• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hygro - майстор
MIRO_073 написа:
С това изказване приличаш на политик :) Нищо не разбрах
:) Искам да кажа, че при тази нормативна уредба е възможно, заради не дотам добрата земя на съседа ми, да пламне моето заземление, само защото съм го направил добре.
MIRO_073 - майстор

:) Искам да кажа, че при тази нормативна уредба е възможно, заради не дотам добрата земя на съседа ми, да пламне моето заземление, само защото съм го направил добре.
Да прав си може да пламне или ти да си имаш проблеми от това
Аз имах абсолютно същия проблем в нас.Пробвах абсолютно всичко и в крайна сметка се оказа от:
1.Заземлението на главното табло
След като го оправих спряха да гърмят меките връзки но продължаваше да бражди на рацете като пипаш крановете или се къпеш.В крайна сметка реших:
2.Смених бойлера и о чудо всичко се оправи.
Малко е скапо като решение но поне спрях да се къпя с гумени бутуши :lol:
И аз имам подобен проблем - искри между меката връзка на душ-телефона и водопровода. В съшност, след като я оставих навита върху батерията, гумата вътре направо изгоря. Освен това, имаше искри и между носещата планка на бойлера и забитото в панела желязо, на което се държи (сега има една планка по-малко, но това е друга история) . Освен това, на два пъти ме поразтресе от душа. Един познат ме посъветва да заземя инсталацията (нулата). На първия етаж съм и е лесно. Най-близо ми е за гръмоотвода - вчера пробвах - нямаше вече проблем. Сега обаче, ако правилно съм разбрал, това е опасно и неправилно и най-добре да викна енергото?
krasiorocknroll - специалист
Първо трябва да провериш собствената си инсталация и бойлера,възможно е да не е занулен. :?:
Бойлерът е занулен, поне на пръв поглед. Дори е с трижилен кабел (вероятно за заземяване??) Първо прегладах и стегнах всички контакти. Бойлера се включва от обикновен ключ за осветление, който задейства един контактор. Оказа се, че на корпуса, т.е. металната кутия, в която е контактора има фаза! Разкачих го и го свалих да го разгледам. Според мен е бил свързан неправилно. Фазата за бобината идва от осветлението. Другия край на бобината е хванат на корпуса (мет.кутия). Пак там е закачен единия край на ключа. Другия край на ключа вероятно е нулата (няма какво друго да бъде). Така на практика се оказва, че бобината винаги е на фаза, а ключа прекъсва нулата! Този контактор е доста далеч от бойлера. Възможно ли е това да е причината да искри от тръбите? Мисля да го махна и да сложа едно бойлерно табло.
doctor Zizi - напреднал
да споделя и своя опит- мразя меките връзки- два пъти се наводнявам заради тях. Заменям ги с Унипайп или други подобни тръби /друг вариант е нова водопроводна инсталация с полипропилен при ремонт/. При метален водопровод не знаеш кои съсед ти създава проблем, а и дали не живее в последния вход на "Великата китайска стена". Иначе казано галванично прекъсвам връзката между корпуса на бойлера и водопровода.
zz_stefanov - майстор
krasiorocknroll написа:
Първо трябва да провериш собствената си инсталация и бойлера,възможно е да не е занулен. :?:
При мен ми се случи такъв ефект със загряването на меките връзки. Проверих нулата от електромера до мен и я приех че е наред. При търсене на утечка в бойлера разбрах, че бойлерите на Елдоинвест които са с елепсовидния фланец и емайлирани водосъдържатели не са надеждно заземени/занулени. Шарения проводни е свързан само с фланеца. Водосъдържателя не беше свързан със заземителния проводник. Самия фаланец е с гумен пръстен, нагревателя е монтиран през проходни шайби, а пристягащата го вилка не може да осигури достатъчно добра ел. връзка заради емайла. Така при поява на утечка от нагревателя малкия по площ заземен фланец не може да я поеме цялата и веригата се затваря и през казана и тръбите.
Временното решение беше да шунтирам меките връзки с кабел закрепен преди и след тях със скоби за водно съединение. Така престана да ми топи уплътнителите. От направеното от мен не става ясно дали в сградата не е имало проблем с нулата, но е факт, че казана на този тип бойлери не е надеждно заземен/занулен.
Сега съм в друг апартамент, но с такъв бойлер. Няма вероятност за протичане на голям ток през връзките защото тръбите са полипропиленови. За по голяма съгурност съм си занулил допълнително водосъдържателя. За жалост сградата е стара и инсталацията е двупроводна. Ако изчезне нулата не ми се мисли.
zz_stefanov - майстор
ESPACE написа:
... ....
Имат, ама може при теб да се е скъсала. Една заварена пластина за водосъдържателя е и в нея се включва кабелна обувка. Пък може и да са я забравили в някоя партида знам ли, щом не ти се клати някой излишен кабел.
Заварена пластина има само на фланеца не и на казана. И стария и сегашния бойляр са ми така. Няма отделна връзка към казана. Нея сега съм си я направил сам.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Бойлер, Меки връзки, Зануляване, Заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: