Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
Кутия с ниво на защита минимум IP55. Термошлаухът е практичен и относително плътен начин на изолация и алтернатива на изолационната лента, но не е панацея. Ако за отвън бих ползвал изолационна лента, където основното изискване проводниците да не се мокрят и да няма късо съединение, т.е прекъсване на електрозахранването, то в банята се очаква, че във всеки момент може да се пипне навсякъде, особено от малко дете. Навлязла влага или лоша изолация може да доведе до токов удар при допир. Лично аз в банята съм положил цял кабел и в никакъв случай не бих правил снадки, освен във влагоустойчива кутия, добре закрепена.
Бишопът е на кантар, аз предпочитам кутията - да е по-добре изолирано от влага, както и механично, за да не може някой да го пипне.
hidrazin - майстор
Май никой не чете. Термосвиваемия шлаух не е само един модел! Има такъв дебелостенен, с фабрично нанесено отвътре лепило. Още в началото на темата дадох линкове към такъв. Практически става херметично с него но не и на тъпия мостов проводник. Вероятно и с бишоп няма да стане достатъчно надеждно заради формата на мостовака.
Само кутия или ако иска да муфира с епоксидна смола. Лесно е. Надява на кабела едно парче черна тръба, от тази за напояване от твърдо PVC с дължина десетина сантиметра. Прави си връзките - термошлаух, бишоп... или както там ги направи. От едната страна я запушва с хартиено тиксо, пластелин... и налива епоксидната смола. Като втвърди става вечно и херметично.
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на съб ное 23, 2013 7:25 pm, променено общо 1 път.
jekasus - майстор
Ако бойлер върви със кабел и щепсел. И ако резна щепсела, явно ще загубя гаранция - какво правим?
Ще залеем с епоксидна смола щепсела и контакта :-D
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Май никой не чете.
Много добре чета, че става въпрос за мостови кабел, който не е кръгъл. От там нататък кутия е една от най-добрите опции.
Лично аз стандартен термосвиваем шлаух не бих ползвал, за него и говорих. И към по-специалните типове имам резерви, за връзки които постоянно може да са под допир и под влага. За всякакви други - нема дертове. Мисля, че е време да спреш да се изживяваш като последна инстанция по всички въпроси.
jekasus написа:
Ако бойлер върви със кабел и щепсел. И ако резна щепсела, явно ще загубя гаранция - какво правим?
Ще залеем с епоксидна смола щепсела и контакта
Има бойлери, които вървят с кабели и щепсели? :-D
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
И към по-специалните типове имам резерви, за връзки които постоянно може да са под допир и под влага.
Ами как няма да се изживявам след като твоите резерви са останали до напредналите технологии от миналия век. Това си е твой избор, но е хубаво хората да научат че има нови и неща. Много повече отколкото в кварталния магазин или железарията на село.
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -3411-0036
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -3411-0087
jekasus - майстор
thinkpad написа:
Има бойлери, които вървят с кабели и щепсели? :-D
Не слагам от вчера, зад боклуците са кранчета за бойлер. Плосък е, ще има и вратичка, която ще го скрие, широчината на нишата е 32 см.

Прикачен файл

DSC_0822.jpg
DSC_0822.jpg (103.79 KиБ) Видяна 3697 пъти
hidrazin - майстор
Примерно електрически бойлери Therm 1000T има в комплекта и кабел с щепсел шуко.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ами как няма да се изживявам след като твоите резерви са останали до напредналите технологии от миналия век. Това си е твой избор, но е хубаво хората да научат че има нови и неща. Много повече отколкото в кварталния магазин или железарията на село.
Брейй, колко евтино. Само 10лв на брой. Знаеш ли какъв е дяволският проблем на термосвиваемите шлауси? Проблемът е, че трябва да подбереш такъв диаметър, че след нагряване да прилепне плътно, а от друга страна на мястото на съединение на кабела се образува нещо далеч по-дебело от сечението на кабела. Може да се получи такъв момент, при който да няма сечение, което едновременно и плътно да прилепне по кабела, и да може да е достатъчно широко, за да покрие връзката. Термошлаусите имат определени коефициенти на свиване, до които могат да се свият. Ето за това са ми основните резерви. Често съм срещал проблеми с тях. Разбира се, ако връзката е запоена и не се надига много от нивото на кабела, номерът може и да стане. Например в слаботоковата техника с такива проводници и без изисквания за влагоустойчивост. Там са ми любими, например кабелите за радиото в колата съм слагал, където има нужда от връзки термошлаух върху запоените проводници.
Определено в посоченият случай връзката между двете парчета кабел няма да стане с усукване или спайка, а клемите са значително по-високи от кабела. Именно за това кутията ми се вижда единствената адекватна опция.
jekasus написа:
Не слагам от вчера, зад боклуците са кранчета за бойлер. Плосък е, ще има и вратичка, която ще го скрие, широчината на нишата е 32 см.
Браво, аз леко шеговито го написах, нали знаеш? Масовите бойлери, който се ползват и поставят - кабела си го слагаш сам.
lov - майстор
thinkpad написа:
.......
.....
Бишопът е на кантар, аз предпочитам кутията - да е по-добре изолирано от влага, както и механично, за да не може някой да го пипне.
Е какво искаш да кажеш че всичките сухи муфи дето сам ги заровил в земята във влагата ще ми издумкат. Е верно то там напрежението малко нисичко има няма 20 кV :lol: а и по някога освен малко ПВЦ лента и някое парче найлон колкото пази докато се зарива. А хидразина ти разправя и за термосвиваем с лепилен слой.
Правилно направена муфа е по здрава от колкото изолацията на самия кабел и никога там няма да направи беля.
Хей не се връщайте в миналия век при условие че има материали с които нещата става в пъти по сигурни и здрави. И най вече по бързо и естетически по добре особенно в една баня.
thinkpad - майстор
lov написа:
Правилно направена муфа...
Което не е случая с човек, който пита как да си удължи кабела. Всяко място на връзка е потенциален проблем. Кутийката поне позволява евентуален проблем да се отстрани. А и очевидно автора на темата тия връзки няма да ги кримпи. Ако кабелната връзка беше кримп и беше приблизително равна на габаритите на кабела, проблем няма да има, както вече казах. Проблема е, че тая връзка с какъвто и да е било тип клеми ще се надига поне 3-4 пъти по височината на кабела. Много трудно ще намериш шлаух, в който да можеш да мушнеш висока клема, но едновременно да покрива пъти по-малък в габарити проводник много плътно. Работил съм с такива шлауси.
Аз съм простичък човек и работя с кутийки и изолирбанд Tessa. Нямам нищо против бишопа иначе.

Тема "Влагозащитена връзка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: