Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Папуас - специалист
12V 6A 5050 300LEDs 60led/m RGB, водоустойчиво
Така си дойде със захранването, контролер и т.н. Още преди да го срежа и запоя кабел между отрязъците си грееше в началото, а към края - не. Странното е че горят само сините елементи там където грее. Още с идването имаше един. Вече са 4. Братята китайци май не са го изчислили като хората.
hidrazin - майстор
Niki72 написа:
Колко ампера и вата ти е захранването - ако са в повече горят и пистите на лентата? За всяка лента трябва да се подбере захранване с определна мощност и големина на тока. И аз съм вкл. една лента към захранване от стар комп., което и идва в повече като ватове и ампери обаче е в коридора и не се вкл. да свети продължително време- за сега повече от 6 месеца няма проблем.
И какво ще и стане на една 12 волтова лента с мощност примерно 100 вата ако я включа към 12 волтово захранване от 500 вата ако е навързана правилно и захранена повторно на определени разстояния? Много ли ще и дойде?
:partyman:
dokobg - специалист
hidrazin написа:
Niki72 написа:
Колко ампера и вата ти е захранването - ако са в повече горят и пистите на лентата? За всяка лента трябва да се подбере захранване с определна мощност и големина на тока. И аз съм вкл. една лента към захранване от стар комп., което и идва в повече като ватове и ампери обаче е в коридора и не се вкл. да свети продължително време- за сега повече от 6 месеца няма проблем.
И какво ще и стане на една 12 волтова лента с мощност примерно 100 вата ако я включа към 12 волтово захранване от 500 вата ако е навързана правилно и захранена повторно на определени разстояния? Много ли ще и дойде?
За RGB лентата е от значение и контролера. В него трябва да влиза например 4А ток 12V, за 5метра RGB лента с диоди размер 50x50. Тя консумурат 7,2Wx5м = 36W (максимална стойност когато цвета е студено бяло), което за 12V е 3А, но по принцип всички се презастраховат с около 20% ако е в окачен таван.
hidrazin - майстор
dokobg написа:
За RGB лентата е от значение и контролера. В него трябва да влиза например 4А ток 12V, за 5метра RGB лента с диоди размер 50x50. Тя консумурат 7,2Wx5м = 36W (максимална стойност когато цвета е студено бяло), което за 12V е 3А, но по принцип всички се презастраховат с около 20% ако е в окачен таван.
Въпроса ми не беше към теб ама нейсе. Как ще влизат 4А в контролера след като лентата консумира 3А?
Какви са тия диоди 50х50? Това милиметри ли са?
Niki72 - специалист
hidrazin написа:
Niki72 написа:
Предполагам, че нищо няма да и стане и даже на захранването няма да му е зор. Дано не греша :?
dokobg - специалист
hidrazin написа:
Въпроса ми не беше към теб ама нейсе. Как ще влизат 4А в контролера след като лентата консумира 3А?
Какви са тия диоди 50х50? Това милиметри ли са?
Зависи колко метра лента искаш да захраниш. Ако е 5 метра например с по-мощните диоди ( водят ги 5050, заради размера на диодите ) ще са необходими 35W. Това са: 35W / 12V = 3А. Тази ток 3А, 35W, 12V трябва да захрани контролера който от своя страна да захрани RGB лентата. Не е проблем например, че лентата е 3А или 36W, а ти и подаваш 4А или 48W.
Незнам как по ясно да го напиша.
Ако слагаш захранването в окачен таван се презастраховаш с 20%.
Надявам се вече да ме разбереш.
hidrazin - майстор
Въпроса ми беше леко подвеждащ. :) Наименованието на диодите наистина идва от размера - 5050 са с размер 5х5мм а по-малките тип 3528 са с размер 3,5х2,8мм.
На една лента 36W не можеш при 12V да и "подадеш" нито 4A, нито 48W защото просто не може да ги изконсумира. Може да и подадеш 4А само ако вдигнеш напрежението, което ще доведе до умиране на лентата. Ти само можеш да и предвидиш колко да е мощно захранването с някакъв запас от мощност. Нищо не пречи обаче захранването да е доста преоразмерено доста. Вероятно ще има по-големи габарити и малко повече загуби но пък ще имаш аванс от мощност за бъдещи творения. :-D
И още нещо. Тези диоди 5050 в последно време хората които са навътре в нещата започнаха масово да ги отхвърлят. Имат повече недостатъци отколкото предимства - светлината е силно концентрирана, лесно прегряват, искат голям ток и се налага повторно захранване, което пък оскъпява от към кабели.
Хората се връщат към лентите 3528. Ако използваш три ленти 3528 с по 60 на метър ще постигнеш същия ефект като с една 5050 пак с 60 броя на същата цена. Все пак един диод 5050 е съставен от три диода 3528 (три кристала). С тези три ленти ще постигнете много по-равномерно осветяване, ще избегнете допълнителни кабели, ще имате много по-добро охлаждане на лентата и при изгаряне на диод или група почти няма да си личи защото останалите от другите две ленти ще компенсират донякъде и няма да изглежда толкова грозно. :wink:
Успех с ламбите!
Тани - модератор
Хидразин +1
Както споменан по-горе , аз си ползвам само тях и си ги монтирам където си искам без да се съобразявам с прегряване. Където е необнодимо дублирам с още една лента, но това се налага изключително рядко, защото си светят прилично. За същата цена се покрива много по голяма дължина и осветаването става по, добро и равномерно.
hidrazin - майстор
:prayer: Разгеле. Да сме на една и съща честота е рядкост последно време. :wink: Правилно решение си избрал. Аз за лятото ще ми трябват към 10-тина ролки с по 60 на метър. На каква цена ги взимаш?
dokobg - специалист
Тани написа:
........същата цена се покрива много по голяма дължина и осветаването става по, добро и равномерно.
Не съм съгласен с това. Виждал съм 3528 с 60 диода кък свети и не мисля, че може да се сравнява с 5050 с 30 диода на метър. За цена от 10$ за 5 метра, аз лично не мисля че си заслужава. Имам в къщи на 5 места 5050 и никъде не съм имал проблем с прегряване, концентрирана свитлина и голяма консумация.
Лично мое мнение е, че 5050 е по - добра.

Тема "И едно LED осветление от мен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: