Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jekasus - майстор
Вземи си една седмица отпуска, щото три дни са малко, а и парите са повече от 1000 лв.
После си вземи и още един месец отпуска, щото мазачите и те ще искат пари.
thinkpad - майстор
vsterev написа:
Не искам никой да ми работи за 50 ст. или за без пари, но не искам и обратното да ме гледат като дойна крава или като куче-касичка, както май става тук! Не съм ел. проектант, точно затова съм си платил на такъв за да ми направи проекта, но все пак съм инженер и като такъв, ако реша и сам мога да си я направя - инсталацията. Напълно съм съгласен с теб и точно както каза по-горе предпочитам аз да си работя моята си работа и да платя на някой, който да ми я изгради, но естествено в рамките на разумното. Някак не мога да разбера материалите да са ми около 600 лв., а труда почти два пъти отгоре - 1 000, ако ще е така, то предпочитам сам да си я направя.
Както казах - ако знаеше какъв прахоляк се вдига при копаене на едни банални канали, особено в бетон, щеше да разбереш и защо дадената цена е такава. Ако нямаш да вържеш някъде сериозна прахосмукачка към уред, а дори и да имаш - прахта е толкова много, че без маска и очила не се работи. Електротехниците не връзват само кабелчета, а и дишат подобни гадории. Никъде не съм казал нито 600, нито 1000лв, нито ти уточни колко точно стаи, контакти, ключове и прочие. Обаче понякога перото за материалите е много по-малко отколкото за квалифициран труд.
hidrazin - майстор
Както казах - докато не се види проекта, всичко в сферата на въображението. Може и да минеш с 600лв за материали. Не знам. Ама силно ме съмнява.
Смятай материалите и приготви още толкова за труд. Иначе - ти си на ход. Разбира се има и разни тъмнозелени "майстори" последно време. Ще ти работят и за по 2 лева на точка защото после ще дойдат да си приберат кабелите. :-D
Ако забелязваш аз НЕ СЕ натискам да ти работя. И в края на краищата всичко е въпрос на договорки. Един приятелски съвет. Ако не си я правиш ти, внимателно си подбери изпълнителя. Тук из форума може да откриеш доста снимки на "перфектни" елементи от ел. инсталации. :)
И високата цена за труд не винаги означава качествена работа, докато обратното е 99% сигурно.
Успех!
:partyman:
8180 - майстор
vsterev написа:
но все пак съм инженер и като такъв, ако реша и сам мога да си я направя - инсталацията.
Колега,
Хайде вече, в духа на Форума, вземи си я направи сам, покажи си работата, калкулирай си всички допълнителни разходи, своите надници, "Тирове" и т.н.. После раздавай критични оценки на Колегите (не само в тази тема).

Ако не можеш, питай Гугъл за цените, пазари се и бъди щастлив.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
...Може и да минеш с 600лв за материали.
Що бе, в пестелив вариант за 70-лв за материали може да се направят 2 стаи. Конзолки, по 4 контакта, ключ за лампа и висяща фасунга - ако искаш повече, купуваш си осветителното тяло със съответният монтаж. Зависи какво се иска и какви са помещенията.
galin56 - специалист
Незнам само какво общо има цената на материалите със цената за работа/труд. Може да сменяш гарнитура на двигател, която струва 1-2 лв а да трябва да разглобиш целия двигател и работата да е 200-300лв. Може да работиш и със материали за хиляди, но да трябва да завиеш няколко болта и да струва 5-10 лв. Едното няма нищо общо с другото във нито един случай.
hidrazin - майстор
Ти колко инсталации си направил и какви пари си вел за тях?
galin56 - специалист
hidrazin написа:
Ти колко инсталации си направил и какви пари си вел за тях?
И какво общо има това, ти ако дойдеш да ми я правиш ще ми искаш касовата бележка от материалите, че да ми кажеш колко ще ти стрували? Това е несериозно.
hidrazin - майстор
Нищо не си разбрал. Не става дума за касовите бележки. :) Обаче няма да взема да обяснявам как става ценообразуването де.
gogo7777 - майстор
Аз съм направил ел.инсталациите на няколко къщи......пари не съм взимал никога.....ама колко ракия изпихме......... :-D .

Тема "ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: