Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
При мене пред входната врата светва прожектор с датчик и като влезеш вътре натискаш бутон на стълбичното осветление.
drastar - специалист
Не можах да разбера искаш ли лампа отвън ?
Ако да, hidrazin ти е написал как да стане, ако не, потърси детектор подобен на този който ти предложих по нагоре, той не се нуждае от нула, трябва да го свържеш на мястото на лампата като бутон.
Когато търсиш детектор, гледай да е с триак...абе не знам това как да го преведа :? ■ Sortie de commutation Éclairage (Triac 230 V CA)
kozl - майстор
И аз не можах да разбера има ли отделна верига за външна лампа или е вързана към ламите управлявани от стълбищния автомат. Допълнителен сензор на 220 волта изисква и допълнително опроводяване (прекарване на кабели/жици). Ако има отделна линия за външно осветление към нея се свързва прожектор с датчик, а ключа за тази линия се шунтира (премоства).
Ето и от мен някои предложения:
1. С малко допълнителни жици. Купува се датчик за движение с батерии и светодиоди. Изключват се светодиодите и се заменят с рид-реле, което затваря контакта на лихт бутоните. Датчика се монтира в обсега около входната врата и се пускат две жици до най-близкия бутон. :? Отправил съм въпрос във форума за схема на датчик, който да може да се връзва директно към бутоните, но до сега няма отговор. :?

2. Без допълнителни жици, но с подмяна на всички осветителни тела. Отпада стълбищния автомат. Контактите на релето му се шунтират. Лампите, за които стана по-горе въпрос са на стойност около 20 лв. за такива с почти незабележими дефекти. Да отбележа, че същите лампи с друго наименование бяха по около 30 лв., но без дефекти. Лампите са с вграден датчик. Регулира се таймер за продължителност на светене и таймер осветеност, при която да светват лампите. Недостатък на тези лампи е, че не може да се ползва повече от 2х25=50 вата. За двора 50 вата е недостатъчно, така че там прожектор с датчик.

3. Без допълнителни жици, но с монтаж на датчик за движение за таван към всички осветителни тела + прожектор с датчик на двора. Датчик движение към 10 лв. На външен вид е по-грозно от т.2.

4. Специално за двора се изтегля кабел фаза и нула и се захранва прожектор с датчик за движение. Стълбището остава по стария начин.

Вече смених лампите на една етажна собственост. 13 парчета + една 2х60 с датчик за таван. Излезе към 450 лв. за ЕС. Лампите си ги купиха те по 21,50 лв, че нямаха търпение, а аз щях да ги взема по 19 лв., но нямаха в момента наличност. И късмет за мен, че една от лампите не проработи и не им я смениха. Един ден ми отне демонтаж на остатъци от стари лампи и монтаж на нови. На другия ден първо настроих продължителността на светене и на здрачаване на осветеност, при която да включват.
В нашия блок преди години монтирах датчик осветеност за цялото стълбище и на партера датчици за движение, които заместват лихт бутоните, но всичко това изисква прокарване на допълнителни проводници. Освен това стълбището е осветено с прозорци, по еднакъв начин за всичките етажи, което позволява един датчик за осветеност да управлява цялото му осветление. Не навсякъде е така. Стълбищния автомат е с защита от постоянно включен бутон и при такъв случай се самоизключва, което обезсмисли практиката да се забиват клечки по бутоните. М-у другото една от причините за смяна на осветителните тела в споменатата ЕС бе, че някой непрекъснато слагаше клечки в бутоните, дори под капачката им. Сега клечките не влияят. Бутоните запушват дупките зад тях.
Последна промяна от kozl на пет фев 15, 2013 7:07 am, променено общо 2 пъти.
kozl - майстор
drastar написа:
Ако да, hidrazin ти е написал как да стане, ако не, потърси детектор подобен на този който ти предложих по нагоре, той не се нуждае от нула, трябва да го свържеш на мястото на лампата като бутон.
Когато търсиш детектор, гледай да е с триак...абе не знам това как да го преведа :? ■ Sortie de commutation Éclairage (Triac 230 V CA)
Аз пък не разбрах "трябва да го свържеш на мястото на лампата като бутон" и хоп свет и тряс - късо съединение :shock:
Този датчик не изисква нула, но изисква фаза, а нулата я получава през крушката на лампата. Ако лампата е вързана към стълб.автомат - не става. Фаза там ще има само когато автомата е задействан. Така че такъв датчик е подходящ за смяна на обикновен ключ за осветление, а не от серията "Лихт" бутон. Освен това не е ясно как работи със светодиодни крушки или пък с енергоспестяващи.
hidrazin - майстор
kozl написа:
drastar написа:
Тук не става дума за свет и тряс - drastar иска да каже че ако не му е необходимо външно осветление да използва двата проводника
за външната лампа, за двупроводен детектор за да не се налага прокарване на допълнителен трети проводник и съответно да се промени вързването в кутиите
и таблото. Просто да се избегне къртене и дупчене. Но на човека му трябва външно така че варианта отпада и ще трябва да се тегли една жица до фазата на
ламбите.
Това за датчика с батерии че пък и чак преправяне е доста .... решение. С една дума не е решение. :-D Има си двупроводни датчици и се монтират на мястото
на съществуващите бутони като в таблото се изхвърля релето за време (стълбищния автомат). Не се налага смяна на съществуващите тела.
За вън на входа това е достатъчно при разстояние до 7-10 метра. Поне няма да му сменяш крушки.
Изображение
:partyman:
kozl - майстор
hidrazin написа:
Това за датчика с батерии че пък и чак преправяне е доста .... решение. С една дума не е решение. :-D Има си двупроводни датчици и се монтират на мястото на съществуващите бутони като в таблото се изхвърля релето за време (стълбищния автомат). Не се налага смяна на съществуващите тела.
За вън на входа това е достатъчно при разстояние до 7-10 метра. Поне няма да му сменяш крушки.
Изображение
Да ве с 3-40 лв. се сменя цялото ако е 10 вата. За по-голяма мощност повече пари. В Конрад предлагат с гаранция мисля две години. Поне си спазват гаранцията (проверено от личен опит).
Това за датчика си е твое мнение. Аз пък много мразя да висят кабели по стените и таваните. Аз като слагам, копая, замазвам, шпакловам, боядисвам. Ако това не ти се вижда "доста .... решение" - :supz: Но ако и ти си един от тия дето плетат кабели като паяжини то обосновано е, че ще избереш начина с такера да нащракаш кабела и хоп готово.
И какви са тия двупроводни датчици, които заменят "лихт" бутоните като САМО "се изхвърля релето за време (стълбищния автомат)"?
Ако ви мързи да пишете - не оставяйте половинчати идеи от рода на "свет и тряс" и коментари след това, че "Совите не са това, което са" (последното от един сериал "Twin peaks").
Последна промяна от kozl на чет фев 14, 2013 2:19 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Ами тогава ще го кажа така - купуването на датчик с батерии и преправянето му е глупаво решение. Къде видя да съм писал за жици монтирани с такер? Ако говориш за себе си е друг въпрос. :-D
И къде ги видя тези 40 лева? Аз от Конрад не пазарувам - високи им са цените и малка гаранцията. Тези LED прожектори ги взимам с три години гаранция и на доста по-ниски цени. Освен това светят много повече от енергоспестяващите боклуци.
Като прибавим факта че няма да се сменят и ламби става доста привлекателно. Аз поне не слагам на хората "такива с почти незабележими дефекти." :lol:
Относно двупроводния датчик за монтаж на мястото на обикновен ключ потърси във форума. Има писано поне една-две теми.
Папуас - специалист
drastar написа:
Ако да, hidrazin ти е написал как да стане...
Да, имам лампа отвън и е свързана като другите с автомата. Вариантът на hidrazin е най-удачен за моя случай. Той е и най евтин. Стълбището заедно с лампата отвън ще се включват и от автомата и от сензора. Тази лампа мога спокойно да я заменя с прожектор без сензор. Мога да изкарам кабели и за сензора, защото Енергото направо избушиха стените когато вадиха навън електромерите и нацвъкаха едни грозни кабели, които нямат скриване. Те излизат точно на мястото където трябва да е датчика и може да се промушат кабели. Само трябва да видя как ще стане свързването при автомата. В него влизат 4 броя кабели. Трябва да видя кой е изходящата фаза, за да закача на него изходящата от сензора.
drastar - специалист
Здравейте,

hidrazin :partyman: разбрал си за какво пиша :partyman:

kozl начина по който пишеш е груб.....това, че не познаваш и не знаеш за съществуването на такива датчици не означава, че трябва да пишеш глупости. Четеш по диагонал като много хора тук в този форум. Папуас
Папуас написа:
Неее... Това е двор на кооперация. Има ограда и врата към двора на 20м. от вратата на входа. Тук влизат само живеещите и техните гости. Даже е по-добре, защото "случайните" гости ще бъдат осветени. ;)
Иванов, твоето решение е много добър вариант, но си има и слабости. Просто претеглям плюсовете и минусите за моя случай. Например, ако в твоя вариант изгори крушка или автоматиката, нищо друго не остава да свети. Ако изгори крушка в другия вариант, по останалита етажи свети и все пак се вижда нещо. А е и скъпичко за нас. Осем устройства по 20 лв. са 160 лв., а ние сме по 0.5 апартамента на крушка. ;)
даде да разберем, че 160лв са много, ха сега ти ми обясни как ще копаеш, замазваш, шпакловаш и боядисваш + ел материалите и преправянето на инсталацията, и ще струва по малко от 160 лв ?
Що се отнася до това
kozl написа:
Освен това не е ясно как работи със светодиодни крушки или пък с енергоспестяващи.
съм писал , но както казах и по нагоре, ти четеш по диагонал, а и си от големите майстори електротехници които
kozl написа:
Аз като слагам, копая, замазвам, шпакловам, боядисвам.
Браво, евалла ........явно си от майсторите които могат всичко. Завиждам ти.

ПП. Забравих, kozl мислиш ли, че Папуас може да направи всичко за което пишеш сам, без помощ от приятел който разбира от ел или без помощ от този форум. Само че, без информация( снимки) за съществуващата инсталация и автомати, бутони и ......., аз поне не мога да му помогна, всичко останало са само приказки и ............
Папуас, да не се обидиш. :-D :-D :-D
:partyman: :partyman: :partyman: :partyman:

ПП.2 явно съм мислел да пиша, но съм. #-o Детекторите за които пиша не стават за лед и икономични лампи.
ivanovbg - майстор
Аз така го разбирам: Когато давам 160 лева за лампи е много, но когато ги взимам за копаене , шпакловка, боя и ... са малко :-D

Тема "Автоматика за стълбищно осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: