alsted написа:Я кажи твойта слънцеследяща система за колко я продаде или по-скоро за колко време би се изплатила тя? Би ли споделил всъщност защо я продаде?alsted, нещо си се заблудил

Ако става на въпрос за насочващи системи съм си казал мнението по разни други теми и все още държа на него - няма смисъл за насочване на панели за топла вода. Преди при скъпите фотоволтаици имаше файда, но вече и при тях работата може да е на кантар.
Та да се върнем на темата - в интерес на истината бях пропуснал другата с десетте колектора по 100W, но пък като си имам моя ми е по-удобно.
За това колко ток може да се получи си направих система за измерване:
http://sunenergy.dnsalias.net/online/measurement.html
Панелите са монтирани под ъгъл 45 градуса - за да не се бъркам дали е спрямо хоризонталата или вертикалата.
Резултата от последните 2-3 години е около 1200 Wh годишно от 1 Wp. Няма система за поддържане на максимална мощност, но при моята схема на свързване колекторите работят на 15-16 V, което е 80-90% от максимума.
Първоначално бях монтирал само 5W панел (80 лева през 2004 година). За товар имаше 58 Ом съпротивление, за да има максимална мощност при максималния ток (300 мА). След години разбрах, че така се губи мощност при по-слабо слънцегреене. Резултатите бяха около 800 Wh годишно от Wp. От това следва, че използването на фотоволтаичен колектор за захранване директно на нагревател (съгласуван по максималната мощност на колектора) - ще има загуба 30-40% енергия.
Гледал съм много таблици за слънчевия добив по райони.
Данните които давам са от практически измервания в София. За който не знае - това е "най-мрачния" (с най слабо слънцегрене, особено зимата) район в България.