• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
fox_vt написа:
Още повече че човека е мерил температурата на платката на която са залепени светодиодите а тя дали има връзка с алуминиевия корпус може само да се гадае.
Имат връзка. Алуминиевия корпус също грее и така като го измервам от външната страна, температурата му е с около 5 градуса по-ниска от тази на платката.
hidrazin - майстор
pavelari написа:
СЛЕД КАТО В ЕДНОТО ОСВЕТИТЕЛНО ТЯЛО ИМА СХЕМА ЗА ПОНИЖАВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО ТО ГРЕЕ ПОВЕЧЕ СРАВНЕНО СЪС СЪЩОТО НА КОЕТО СЕ ПОДАВА МНОГОКРАТНО ПО-НИСКО ИЛИ ДИРЕКТНО ПОДХОДЯЩОТО НАПРЕЖЕНИЕ! СПОРЕД СХЕМАТА ЗА ПОНИЖАВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО ВАРИРА И ЕФЕКТА ГРЕЕНЕ.
Защо викаш? Определено едно тяло с монтирана схема за понижение на напрежението грее повече. Ама колко повече? За такива нищожни мощности до към 10W и разликата е нищожна. Основният източник на топлина е LED диода. То заради това именно диодите се монтират на радиатори или на платки от алуминий или специален топлопроводим "текстолит" за по-маломощните. Ако случайно си обърнал внимание мощните LED си имат и дупки за закрепване към охладител за разлика от захранванията им където даже няма и радиатор. А относно мрежовите захранвания за LED не е лошо малко да прочетеш какви загуби имат и колко топлина отделят. Успех с четенето!
Някой ден ...
:partyman:
Тани - модератор
Хидразине, я ми обясни , че аз не разбирам, защо им е толкова голяма кутия на LED захранванията, като при луните за 220V цялата електроника е набутана в фасонката и заема много по-малко място?
За какво въобще се произвеждат отделно захранвания и драйвери , ами не ги набутват директно в корпусите на луничките?
ditronix - специалист
Наистина драйверите за 220V не отделят много топлина,но пък са по-податливи на повреди. Опитът ми го доказва. Затова аз бих предпочел лунички на 12V. Захранват се с каквото има,че даже и направо с променливо напрежение.От 10 такива до сега-повече от две години-нямам повредена. Купих 11 лампи на цокъл Е14 за два полюлея-ами вече пет от тях са ремонтирани. Добре че китайчето беше съвестно и се нави да ми прати за $10 двесет драйвера и десет светодиода. И двата вида лампи са 3W.
pansim - майстор
Един пример: IRS2980 това е драйвер за ЛЕД осветление на фирмата International Rectifier
КПД около 90%
Е, колко ще грее при 3 вата мощност :) - направо си е за пренебрегване топлината отделена от драйвера
От собствен опит, потвърждавам - луничките на 220волта са доста слабо изработени и често дефектират - поне тези които имах :!: С външно захранване е по-надеждно според мен. Отделената топлина е практически еднаква
Тани - модератор
Някой ще публикува ли схемата на"драйвер" вграден в луничка за 220в. за да коментираме нещо конкретно, а не някакви абстрактни приказки базирани на предположения.
hidrazin - майстор
Тани написа:
Хидразине, я ми обясни , че аз не разбирам, защо им е толкова голяма кутия на LED захранванията, като при луните за 220V цялата електроника е набутана в фасонката и заема много по-малко място?
За какво въобще се произвеждат отделно захранвания и драйвери , ами не ги набутват директно в корпусите на луничките?
:? Ами колко вата е една луничка и колко едно захранване? И колко големи са LED захранванията? Ако визираш тези наистина са големи:
http://ecoled-bg.com/index.php?main_pag ... cts_id=135
Аз пък ще ти покажа еквивалентно захранване дето е наполовина по-малко и няма дупки за охлаждане:
http://www.krushki.com/index.php?main_p ... f734a47119
И двете захранвания са по около 70W което е горе-долу средно голям адаптер за лаптоп. Сега ако имаш лаптоп го пусни да работи само на адаптер и виж колко топли. Мисля и сам може да си направиш извода защо има и големи LED захранвания. Просто са направени не толкова добре - ниска честота на преобразуване, големи загуби в ключовите елементи ... Все пак на едно такова захранване може да му вържеш 10-12 лунички от по 6W.
Грубо казано раздели обема на едно лаптопско захранване на 10 части и ще видиш колко е необходимо за една луничка от 6W. :)
Общо взето за захранването на една такава луничка е необходимо захранване като например зарядното на един GSM. Ако ти се намита някое старо импулсно зарядно от GSM може да го отвориш и да видиш колко голяма е платката.
Та основната топлина идва от светодиода. Около 60-70% от консумираната енергия я превръща в топлина. Един 50W LED отделя 30-35W. Та това си е един малък поялник. :shock:
Защо се произвеждат отделно захранвания и драйвери? Поради много причини. Както каза и ditronix дават дефекти. Другото е че тези захранвания не са произведени единствено да захранват лунички. :) Има и лед ленти и други лед джаджи дето си искат външно захранване. :)
Причините да се изберат луники на 12 а не на 220 може да са само две. Надеждност и безопасност. Надеждност - защото луничките на 220 са калпаво направени и дефектират. Тогава обаче отиваме на другата крайност - при дефект на захранването губиш цялото осветление ако нямаш друго в помещението. Безопасност - монтаж в мокри помещения и на открито където е възможно да бъдат намокрени.
Никъде в сметките не включвам отделената топлина както се опитваше да ни убеди pavelari че много топлина отделяло. :)
Ще се помъча да ти намеря схема на драйвер - малко по-късно пък и поста стана ...
Тани - модератор
Като намериш една такава схема на МАСОВИТЕ лунички, ще те помоля да ми покажеш къде е импулсното захранване, за което говориш през цялото време :wink:
hidrazin - майстор
Дай определение за МАСОВИ - снимка нещо? Ето ти и схема. Подходяща е за LED 1W и можеш да свържеш на изхода последователно до към 10-12 такива светодиода.
Изображение
Ето и как би могло да изглежда една платка за LED луна с шест диода по подобна схема.
ИзображениеИзображение

Ако си се набутал да си купуваш от тия дето се захранват с гасяш кондензатор, грец и един резистор си е за твоя сметка. :) По магазините има и такива с LED драйвер или импулсно както искаш така го наречи. лесно можеш да разбереш кои са с такъв, истински драйвер. На опаковката им пише АС 85 - 265V, или нещо подобно с широк диапазон на захранването.
Лед луна за вграждане
На измишльотините обикновено пише само - захранване 220V.
http://ledosvetlenie.eu/product/led-%D0 ... w-yz/227/4
А ето и устройството на една LED лампа. както се вижда от снимките радиатора е на светодиодите защото на тях им трябва охлаждане а не на драйвера. Той е сложен в пластмасовата част на ламбата и там даже няма нито радиатор, нито дупки за охлаждане. :)
Изображение
Изображение

Ако искаш да ти разглобя и един LED прожектор от 10W да видиш какво има вътре? В гаранция са още ама какво не правя за шише водка. :lol:
Тани - модератор
Не случайно написах масови , защото те преобладават, а ти въобще ги пренебрегна! И при тях ли КПД е толкова голямо?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "LED луни - охлаждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: