Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
ribnikolaevi написа:
Взех си препоръчаната от Тани клема с предпазител.
Чудесно!
Още по-хубаво щеше да е ако отговориш на въпроса си "откъде в София?"

И за мен, както при Фиката остава някакво терминологично притеснение:
И в постовете тук, и в линковете (дори) намирам някакво двусмислие:
"многожилен" - "многожичен"
Според мен, "многожичен" визира гъвкавите проводници или вида на "жилата" в "многожилен" кабел.

Нямам мнение, но считам за важно (и интересно за мен) да се намери консенсус (или Норматив) за изказаните РАЗЛИЧНИ мнения за местото на предпазителя - в случая (нестандартен) и по принцип (Норматив). Имаше голяма такава тема, но практическите насоки май останаха скрити в пространните научни дискусии.

Напълно споделям мненията, че подобни импровизации биха могли сериозно да затруднят СЛЕД ВРЕМЕ, някой, който не е чел тази тема, а "импровизациите" са "скрити" замазани примерно. Не че и аз не съм го правил с едно осветление на балкон, скрито в ТИ и шпакловано във вътрешната стена до контакт 16А. Уж го знам, ама... - на чужди обекти съм загубил доста време с подобни.
todortv - майстор
8180 написа:
.......

Нямам мнение, но считам за важно (и интересно за мен) да се намери консенсус (или Норматив) за изказаните РАЗЛИЧНИ мнения за местото на предпазителя - в случая (нестандартен) и по принцип (Норматив).........
Допълнителният предпазител, според мен трябва да се монтира веднага на самото разклонение.
Ако е монтиран в консуматора, не защитава кабела от консуматора до връзката, който се предполага, че е с по-малко сечение от този на съответния токов кръг. Което означава, че ако самия кабел окъси, поради малкото си сечение няма да осигури изключване на предпазителя на токовия кръг.
Ако разклонението е направено със същото сечение, няма значение къде ще е допълнителния предпазител.
Затова в някои държави монтират предпазители, дори ДТЗ в щепсела.
Тани - модератор
todortv написа:
Ако разклонението е направено със същото сечение, няма значение къде ще е допълнителния предпазител.
Ако кабела е със същото сечение и/или може да издържи тока, за който е предпазителя на кръга, то допълнителен предпазите въобще НЕ Е НЕОБХОДИМ!
todortv - майстор
Така е, но много от уредите нямат вграден и защо не, като се има предвид какви "паяжини" слагат вътре.
Така допълнителният ще предпази уреда от запалване....
Тани - модератор
Всъщност, поста ми касае кабелите Дали ще си сложиш предпазител във уреда си е личен избор. Нека перефразирам:
Тани написа:
Ако кабела е със същото сечение и/или може да издържи тока, за който е предпазителя на кръга, то допълнителен предпазите въобще НЕ Е НЕОБХОДИМ!

И допълвам:

Ако кабела е с по-малко сечение, отколкото е предвидено за предпазителя на кръга то ПРЕДИ този кабел ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се поставя допълнителен предпазител!

Именно за втория случай става въпрос в тази тема. Ако кабела до лампите беше сменен с поне 2,5mm², то предпазител нямаше да бъде необходим.

За да избегнем по-нататъшни разтягания на локуми, то нормативно всичко е описано в Наредба 3
ribnikolaevi - майстор
8180 написа:
Още по-хубаво щеше да е ако отговориш на въпроса си "откъде в София?"
Намерих на две места. Едното е Сектрон, до метростанция Г.М. Димитров. Там имаше само от показаните от Тани.
Другото място е на бул. Гоце Делчев, от България към Дойран, вдясно има магазин за електроника. Там имаха и едни други клеми, които ми харесаха повече. Двуполюсни, но едниния полюс може да се маха. При липса на място това е по-удобно.
В Сектрон нямат предпазители за клемите, на Гоце Делчев имаха 0.4, 0.5 и 0.7 А.
Тани - модератор
Ето сега е момента да си върнеш жеста, като пуснеш една снимка и/или линк :wink:

Тема "Кербоване на едножилен и многожилензаедно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: