• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
3х16 е около 10-11 лева. Тука даже е и повече http://eltech3.com/products_list.php?ma ... cat=&id=71 Но като се има в предвид, че ще отклонява от друго табло (предполагам къща) не вярвам там да има повече от 10 (айде нека са 16) квадрата захранващ кабел. Ако е сметнал консумацията, че няма да надвиши 10-те kW мисля, че е достатъчно по-евтиния вариянт. Ама нека каже питащия.
Junak - майстор
valentino76bs написа:
Той човека стана пишман дето пита,всички разбрахте за какво става въпрос защо изнервяте ситуацията не мога да разбера.
Ами защото има работи, свързани с тока, които не са за "направи сам". Явно знанията на питащия в тази област са ...... Не знам ти как поемаш отговорност, без да си видял даже обекта, да определяш сечение. И защо 3х захранване? Колко проводна е исталацията в кафето знаеш ли? Повторен заземител? ДТЗ? И кой ще свързва? Сигурно ще има и работници в кафето. А кой ще му даде протокол за импеданс без проект! Знаеш ли колко пожара стават от претоварване на инсталация? Затова си има проектанти. Това се опита да му каже hidrazin. Ама питащия се оказа много отворен. И така - каквото повикало.
valentino76bs - майстор
Junak написа:
valentino76bs написа:
Той човека стана пишман дето пита,всички разбрахте за какво става въпрос защо изнервяте ситуацията не мога да разбера.
Ами защото има работи, свързани с тока, които не са за "направи сам". Явно знанията на питащия в тази област са ...... Не знам ти как поемаш отговорност, без да си видял даже обекта, да определяш сечение. И защо 3х захранване? Колко проводна е исталацията в кафето знаеш ли? Повторен заземител? ДТЗ? И кой ще свързва? Сигурно ще има и работници в кафето. А кой ще му даде протокол за импеданс без проект! Знаеш ли колко пожара стават от претоварване на инсталация? Затова си има проектанти. Това се опита да му каже hidrazin. Ама питащия се оказа много отворен. И така - каквото повикало.

Всъшност прав си ако има налична инсталация и е цялата двупроводна,Но ако сега му е даден проекта няма как да му е даден 2 Х , АЗ ОСВЕН ЧЕ съм дал сечение съм и задал два въпроса който са от съществено значение!А за претоварване защо говорим ,следващия въпрос на питащия ще е какви предпазители да сложа и така няма да си претовари инсталацията.И недей се доверява много на проектанти колега,имай си едно на ум винаги.....и като каза за пожарите и при перфектно изпълнени инсталации стават пожари...
hidrazin - майстор
valentino76bs написа:
Но ако сега му е даден проекта няма как да му е даден 2 Х ,...
Какъв проект? Това ми беше още първия въпрос в началото на темата. Човека е дюлгер(картонаджия) и иска да се изявява като ел техник за да прибере парата.
Сега ако го питам даже не знае че между СВТ и СВТ има разлика. :) Тай даже и сечението на кабела не може да напише като хората пък тръгнал главен кабел
да пуска! Ако поне малко си има понятие няма да пита какъв кабел да сложи, а ще пита - сметнал съм че трябва да е такъв. Бъркам ли някъде и къде?
Аман от "жичкпускачи".
:partyman:
gogo7777 - майстор
Абе човека пита какъв кабел да ползва за целта. Кво пишете глупости. От къде знаете, че той ще го слага, а и да е той кво ви бърка, а :?: . От къде направихте изводи, че хал хабер си няма от свързването и полагането на кабела. Дайте му правилен и оптимален съвет ако можете и да се оправя както прецени. Да прави разлика от СВТ и СВТ, ти като знаеш кажи му какъв да си купи....... Да ти дам ли пример на "квалифицирани" техници, които наистина хал хабер си нямат, а те прибират парите. Аз съм си патил от такива "жичкпускачи". :-D
Disano - помощник
Здравейте

Проводника се избира по максимално допустим ток на товара както и ще го проверим за пад на напрежение. В случая по допустим ток кабела ще издържи.

За проверка на пада се използва формулата

ΔU=P.L/c.S=10.100/14.16=4.46%

като:
P - мощността в KW
L - дължина на проводника
c - коефициент при мед
S - сечението на проводника, който ще проверяваме

СВТ 3х16мм² издържа на проверката, но по-добре положи СВТ 3х25мм² (ΔU=2,86%)
VLADO66 - майстор
10мм2 мед СВТ-с http://www.gamakabel.com/page.php?70 или http://www.elkabel.bg/bg/catalog/product/page/1/id/100 са напълно достатъчни.За захранване с алуминиев сечението се увеличава на 16мм2,като в случая сигурно ще има стълбове и е удобно да се ползва този http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... 8/AL/R/81/ заедно със съответната арматура/скоби/ за окачване.
fikata - майстор
Disano
1.Обявената мощност от питащия от 10 kW инсталирана мощност ли е или е потребявана или максимално потребявана?
но по-добре положи СВТ 3х25мм² (ΔU=2,86%)
2. На какъв предпазител /витлов или АП/ ще се свърже жило от 25 кв.мм към монофазно разпределително табло с мерене, независимо дали меренето ще бъде преди или след кабела.
galin56 - специалист
Тая тема сега я видях и като прочетох отговорите направо ме хвана срам, че имам толкова мнения вече тука. Вярно е твърдението, че като питаш във български форум 50 човека по 5 минути всеки ще ти обясяват колко си прост. Ами човека много ясно и точно обясни ситуацията - 100 метра дължина, 10 киловата товар, като има и вече прекаран кабел, но е с малко сечение. За това само трябва да откачи стария кабел и да върже новия. Няма да язяде хляба на никой. Още първия отговорил можеше да каже формула или метод да си го изчисли сам или направо да му каже отговора. Сега някой ще каже ми ако му се случи нещо до като го сменява ще мосиш ли отговорност. Ами не, никой няма да ти търси отговорност от полицията че си споделил една формула в форума. Пък той как ще си го смени е негов проблем. Можеше просто някой да му отговори на въпроса точно и това е, без да го обиждате и прочие.
fikata - майстор
galin56
За да не те е срам отговори на питащия :
С какъв кабел да си захрани кафето.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "питане за захранване на кафе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: