Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Кики - специалист
В случая кой къде отива не те интересува, като ги свързваш в панелния контакт има плочка за връзка на която се свързват цвят с цвят т.е. черно с черно синйо със синйо , там е връзката която продължава веригата към следващия контакт и т.н..И тези колони контакти както им казваш за да ги монтираш трябва да резнеш малко от перваза така че да влезе плътно и върху ламината, да не почнеш да ги слагаш над перваза че ще стане една красота. И да изключиш тока че много боли.
nakatasan - специалист
PCL82 написа:
Имаш двупроводна инсталация. Два проводника идват и други два отиват до следващият контакт. Ако всичко е правилно черният е фаза, а синият комбинирана защитна и работна нула.
Може инсталацията да не е една върволица с начало и край, а да е свързана в пръстен.Тогава от последният контакт се връща един кабел пак до таблото към същия предпазител.

Понеже кабелите ти са къси може да не стигнат до разклонителните клеми в долната част на панелния контакт. Тогава взимаш клеми WAGO с 4 отвора за 2,5мм2. В едната клема свързваш нулите: входяща, изходяща и разделяш две нули към контакта-работна(синя) и защитна(жълто- зелена). На другата клема свързваш фазите входящата изходящата итази за контакта-един отвор на клемта остава свободен, (за фазата може клеми с три отвора).

Трябва да се провери как е таблото и всички контакти, защото грешки в нулата и в таблото може да са фатални за живота!
Точно от такива грешки се боя и нищо не правя по въпроса.
На единия контакт фазата е синя, а за другия е черен кабела. Защо така са направили не зная. Също така от тези 2 контакта със стърчащите кабели, не са последователно, защото и на двата има фаза, отбелязана с черен маркер. Явно по пода някъде кабелите се свързват или правят връзка с таблото. От по-горния ми пост, където съм качил снимка с насипния контакт, който не работеше, днес го профилактирах. Оказа се, че единия кабел към контакта се беше изкарал и не правеше връзка. В този контакт също са 2х2 едножилни кабела, свързани в лустер клема, а към самия контакт влизат само 2 едножилни кабела. Тези кабела към контакта ги смених, защото единия беше нагорял нещо и не ми хареса. След като възстанових връзките, контакта си проработи.
А тези двата със стърчащите кабели, как да проверя без да оцвъкам нещо, как 2х2 да ги комбинирам?. До колкото видях и на поправения от мен контакт, отново да черен и син кабели. Същите са и към бойлера, но там има и трети, който е занулен за корпуса. Кои къде отиват, не мога да кажа, не съм специалист. Предполагам има начин как да се проследят, но аз не зная. Бихте ли споделили как това да го направя и да си подкарам тези 2 контакта?
Да не съм капо механично монтирах контактите към стената и скрих кабелите, че ме дразниха, но не са работещи.
nakatasan - специалист
Кики написа:
В случая кой къде отива не те интересува, като ги свързваш в панелния контакт има плочка за връзка на която се свързват цвят с цвят т.е. черно с черно синйо със синйо , там е връзката която продължава веригата към следващия контакт и т.н..И тези колони контакти както им казваш за да ги монтираш трябва да резнеш малко от перваза така че да влезе плътно и върху ламината, да не почнеш да ги слагаш над перваза че ще стане една красота. И да изключиш тока че много боли.
Ако може да не се обиждаме, става ли? Първо, спрях тока от таблото много преди да ми кажеш. Второ, който е правил мрежата е доста по куц от мен, защото на единия контакт фазата е син кабел, а на другия е черен кабел. Евентуално аз да съм сляп или да не познавам цветовете. Трето, че перваза е осран и е надупкан и е снаждан както не трябва е отделен въпрос. Няма да дозасирам скапания перваз. Колонните контакти, края им около 50 мм съм ги подрязал и покриват перваза. До известна степен по този начин реших проблема със зеещите дупки, а и от не фиксирания добре перваз като монтирах колонните контакти, те натискат перваза и се застопорява добре. Само има 1 малко уточнение, което не се вижда на снимките, е че са ги снаждали 1 към гьотере и липсват снадките. Стърчи ужасно, но е поправимо. Сега за перваз не мисля, защото може да го сменя, но това е друга тема.
Четвърто, плочката на единия от панелните контакти, пластмасовата част се разпадна, нещо беше напукано и като го отварях се счупи. Уж нов контакт. За него ще го свързвам по моя си начин, но първо трябва да се уточнят кои с кои кабели да свържа.
Ако трябва да следвам логиката, особено ако е вярна, но не зная как да проверя, е да ги свържа като ги кръстосам. На контакта, който поправих така бяха кръстосани, ама ако не съм прав, ще стане голям съкътлък и не ми се рискува.
Поздрави
nakatasan - специалист
Аз съм от слепите и не съм до видял, и на двата контакта черен е фазовия. Сега забелязах като си видях снимките.
Сигурни ли сте, че ако ги комбинирам син със син и черен със черен, ще се получат нещата?
Кики - специалист
Аз се мъча да обяснявам и да тракам тука по клавишите вместо да си пия бирата а той се обижда, от какво не знам! гледам че колегата ти го е обяснил идеално и достатъчно. Интересно как монтира контактите върху перваза. Ние сме сигурни че ако ги свържеш по цветове всичко ще е точно но и ние преди да свързваме мерим защото не сме сигурни какво е правил някой друг преди нас в някой от другите контакти в апартамента.
nakatasan - специалист
Кики написа:
...Интересно как монтира контактите върху перваза. Ние сме сигурни че ако ги свържеш по цветове всичко ще е точно но и ние преди да свързваме мерим защото не сме сигурни какво е правил някой друг преди нас в някой от другите контакти в апартамента.
Както е края на колонния контакт, мерен от долу на горе, измерих 50 мм. Вътрешната част, където са контактите и се монтират кабелите, отрязах всичко на 50 мм. Декоративния капак също измерих 50 мм и го зарязах като се опитах да копирам профила на перваза. Вътрешната част я поставих над перваза и маркирах местата за пробиване. Пробих ги и монтирах диблите. След това монтирах и вътрешната част. Капака го слагам и всичко прилепна добре. Като се гледа отпред все едно е рязан перваза, за да се монтира контакта. Но като се погледне отстрани се вижда как е направено. На мен ми харесва, макар че изреза по контур на перваза не стана от най-красивите.

Колега бихте ли споделили кое мерите и с какво? Имам мултицет и фазомер.
Поздрави
Кики - специалист
От предпазител в таблото тръгва кабел двойка и влиза в условно първия контакт в апартамента и от там от контакт в контакт обикаля целия апартамент до последния контакт и пак се връща в таблото в същия предпазител. Представи си един пръстен, ако го прекъснеш някъде ( както правиш като развалиш връзката в някой от всички контакти ) ще имаш ток на двете двойки жица ( леле колко ми е трудно да обяснявам) . При теб след като са свалени няколко контакта този пръстен е разкъсан и за да го възстановиш правиш връзките наново като спазваш цветовете. А с фазомера измерваш ( или по-точно установяваш) кое е фазата черен или син ( може и с мултицета ама няма да ти казвам как че не е за всеки) . А с мултицета или пробна лампа установяваш непрекъснатоста или не на цялата изсталация до мястото където работиш както и отсъствието на напрежение след като изключиш предпазителя и преди да започнеш да работиш ( закон за всеки ел.техник преди да пипа където и да е).
nakatasan - специалист
Кики написа:
От предпазител в таблото тръгва кабел двойка и влиза в условно първия контакт в апартамента и от там от контакт в контакт обикаля целия апартамент до последния контакт и пак се връща в таблото в същия предпазител. Представи си един пръстен, ако го прекъснеш някъде ( както правиш като развалиш връзката в някой от всички контакти ) ще имаш ток на двете двойки жица ( леле колко ми е трудно да обяснявам) . При теб след като са свалени няколко контакта този пръстен е разкъсан и за да го възстановиш правиш връзките наново като спазваш цветовете. А с фазомера измерваш ( или по-точно установяваш) кое е фазата черен или син ( може и с мултицета ама няма да ти казвам как че не е за всеки) . А с мултицета или пробна лампа установяваш непрекъснатоста или не на цялата изсталация до мястото където работиш както и отсъствието на напрежение след като изключиш предпазителя и преди да започнеш да работиш ( закон за всеки ел.техник преди да пипа където и да е).
Само двата на едната стена са демонтирани и стърчат жиците. В по-горния пост моя е грешката като написах, че фазата на единия е черен, а на другия син. Като прегледах снимките и двата са с черна изолация, а външно с маркер съм ги отбелязал.
nakatasan - специалист
Ето снимки на монтирания колонен контакт:
Изображение
Изображение
Остава само и да проработят. И това ще стане, само малко свободно време да имам.

Тема "Локална ел. мрежа за апартамента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: