Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Ако ситуацията позволява може да се мине и без стълб по следния начин:
Допускам, че по улицата пред съседа ти има стълбове, но този с твоя електромер се пада пред неговата къща и ти не можеш да опънеш от него по права линия. Тогава можеш да си направиш изкуствена опорна точка между двата стълба на улицата с малко такелаж. Взимаш една здрава халка или планка с три дупки. Планката я слагаш където ще е е изкуствената опора и с дава поцинковани тела или телени въжета разпъваш към стълбовете. От тази точка си караш към къщата по права линия. От електромера до точката привързваш кабела към носещата тел със черни свински опашки. Добре е теловете да са изолирани от стълбовете с порцеланови изолатори тип яйца или текстолитени парчета. Вместо изолатори можеш да ползваш опъвателни клеми за усукан кабел.

Това ще е много по-евтино.
hidrazin - майстор
И черните свински опашки горят от слънцето. Дори и такива на които е отбелязано че са UV устойчиви. много ментаци се навъдиха. :?
:partyman:
gogo7777 - майстор
на съседа, дето ще строи, това му отне 7 месеца....
Съседа вероятно не е имал открита партида (ако така се казва де). При тебе не е така и би трябвало да дойдат и да преместят електромера и да те свържат. Ама знам ли има ли някаква процедура преди това. Нека каже някой запознат.
wlado.. - напреднал
gogo7777 написа:
на съседа, дето ще строи, това му отне 7 месеца....
Съседа вероятно не е имал открита партида (ако така се казва де). При тебе не е така и би трябвало да дойдат и да преместят електромера и да те свържат. Ама знам ли има ли някаква процедура преди това. Нека каже някой запознат.
Всяка услуга от ЕРП-то се заплаща..и са длъжни в определен срок от време да я изпълнят..
zz_stefanov - майстор
gogo7777 написа:
имам само дето ще се наложи и електромера да с емести.
Че какъв е проблема? Викаш си енергото и да се оправят те. Безплатно е. Местят и това е. Табло и др. всичко е от тях.
Вече енргопро не местят за тяхна сметка. Правят го само за абонати които крадат ток. Кампаниите за масово преместване на електромерите навън за тяхна сметка са прекратени.
Преди две седмици ми местиха електромера на селска къща на "границата на имота" - 106 лева като стълба е близо. Отпуснаха ми достатъчно кабел до моят АП, който е по средата на къщата. За големи разстояния цените предполагам са други. Пуска се молба за това без предварително да се знае цената, когато спецификацията излезе се плаща и тогава действат. Общото време заедно с молбата, плащането и изпълнението не надхвърли десетина дена.
Моята инициатива беше поради много лошата и надена кабелизация на къщата от чашките до старото табло.
hidrazin - майстор
Те са длъжни да ти го отпуснат. Цената за преместване на границата на имота не е като цената за нова партида. Същото се отнася и за преминаване към по-голяма партида. А за разстоянията по спомен мисля в цената влизаше до 20 метра. От там нагоре се доплащаш на метър. :)
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Този кабел 2х16 е корав. Ако съм в такава ситуация бих изхарчил повече парички за нов. Не ми харесва да е наден, но автора си знае хала.
ibogdanov - специалист
такаааа...
да обобщим:

труд по стълба- беценен защото си е мой и на тъста.
стълб - безценен - тръбите и бетона са си мой. Стана по-добър от купешките.

15 метра усукан алуминиев 2х16 + арматурата + труда = 70 лева на пича от енергото.

тотал - поредните боклуци от двора вложени и 70 лева за пича ;)

толкоз.
сега всичко си е ОК, даже е по-добре от преди.
ааа забравих - кило електроди, ама тези сметки кой ти гледа ...

Благодаря на всички отзовали се и на тези с ЛС'тата. Просто се наложи да се оправям сам и експресно.

Тема "Захранване на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: