Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
estorm написа:
Е навремето питах щото не разбирам , но за тази сметка никой не се сети да ме предупреди.
Значи няма спасение с кондензатор и остава вариант Б -на вторични...
Честно казано не си спомням тази тема. Трафа все още не е за изхвърляне. Ако беше запазил проводника дето си развил можеше да го пренавиеш с два ката проводник от този, стария. Още по-добре ако намериш шина 6 квадрата. Ще стане за чудо и приказ. :-D
Аз лично за стационарни работи си имам един винтоверт на 12 волта и си го карам с едно захранване от комп. Взех го за 5 лева без батерия и зарядно. Захранването и то още толкова и никога не мисля кога ще ми свърши батерията и че трябва да я зареждам. Е, вярно при мен нещата са повечето дребни и рядко ми се налагат големи усилия за винтоверта.
:partyman:
estorm - специалист
Трафа навремето като питах обясних, че е 2х41 АС или 1х82 АС т.е с 3 извода. Питах тогава как да разбера що за траф е и после как да докарам 18 изправено за винтоверт и се стигна до извода, че е най добре да се развива докато се получат мисля 15/16АС Имаше и следната идея / може да пробваш с двуполупериоден изправител - изхода се взима от средната точка и през два диода (или грец) от двете намотки.
Ще се получи изправено пулсиращо напрежение около 40 V.
За да го намалиш до желаното слагаш на входа на трансформатора димер
Така ще може да върти и два винтоверта/ Това стана дискусионно в темата и минах на варианта за развиване. Макар, че много ми хареса тази идея защото имам и 24волтов перфоратор. Заради дискусията ми стана сложно и реших да развивам намотки,но не се разбра,че това драстично сваля мощноста на трафа ако не донавия с по дебела жица. Сега жицата която извадих е на парчета защото бе по лесна за развиване. Но на трафа все още си стои другата 41 АС намотка. Освен това имам и още 2 такива нови непипани. Ще ми обясните ли дали може чрез ново развиване и донавиване на този или на новия да се докарат едни 400 вата на 18 волта ?
Размери на пакета 134 x110x 54 мм Дебелина на вторичната е 1,8мм
И така какво да развивам?
До къде ?
С какво да донавия ?
За донавиване разглобявам ли пакета?
На нов или на същия трансформатор?

Прикачен файл

траф2.jpg

Прикачен файл

траф.jpg
траф.jpg (116.96 KиБ) Видяна 2842 пъти
gogo7777 - майстор
Тоя траф е събран по-най-левашкия начин (на бързо и липсващи ламели):-D . Разглоби го, развий цялата вторична намотка, навий наново вторичната 2х17волта (приблизително) с подходящия проводник и нареди хубаво ламелите отново. Преди да го разглобиш уточни броя навивки на волт. Дал си габаритните размери на трафа, а това не е достатъчно за да се види дали ще е подходящ за целта. Сечението на проводника на първичната също е от значение.
moimoimoi - майстор
на мен ми изглежда малък я има 300 вата я няма
инъче ако развиеш вторичната и навиеш по дебела само една 18-19 волта ще е по добре
gogo7777 - майстор
Според мен ще му свърши работа. А и няма да работи постоянно на макс.. Не твърдя, че разбирам, но от опит съм се убедил, че трафа кляка по-малко ако намотките са две със средна точка и два диода за изправител. Ламелите не са наредени хубаво (съдя по снимката) и от там ще има загуби, а ако и желязото е калпаво..... Шотки диоди за изправител също е добре да ползва. Изобщо ако си го навие хубаво ще изцеди нужните му 400 вата (пикова) мощност. Вторичната 20-25 ампера е достатъчно.
hidrazin - майстор
И така какво да развивам?
До къде ?
С какво да донавия ?
За донавиване разглобявам ли пакета?
На нов или на същия трансформатор?
Нищо му няма на нареждането на магнитопровода и не липсват ламели. Погледнете от къде свети слънцето - просто е оптическа илюзия. Тези трафове са доста удобни за пренавиване. Като гледам първата снимка не личи и да е киснат в лак. :)
Разглобяваш магнитопровода и развиваш тази намотка която си я докарал до нужните ти 15 волта и броиш внимателно навивките. Новата ще трябва да има същия брой навивки и напрежението не зависи от вида на проводника а само от броя намотки.
После развиваш и тази за 41 волта като пазиш проводника от нараняване. Ако не е лакиран трафа мисля че ще можеш да я извадиш читава. После същата тази развита жица я правиш два ката и навиваш едновременно с двата проводника като правиш толкова навивки колкото е била намотката за 15-те волта. Гледай навивките да са плътно една до друга и да не остава много празно място. Малко трудно ще се работи с този дебел проводник ама пък навивките ти едва ли ще са повече от 30 за 15 волта. За по-лесно си изрежи едно дървено трупче, което да влиза плътно в отвора на макарата и дълго 20-тина сантиметра. Трупчето хващаш на едно менгеме и така навиваш - ще ти свободни и двете ръце.
После сглобяваш по обратния ред. Запояваш заедно двете начала и отделно двата края - така получаваш една намотка с двоен проводник. Като му гледам размерите трафа е някъде 400-450 вата.
Успех!
estorm - специалист
Работи ! Благодаря за съветите! Разглобих ламелите лесно. Направих му дървено трупче с вътрешния размер и го хванах на менгемето нанизано на шпилка. Така се въртеше лесно и размотах и навих безпроблемно двойната тел. Оказаха се 35 навивки. 80 за останалата 41В вторична която развих сгънах на 2 изправих и навих 35 броя. Сглобяването на ламелите отне най много време защото бяха боядисани като пакет и имаше боя навлезнала или по ръбовете та се наложи да я премахвам. И добре, че го направих та само последните 6 влезнаха с бой :-D
Сърцевината се оказа 45 х 45мм и с широчина на навиване 65мм. Колко вата са това?
Резултата 15,5 vac 22,5 vdc В нормално натоварване 18/19 не пада. На най големия зор 16 / но такъв не се налага/.
estorm - специалист
Да малко са тия 300 вата за перфоратора защото ми се искаше да направя и на него захранване. От двата нови дето имам същите не може ли да се направи един по голям и по мощен за да захрани перфоратор на 24 волта?

Тема "Бърз въпрос за кондензатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: