като време. Благодаря отново на всички.
Снимки няма да качвам, защото вида на платката не е много за гледане, но важното е, че работи.

Тема "Реле за време" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: