• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
bulhomes2 написа:
Ама си го разменил в разклонителната кутия или в ключа?
В разклонителната кутия, която е зад ключа :wink: .
bobii - специалист
Тани написа:
bulhomes2 написа:
Ама си го разменил в разклонителната кутия или в ключа?
В разклонителната кутия, която е зад ключа :wink: .
Точно.
silent - майстор
Според мен имаш някъде утечки по кабеляците заради хлабава нула(лабава връзка на нулата) а съм и сигурен че инсталацията ти е двупроводна. Това е кофти зашото е и опасно, така че намери проблема къде е . Или в някоя кутия спайката не читава или в таблото трябва да погледнеш. При всички случай проблема не е за пренебрегване.
Sof - специалист
Тани написа:
Sof написа:
Колега, схемата на този блок да не е мостова- тоес от един контакт да играе роля и на разпределителна кутия.

Примерно- в кухнята ти бачка микровълнова- тя затваря веригата от фаза към нула и така в нулата се наблудава потенциал. То във всъщност -нулевият проводник е за това -да затваря веригата.

Може и в разпределителната кутия да стават тези прехвърляния и усилвания на кабели и потенциали.

Не е задължително да е утечка.

Провери за постоянно работещи уреди в другите стаи и ги изключи.
КОЛЕГА СОФ , С НАЙ-ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ ОФИЦИАЛНО ТИ ЗАБРАНЯВАМ ДА ПИШЕШ В ТОЗИ РАЗДЕЛ, ОСВЕН АКО НЕ ПИТАШ НЕЩО! Бих ти забранил да пипаш каквото и да е по инсталациите, но нямам тази възможност, затова го приеми като приятелски съвет, от човек който е загрижен за живота и здравето ти и това на околните!

Какво точно е това ???
И къде зад ключ има и разклонителна кутия ?

Това което съм написал горе е реална схема в блоковете строени през 85 година-белите.

Тогава разбрах че кабели от едната стая -нули и фази отиват в другите стаи. В кухнята примерно усиленият контакт -3 отделни жила от мостов по 1.5 квадрата кабел се обединяват в общ 4.5 квадрата. Демек усилен контакт.

В резултат- климатик работещ на този контакт предизвикваше нагаряне и миризма в детската стая-защото от там тръгваше едното от жилата-климатика се ошашаваше и не работеше коректно-тока не му стигаше.

Контактите са долу ниско и са тип разклонителни - бакелит-издължени-и отгоре имат шуко. Точно в продълговатата част има и присъединителни клеми с болтове.

След като отворих контакта в стаята и притегнах нагорялата връзка-климатика заработи нормално и нагара и миризмата спря.

Друг случай-микровълновата работи в кухнята-в хола а смело отвивам НУЛАТА от един такъв контакт. При разкъсване на веригата се получава искра. Тогав разбрах че нулата не е просто нищо. Микровълновата спря да работи, понеже и прекъснах разклонения в хола нулев проводник- по които в момента течеше ток. Не ме трясна - защото винаги имам едно на ум, също микровълновата е с електронно палене и при разпадане на веригата тя не прехвърля потенциала.
Трети случай- контакт в кухнята- горе високо-не е разклонителен фазата му изчезна. При един цялостен ремонт открих че в долен разклонителен контакт в кухнята - връзката беше приключила-сега там е климатика-3х1.5 квадрата жила.
Този тип комунистическо замазано директно в пода електрифициране е отварат- но е факт. И това че ти не си се сблъсквал с такова не значи че не съществува !

Не оспорвам че в конкретният случай в темата проблема е най-вероятно с прекъснат нулев проводник през контактният ключ и директен фазов.
Но ефекта като се замислих е същият-пак през крушките се затваря фазата и се връща към нулата.

На село съм се нагледал на такива изпълнения-даже последно добавях в мазето допълнителна фасунга към вече обособена и при измерване на фазата-точно така си имах 2 фази. Мързеше ме да търся къде прехвърля точно фазата към нулата и направо под напрежение -с изолирани клещи го навързах. Понеже беше нощем и не ми се гасяха бушоните от таблото.
Едно е сигурно в блоковете-бушоните за контактите и осветлението, както и ел. кръговете са разделени отделно и нямат общо, а на село нещата са смесени при мене.
Но и при крушките и при уредите -нулевият проводник прекарва потенциала за затваряне на веригата.
То за това схемата с зануляване директно от нулата в контакта-както е у нас хич не е добра- отпадне ли ти нулевият проводник преди контакта - и уреда остава офазен през зануляването когато се пусне-хем не работи, хем бие ток по корпуса.

Между другото имам 4 квалификационна група за работа в ел. разпределителни уредби за високо напрежение. ОРУ, ЗРУ и тнт. Там се говори за работа над 1000 волта. Групата дава и права за издаване на наряди и вземане на ръководни решения.
Аз самият когато влизам в такива подстанции и уредби избягвам да се въртя при средно и високо напрежение. Просто не ми е работа. Но понякога ми се налага-там има и телекомуникационна част присъединена директно във фазите и мълниезащитните въжета, говоря за 110/220/400. киловолта. Звукът от жужащото напрежението под 400 киловолта при дъжд е смразяващо -респектиращ !!!
Последна промяна от Sof на вт окт 01, 2013 3:49 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Sof написа:
Тани написа:
Sof написа:
Между другото имам 4 квалификационна група за работа в ел. разпределителни уредби за високо напрежение. ОРУ, ЗРУ и тнт. Там се говори за работа над 1000 волта. Групата дава и права за издаване на наряди и вземане на ръководни решения.
Малко уточнение - право да издаваш наряди ама само до 1000V и то ако си вписан в заповедта за имащите право да издават наряди. Отговорните решения са малко спорни. Обикновено се вземат от тези с V-та група. :)
Четете бе колега, четете.
:partyman:
Sof - специалист
Прав си колега.
Групата я имам - и за това знам че трябва да съм още по внимателен-понеже мога да влизам на места където напрежението направо те заварява еднократно.

А 220 волта за сега само ме разтриса леко.
todortv - майстор
Sof написа:
Примерно- в кухнята ти бачка микровълнова- тя затваря веригата от фаза към нула и така в нулата се наблудава потенциал. То във всъщност -нулевият проводник е за това -да затваря веригата.
Sof написа:
Друг случай-микровълновата работи в кухнята-в хола а смело отвивам НУЛАТА от един такъв контакт. При разкъсване на веригата се получава искра. Тогав разбрах че нулата не е просто нищо. Микровълновата спря да работи, понеже и прекъснах разклонения в хола нулев проводник- по които в момента течеше ток. Не ме трясна - защото винаги имам едно на ум, също микровълновата е с електронно палене и при разпадане на веригата тя не прехвърля потенциала.
Бъди още по-внимателен!
Написаното ме притесни за човек с 4 група. :?:
Sof - специалист
Човек, аз не съм измислил тези схеми и елетрификации ! Нали го осъзнаваш. Опита ми е от това с което съм се сблъскал около мен.

Значи през уредите потенциала не се затваря, или какво ? Обясни като си наясно !

И не виждам какъв е проблема с електронният блок на микровелето ?

Остави тая група ! Тя от директно попадение на тока няма да ме спаси !
todortv - майстор
Проблемният контакт в стаята и контакта на микровълновата от един предпазител
ли са захранени?
Sof - специалист
Имам табло с 4 бушона- Контакти -25 А Усилени контакти- 25 А Осветление 6.3 А -руски автоматичен. И още един бушон 10 ампера-пак са контакти мисля.

В кухнята са усилените контакти. В другите стаи има контакти. Когато пада усилените контакти -в кухнята се прекъсват фазите.

Когато пада контакти - прекъсват се в хола, стаята или в кухнята обиконвенните контакти. Схемата е доста калпава и баща ми е вързал към контакти -някой лампи в една стая -за да стане като на село.

Проблемният в стаята не е към този на микровълновата- той не е усилен. Абе много е объркана тая мостова схема.

Не го мисли-важното е че сега работят всичките !
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Фаза ли е, к'во е, не знам..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: