Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
IJAN - специалист
PCL82 написа:
Това на картинката са многожични проводници. Те нормално не се ползват за инсталации, а само за опроводяване в уреди и табла. В инсталациите се слагат едножилни. Можеш ли да снимаш таблото? Виждат ли се тръбите? Какви проводници се виждат в най-близките до таблото разклонителни кутии? Как са изпълнени връзките (с клеми, с усукване или по друг начин )? Трябва да изясним дали някой е подменил на цяло инсталацията с такива проводници, защото влизат по-лесно или само е удължил старите при таблото.

Защо да не могат да се ползват в инсталациите многожични проводници-при положение че са сложени в тръби?До колкото знам даже носят на товар повече от едножилните проводници.
PCL82 - майстор
IJAN написа:
PCL82 написа:
Това на картинката са многожични проводници. Те нормално не се ползват за инсталации, а само за опроводяване в уреди и табла. В инсталациите се слагат едножилни. Можеш ли да снимаш таблото? Виждат ли се тръбите? Какви проводници се виждат в най-близките до таблото разклонителни кутии? Как са изпълнени връзките (с клеми, с усукване или по друг начин )? Трябва да изясним дали някой е подменил на цяло инсталацията с такива проводници, защото влизат по-лесно или само е удължил старите при таблото.

Защо да не могат да се ползват в инсталациите многожични проводници-при положение че са сложени в тръби?До колкото знам даже носят на товар повече от едножилните проводници.
По принцип си прав, но не се практикува по няколко причини:
-краищата на многожичните проводници трябва допълнително да се подготвят чрез калайдисване или кабелни накрайници (гилзи). Това отнема време, допълнителни материали и инструменти при работа.
-многожичните проводници са по-скъпи от едножилните
-нарушава се единството в инсталацията-едни проводници са многожични други едножилни.

Прието е неподвижните инсталации да са с едножилни проводници, а след излазите и за опроводяване на табла, където винаги има винтови клеми може с многожични.
fikata - майстор
Първо нека направим разлика между едножилни,многожилни и едножични и многожични проводници.
Никъде няма забрана категорична за изпълнение на инсталация от МНОГОЖИЧНИ ЕДНОЖИЛНИ проводници с подходяща изолация и подходящо полагане.
Все пак цената на многожичния проводник е по висока от тази на едножилния при еднакво сечение и изолация.
Нормално с такива проводници/едножилни многожични/ положени в закрити канали се се изпълнява инсталацията от разпределително табло до захранване на отделни производствени машини в Европа, вместо с едножични многожилни кабели.

Тема "Автоматичен предпазител - Въпрос?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: