Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
MIRO_073 написа:
Да такова. Само с една малка разлика м/у примерите на един от най-големите производители в Европа
Мисля, че се отклонихме в мерене на..кабелите. Излишно е. Ето за това го писах FTP с носещо въже и това е. На английски - FTP with messenger wire. От там на доста места го именуват и FTP+M или FTP/M. Да, на други места го дават като FTP-n. Това обаче няма нищо общо с темата, нито пък коментарите тоя кабел колко ще изкара отвън и след колко време ще трябва да се сменя.
engineer - специалист
Истинска история:
Преди време си правихме турнири между 2 интернет кафенета (BroodWar) отдалечени на около 150м с пряк кабел ФТП. Обаче един ден кабела се прекъсна на неизвестно място. На никой не му се сменяше цялото трасе. Ама щото бяхме много умни решихме проблема така:
1. Отрязахме кабела по средата на удобно място. Мерим лявата половина ОК, дясната - прекъсната.
2. Отрязахме дясната половина по средата на удобно място. Мерим лявата червъртина ОК дясната четвъртина - прекъсната.
3. Отрязахме дясната четвъртина по средата на удобно място. Мерим едната осминаОК, другата осмина - прекъсната.
4. Подменихме едно пострадало парче с дължина около 10-15м. Снадихме всички парчета с усукване, изолиране, защита от влага и каквото там се полага.
Резултат: Връзката тръгна.....със скорост 1МВ. Крайно недостатъчно за готина игра.
Изводи:________________
engineer написа:
Истинска история:....(оставям саи да си попълните празните полета)
Има безконтактни тестери. И никой не говори за многобройни снадки. Отделно, снадките само с усукване не са добра идея. Но понякога се налага да се прави еднократно удължаване или поправка на кабел. Примерно в неделя сутринта кучето ти изяде LAN кабела. Ще чакаш до понеделник, защото нищо не работи в Неделя или просто ще ги усучеш, ще им плеснеш един припой и ако си доволен - ще си го ползваш?
engineer - специалист
thinkpad, виждам че по тази тема май си по-компетентен от останалите, взети заедно. Малко се учудвам че при това положение задаваш въпрос точно в този форум.
Мисля че форумът е с чисто практическа насоченост и понякога излишно се пълни с теория. Тук всеки си казва с какъв проблем се е сблъскал и как го е решил. Аз изобщо не твърдя че моето решение е най-правилното. Просто разказах истинска история. При това с участие на 5 (пет) умници. Много често отрицателният опит също е полезен.
Силно подкрепям мнения кой как е ударил гредата и как не трябва да се прави.

И също: имаш ли основателна причина да отхвърлиш варианта с 2 женски букси, както си писал още в началото на темата?
thinkpad - майстор
engineer написа:
thinkpad, виждам че по тази тема май си по-компетентен от останалите, взети заедно. Малко се учудвам че при това положение задаваш въпрос точно в този форум.
...И също: имаш ли основателна причина да отхвърлиш варианта с 2 женски букси, както си писал още в началото на темата?
Има причина да отхвърля варианта с удължител с 2 женски букси. Окисление, температурно разширение на метала на прехода и от тези следват нарушения във връзката, неподходящо е за стоене на открито. Със запояването окисляването се елиминира, а ако се опиташ да усучеш двойките както са били - отпечатъка на "ремонта" върху екранировката пада.
Не съм казал, че съм експерт в областта. Просто има разлика между удължаване или снаждане на видимо прекъснат кабел и рязането на кабел на 18 части и последвалото небрежно усукване на жичките. Екранировката сте нарушили, отгоре на всичкото сте усуквали само, което е гаранция за по-високо контактно съпротивление и от там - по-лоша връзка. А и защо да даваш 50-100лв за кабели, ако можеш да решиш проблема лесно и гарантирано?
thinkpad - майстор
Опит от видяно - в интернетъ доставчиците масово се усуква, хвърля се един изолир върху проводниците индивидуално и после върху тях изолирче и/или бишопче.. Така се снаждат, удължават - кабел не се сменя противно на очакванията. Дори не се и прави труд да се запоява.
Svetoslavoff1 - майстор
От пръдня боя не става - народна мъдрост.
Уважавайте себе си, професията си и клиентите си.
Поздрави и приятна неделя на всички!
thinkpad - майстор
Svetoslavoff1 написа:
От пръдня боя не става - народна мъдрост. !
Ооо, става, става. Снадките издържат с години.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Ооо, става, става. Снадките издържат с години.
Престани да ги ръсиш. :evil: Снадките са недопустими! И човека ти го каза - Уважавайте себе си, професията си и клиентите си.
То за туй сме на това дередже. Пълно е с "вързвачи" като теб.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Престани да ги ръсиш. :evil: Снадките са недопустими! И човека ти го каза - Уважавайте себе си, професията си и клиентите си.То за туй сме на това дередже. Пълно е с "вързвачи" като теб.
За тези, които ги правят тия снадки, те са допустими и работят. Па ти нека си бъди недоволен, недоуважен или недо...
О, забравих - ТИ работиш в Интернет доставчик. И БТК в края на 90-те само кабели сменяха, да знаеш. Големи теоретици сме.

Тема "Удължаване на телекомуникационни кабели(UTP, FTP и т.н)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: