Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
Я, извикай някой да измери радиатора спрямо нулата.
Парното действащо ли е? Да не би да се окаже радиатора.... :?
8180 - майстор
Почистих. Не е безобиден проблемът на Автора и мисля е рано за странични веселби.
hidrazin - майстор
Жалко. Тъкмо щях да сложа снимка на един дървен гръцки трафопост. :-D
То вече стана ясно че не му е безобиден проблема. Дано да го осъзнае навреме. То и един друг тук ключовете му прекъсват нулата на ламбите, ама го посъветваха да си кара така.
:partyman:
8180 - майстор
Хидра и др.,
Моля, съдействайте отговорно на Автора да реши/отстрани проблема, сам или с помощ от приятел.
Кофти е като започнете за се "закачате" и той махне с ръка и подцени проблема или сътвори по-опасен. СТАВАМЕ СЪПРИЧАСТНИ, си мисля.

Много сходен проблем имах с една Ювента (май) - работеща + същото 2 в 1. Метнах я, че не намерих подходящи дълги накрайници за разглобяване.
Ама сега ме подскокуросахте да се уверя дали не е било външен проблем, който тихо си чака жертва. :x

Бих посъветвал и Автора да се консултира за намеренията си.
hidrazin - майстор
Е ами той получи един ценен съвет - да ползва пробна лампа. А това с ръката и металната лампа е доста .... неразумно, макар и с опаката страна на ръката.
Ръката не е фазомер! Ако все пак иска - да заповяда. Никой нама да му откаже съдействие.
:partyman:
P.S. Пък аз ша си прасна дървената гръцка подстанция в ел.абсурдите.
kozl - майстор
troshko написа:
В крайна сметка проблемът е в контактите. Бих го нарекъл .....................................
Не ми стана ясно от това обяснение де причината била.
todortv написа:
Я, извикай някой да измери радиатора спрямо нулата.
Парното действащо ли е? Да не би да се окаже радиатора.... :?
Възможно ли е по радиаторите да има фаза :? По допустимо е да клони към нула, но проверката е висша форма на доверие. Фазомера на какво мнение е като се допре до радиатора? Явно пробни лампи нямаш. Имах един фазомер с батерия - от евтините и замина в боклука след като няколко пъти ме метна. И продължавам да ползвам от тези с глим лампа.
Повечето радиатори са боядисани. Трошко ти де допря ютията в радиатора?
todortv - майстор
kozl написа:
.....
Възможно ли е по радиаторите да има фаза :?....
Може съсед нещо, да ползва нула от парното, Може помпата в абонатната или циркулационната ако парното
е еднофамилно. По едно време модата беше да ръгат ел. нагреватели в чугунените....
Трябва автора да даде повече инфо :?:
Инженер Ганев - напреднал
Всичко ти е наред с ютията и с елинсталацията. Често се получава така че още от главното табло нулата е малко "слаба" и при натоварване нулата се получава с напрежение спрямо земя, което може да достигне до 40V, тогава всички занулени елуреди леко бият ток, особено ако пипаш с мокри ръце, и фазомера леко свети при докосване на корпуса на уреда. Обикновено напрежението на нулата е около 5-15V спрямо земя и не бие ток, всичко изглежда нормално, но когато докоснеш занулен уред(ютията) до заземление (каквото в случая е радиатора на парното) се получава верига за протичане на ток с голяма сила - ефекта на електрожен. Така че, не допирай ютията до радиатора и всичко ще е ОК. Може да подадете колективна жалба до електро-доставчика че нулата ви е "слаба" и да го оправят.
kozl - майстор
Аве какво е това дето е наред понеже повредата не у вашиОт телевизор, а образ нЕма. Или как редовната инсталация е със "слаба" нула?
lov - майстор
Ами малка история от преди години. Вика ме моя позната защото като си пуснела фурната на печката меката връзка на кухненското бойлерче започвала да пуши. След кратко ровене и замерване стигам до главното табло на блока. И не ме изненада нищо ново под слънцето защото не беше първи случай да по падна на такова нещо. Зануляващата шина алуминий а проводниците директно захванато само с едно болтче. Поне една стоманена шайбичка да бяха подложили айде да не е месингова. Но тов авсичкото строено и правено в периода кога се ходеше в командировка /тогава така му викаха/ в строителната за да можеш да вземех апартамент. И кой знае кое куцо и сакато се е писало на майстор. Да не говорим за приемката после.
И още един по скорошен случай при който така хубаво е прекъснала нулата на цялата инсталация че захранването се ставало по арматурата на блока. Е да ама по едно време и тя не издържала пали се тапета който е зад един гардероб от там гардероба и те така стига се да идва и пожарна.

Тема "Ютия като електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: