Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Благодаря ти fikata!Това не го знаех за кабела :prayer:
Ще взема СВТ кабел/а на какво е съкращение СВТ?/.
Имам един въпрос...имам прекъсвач на стената за лампата на терасата и понеже терасата
я вкарах и остана тераса за другата стая и този клю4 сега не ми трябва и искам да
го махна и да загладя стената,как да направя така 4е да не прекъсна тока към лампата за терасата..просто
махам контактния клю4 и свързвам кабелите ли?как да го направя..с преходна клема /или както там се нари4ат,извини ме
ако назовавам с неправилни термини :? /
hidrazin - майстор
Махаш ключа, свързваш кабелите с клеми или ги усукваш. Все пак е за малка консумация и усукването няма да е проблем.
Изолираш добре, натикваш в кутията на ключа и отгоре слагаш една капачка от конзолна кутия. Отгоре си го заглаждай
като искаш после.
И пиши грамотно!
:partyman:
ditronix - специалист
И като слагаш обратно лайсната,ако е с винтове хубаво гледай де ги завиваш щото може да стане шоу!Аз като голям майстор съм го правил 1-2-3 пъти :-D
hidrazin за мен ли бе6е това "пиши грамотно"? Мисля ,4е нормално си пиша,а ако има някоя и друга пе4атна грешка
все пак не сме на изпит по граматика и писане ,нали?Поне така мисля.Благодаря за съвета,ще го направя така :cool:
fox_vt - майстор
За теб става на въпрос :lol: малко повече главни букви ако слагаш ще е по добре.Също цифрата 4 освен че започва с ч друго общо нямат с буквата Ч :-D Ако пишеш със фонетиката под Esc бутона има бутон ~ той е Ч-то.Ако си с кирилица Ч-то е до Entera на клавиш ". Дано не се обидиш и успех с контакта :wink:
fikata - майстор
milenzh написа:

Ще взема СВТ кабел/а на какво е съкращение СВТ?/.
/
СВТ -кабел силов с винилитова изолация,стара абревиатура но се ползва и сега.Вече външната му изолация се нарича PVC компаунд.
hidrazin - майстор
Ей, човек да не дремне малко и fikata ще го изпревари. :) Само дето нали знаеш че ще има и уточнения?
Ето означенията на кабелите: http://www.elkom-vmv.bg/product/fail/ka ... filkab.pdf
Пък това винилитива изолация, PVC и PVC компаунд са си едно и също нещо - polychloroethene. Обикновено никога не се ползва чист а е
натъпкан с други неща - боя, пластификатори, стабилизатори и пълнители(разни добавки за да стане повече като обем). Та именно тези добавки
понякога са в повече отколкото трябва. Така кабела става по-евтин. Та същото това PVC при горенето си отделя хлороводород, диоксини
и фосген(бойно отровно вещество). Та за това сега правят разни кабели които са безхалогенни - нямат хлор в изолацията. Тогава не може да се
говори за PVC. И затова понакога чета глупости. Например тук: http://www.tilcom-bg.com/bg/Catalogue/P ... antCables/
Там например за кабел NYCY FR пише - "обвивка от специален черен негорим PVC компаунд" а отдолу пише че бил безхалогенен. :?
На кое да вярвам? Ако е с PVC компаунд не е безхалогенен, и обратното - ако е безхалогенен не с PVC компаунд. :)
Според DIN VDE 0271/0276 би трябвало да е с PVC изолация и тогава лъжат че бил безхалогенен.
:partyman:

Тема "Как да разклоня ел.контакт,за да направя нов допълнителен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: