Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
karoto - специалист
Проблемът мисля, че е решен за сега според EVN :-D В главното табло имаше хлабава нула / завъртя болта с цял оборот /. Вече не искри от връзките, но ми казаха че моста който бях направил преди и след меката връзка да си го вържа пак :?
Благодаря на всички за съветите които ми дадохте :partyman:
gogo7777 - майстор
но ми казаха че моста който бях направил преди и след меката връзка да си го вържа пак
Хм.....абе тая работа техник ли ти я каза? И как си направил тая "стабилна" връзка да шунтираш оплетката на меката връзка? Водопровода не е подходящ за земно, щото има голяма вероятност тока да не стигне до земята при авария. По-добре ги викни тия хаймани да дойдат пак и да измерят заземяването на общото табло. Имам чувството, че само са отбили номера и са ти казали да си сложиш тоя мост за всеки случай. :!: ......Според мен това си е много сериозно и ОПАСНО за всички ви.
karoto - специалист
Да техници ми казаха за мостовака. Преди беше с вързан с метални тръби , а сега е с меки връзки.Между другото ако заменя меките връзки с ПВЦ тръби към бойлера ще промени ли нещо :?
Моста е направен от 4*4кв кабел стегнати със скоби за водно съединение :-D
Тъкмо се сетих и още нещо, напрежението от електромера до таблото на апартамента и на самият бойлер е 220V не се променя. Според тях ако има лоша нула напрежението ще се променя на горе или на долу.
Последна промяна от karoto на пет дек 28, 2012 8:06 pm, променено общо 2 пъти.
gogo7777 - майстор
По.добре е. Така няма да "офазяваш" водопровода в сградата при вашия проблем с калпавата нула или заземяване. Не съм техник и не съм компетентен да давам акъл за този опасен случай, но ми е странно, че са ти казали да се презапасиш с тоя мост. Не е професионално отношение от техник. Но нека компетентните участници във форума се произнесат по случая.
Virtuozo - специалист
но ми казаха че моста който бях направил преди и след меката връзка да си го вържа пак
Дано поне тия образи са стегнали болта както трябва ама обикновенно който е слаб в главата е силен в ръцете тъй че честито :wink:
karoto - специалист
Virtuozo написа:
Дано поне тия образи са стегнали болта както трябва ама обикновенно който е слаб в главата е силен в ръцете тъй че честито :wink:
Дано щото ми казаха като се къпя винаги да изключвам бойлера преди това :axe: :-D
fikata - майстор
karoto написа:
Сега разбрах, че и съседът има същият проблем :?
Провери дали при съседа ти е изчезнал проблема.
Virtuozo - специалист
Да техници ми казаха за мостовака. Преди беше с вързан с метални тръби , а сега е с меки връзки.Между другото ако заменя меките връзки с ПВЦ тръби към бойлера ще промени ли нещо
Моста е направен от 4*4кв кабел стегнати с скоби за водно съединение

Виж сега Каро. Проблема е бил в таблото и действително сериозен.Останеш ли без нула работата е много зле и проблема не е че може да те перне тока само при бойлера а при всеки уред който работи с ток,защото нулата е за всички уреди и всичките ти уреди в този момент са били опасни,но се е забелязало в банята понеже понеже там се е явила алтернативна нула. Ако си направиш ПВЦ е по-добре дотолкова,че ако на комшията му избие бойлера и нулата му е лоша то проблема няма да стигне до теб,но пък ако пак се развие въпросния болт това не само няма да реши проблемите ти ами те ще са още по големи!
Тъй че ползвай си каквито искаш тръби и се надявай повече да няма грижи с това табло,защото неговите проблеми са си в него и няма начин да се оправят в банята,защото в твоята баня всичко и сега и преди си е било наред.
По просто казано когато те боли зъб не вади око ако мога да се изразя така.
PCL82 - майстор
Връзка между водопровода и нулата (PEN, PE) трябва да има, но тази връзка е не за повторно заземяване на нулата, а за изравняване на потенциала между двете. Защото ако са разделени ще се получи недопустимата ситуация в едно помещение да има само заземен и само занулен уред.

Но тази връзка би трябвало да се прави не само при бойлерите, а преди всичко между главното табло и водопровода в мазето, с проводник поне 10мм2. В България обаче това не е масова практика, а се разчита на множество индивидуални връзки при бойлерите.

Тема "Голям проблем с бойлера или с тоците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: